Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němečkovi našli kontroloři chyby za pět miliard. Může to poškodit celé Česko

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil v účetní uzávěrce ministerstva zdravotnictví chyby za pět miliard korun. Pouze administrativní chyba, reaguje ministr Němeček.
Nejvyšší kontrolní úřad zjistil v účetní uzávěrce ministerstva zdravotnictví chyby za pět miliard korun. Pouze administrativní chyba, reaguje ministr Němeček.  (Autor: Profimedia/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: ČTK, kle - 
21. prosince 2015
09:30

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil v účetní závěrce ministerstva zdravotnictví (MZ) za loňský rok chyby přesahující pět miliard korun. Pokud by je ministerstvo nenapravilo, ovlivní chyby i účetní výkazy za Českou republiku. Podle ministerstva jde pouze o nepřesné administrativní zařazení jednotlivých položek.

Téměř rok trvající hloubková kontrola na ministerstvu zdravotnictví odhalila chyby za pět miliard korun. „Pokud by MZ nepřijalo opatření k jejich nápravě, nesprávnosti ovlivní účetní výkazy za Českou republiku, protože údaje z účetnictví za rok 2015 budou poprvé sloužit jako podklad pro sestavení těchto výkazů,“ uvedl NKÚ.

Podle ministerstva neobjevila kontrola NKÚ žádné porušení rozpočtové kázně a nevyměřila ani korunu pokuty.

Ministr: Peníze se neztratily

„Nesrovnalosti, které NKÚ popsal, se týkají pouze nepřesného administrativního zařazení jednotlivých účtovaných položek. To, co v titulku tiskové zprávy úřadu může na první pohled vyznívat jako špatné zacházení s pěti miliardami, je tedy ve skutečnosti pouze nepřesné zařazení těchto peněz do výkazů. Peníze se neztratily, jen si upravíme metodiku výkazů tak, aby odpovídala přesně představám NKÚ,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Více než 3,4 miliardy korun ze zjištěných chyb se týkaly jednoho z podrozvahových účtů, který slouží k vykazování podmíněných závazků ministerstva jako poskytovatele dotací konečným příjemcům. Z evidence ministerstva není jasné, z jakých podmíněných závazků se zůstatek tohoto účtu skládá. Při vykazování zůstatku navíc porušilo účetní předpisy, uvádí zpráva NKÚ. Nesprávnosti u podmíněných závazků pak mají mimo jiné dopad na vyčíslení nároků na budoucí rozpočet.

Podle kontrolorů druhá nejvýznamnější chyba za téměř jednu miliardu korun souvisela s nesprávným vykazováním zásob antivirotik. V jejich ocenění ministerstvo nezohlednilo, že u některých šarží se dočasně či trvale snížila hodnota zásob.

Většina antivirotik totiž měla prošlou dobu použitelnosti. Některé šarže by ale bylo možné použít v případě pandemie, jiné šarže ve zkouškách na obsah účinné látky neobstály a nebylo možné je použít ani ve výjimečných situacích. „MZ ale všechny tyto šarže vykázalo v původním ocenění, a tím zásoby nadhodnotilo,“ upozornil NKÚ.

Chyby zjistili kontroloři i při prověřování finančního výkazu, který slouží pro hodnocení plnění rozpočtu. V něm zjistili nesprávnosti za téměř 326 milionů korun. Při prověřování závěrečného účtu kontroloři významná pochybení nezjistili.
Ke spolehlivosti údajů účetní závěrky jako celku se NKÚ nevyjádřil, a to v důsledku nejasností v předpisech týkajících se zejména předfinancování transferů spolufinancovaných z Evropské unie.

Kontrola kromě nedostatků v účetnictví upozornila i na to, že ministerstvo porušilo zákon o dani z přidané hodnoty. Ministerstvo totiž dodávalo teplo z vlastní kotelny dvěma dalším subjektům, aniž by se registrovalo jako plátce DPH. „Při této činnosti ale dosahovalo MZ obratu ve výši, která vede k povinnosti se registrovat,“ míní kontroloři.

report_1 ( 21. prosince 2015 13:59 )

To ne havrane, článek je teď k miliardám ve zdravotnictví. I jinde není nic v pořádku a reakce jsou, řeší se. Jen ten binec nejde za ta léta uklidit naráz, navíc se k tomu dál krade. Věčné změny poslanců, vlád, premiérů, jeden lepší jak druhej Výjimky se snaží a k čemu to je, že po nich oni zloději jdou sami.

report_1 ( 21. prosince 2015 13:55 )

Nevěřím mu už jen pro prolhaný ksicht.

pavucinka ( 21. prosince 2015 13:19 )

Na takové psoty se lidi dosazují šedými eminencemi/ sponzory-podnikateli/ Výměny ředitelů, například jako tomu bylo v minulsoti u VZP nic neřešily a řešit ani nebudou. Audity nevycházely dobře, a tací měli být potrestání, jenže jen přeli na dobré místo jinam, a ještě s odměnou - odchodným. Dohody, domluvy, které vedou k poškozování pojištěnců a pacientů nikdo netrestá. Posvítila bych i na ředitele některých nemocnic.Například, když takový odejde z místa primáře, a jde ředitelovat. Zahodil tak fakticky dlouholetou praxi, a to PROČ?

ninga ( 21. prosince 2015 13:16 )

Tato zlodějina po roce 1989 přímo vyplývá z bolševické morálky, zažrané jak špína do většiny národa. Revoluce jen znamenala, že tu českou zvěř už nikdo nekontroloval.

havran2 ( 21. prosince 2015 13:08 )

A TAKOVÝCH JE VÍC,ALE BOHUŽEL, VŠECHNO JE V POŘÁDKU ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa