Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda rozhodla: „České potraviny“ budou muset být ryze české, cigarety děsivé

Autor: zst - 
21. prosince 2015
15:27

Maso, mléko nebo třeba zelenina označené jako české potraviny, českou vlajkou nebo mapou Česka, budou muset být stoprocentně české. U potravin složených z několika surovin chce ministerstvo zemědělství min. 75% podíl z tuzemska. Vláda dnes tento návrh rezortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) posvětila a novela se tak objeví začátkem příštího roku v parlamentu.

„Nápis ‚česká potravina‘, ‚vyrobeno v České republice‘, českou vlajku, mapu České republiky a podobná loga a texty odkazující na český původ výrobku už budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní jasně dané podmínky,“ píše ministerstvo ve své tiskové zprávě. „U jednosložkových potravin, jako je mléko, maso nebo zelenina, budou muset být suroviny ze 100 % z České republiky. U vícesložkových, například salámu, budou suroviny nejméně ze 75 % českého původu,“ dodává rezort.

Novela má také zlepšit informovanost o tom, co si lidé skutečně kupují. „Sjednotili jsme například způsob informování o původu nebalených potravin v případech, kdy je to povinné. Tento údaj spotřebitel najde vždy těsně u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového nebo drůbežího masa,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výrobci i obchodní řetězce budou moci také začít dávat nezávadné, ale jinak neprodejné jídlo na charitativní účely. „Jsou to například potraviny, které mají deformovaný obal, nebo u kterých prošla doba trvanlivosti, ale nejsou zkažené nebo jinak nevhodné pro lidskou spotřebu,“ vysvětluje Jurečka.

Odstrašující obrázky na cigaretách

Součástí návrhu je také povinné sjednocení označování u cigaret, na jejichž krabičky přibydou fotografie reálných důsledků kouření. Ty musejí být na krabičkách podle Bruselu už od 20. května 2016 a Česko je se zákonem pozadu přesto, že dnes udělalo první krok.

Firmy se bouří. Krabičky nestihnou v předstihu vyrobit v dostatečném množství. Zákon se totiž může během legislativního procesu ještě v mnohém změnit a projednat ho v parlamentu zabere minimálně několik měsíců. Výrobci cigaret ale chtějí půl roku na přípravu.

Stále neznáme spoustu informací, které potřebujeme k zahájení výroby podle nových pravidel. Legislativní proces potřebuje urychlit, jinak nám hrozí výpadky produkce,“ komentuje zdržování Kamil Provazník, jednatel jednoho z nejvýznamnějších výrobců.

Obrázek má podle evropské směrnice zabírat minimálně 65 % plochy krabičky. Pokud ji Česko nezačlení do svých zákonů včas, hrozí mu sankce.

moiaza ( 21. prosince 2015 17:18 )

tonny44 přidej! Máš na to. Hovvna, zmrrdi,čůůraci, tak málo? Dokážeš být lepší. Čeština má spousty krásných slov. Nebuď přízemní. Dokážeš to!

pepazdepa2 ( 21. prosince 2015 16:47 )

V medu nebyl penicilín, ale jiná antibiotika a nebyl český, ale z Ukrajiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa