Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Filipi i Klausová mají místo velvyslankyň jisté. Dostanou pracovní dohodu

Filipi a Klausová – oběma bylo 70 let. I přesto na ambasádách neskončí.
Filipi a Klausová – oběma bylo 70 let. I přesto na ambasádách neskončí.  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: ČTK, mts - 
21. prosince 2015
20:40

Velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi a na Slovensku Livia Klausová zůstanou ve funkcích i po Novém roce. Budou dočasně vázány dohodou o provedení práce, kterou jim v pondělí navrhlo ministerstvo zahraničí. Podle služebního zákona by velvyslankyně ve funkci měly skončit kvůli věku, protože je jim více než 70 let. Novelu, která zavádí výjimku, projedná Senát až v lednu.

Během pondělí by měl odejít na obě dvě velvyslanectví, jak do Sýrie, tak na Slovensko, návrh s dohodou,“ řekla ČT mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Věkový limit stanoví nynější znění služebního zákona, který se naplno uplatňuje od července. Změna v novele spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Úprava, kterou prosazuje prezident Miloš Zeman kvůli Filipi, ale nebude platit zpětně.

Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem, velvyslance ale jmenuje a odvolává prezident. Pracovní dohodu jako pravděpodobné řešení situace zmínilo ministerstvo zahraničí už dříve.

Yveta ( 6. ledna 2016 12:09 )

se nedivím paní Livii, že se nechce vrátit ke Klausovi.

zlymikes ( 21. prosince 2015 21:18 )

no proč ne, nějaký degener s údajnou modrou krví,se plácá kolem politiky pořád a je mu skoro 80. A nakonec i prezident je starší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa