Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Hvězdné války“ v polských ulicích: Proti premiérce vytáhl i Darth Vader

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. prosince 2015
17:00

Do kin v Česku i po celém světě vtrhly nové Hvězdné války. Hlavní záporák Darth Vader si však v sobotu odskočil na protesty mezi tisíce Poláků. Demonstrovat proti krokům vlády nové polské premiérky, která spřáhla síly s Jaroslawem Kaczynskym. Tedy dvojčetem tragicky zesnulého prezidenta Lecha. Před bratry jejich vlastní otec Polsko varoval...

Tisíce lidí vyrazily do polských ulic protestovat proti krokům polské vlády nové premiérky Beaty Szydlové. Nelíbí se jim toho více a nejde zdaleka o první mohutnější protesty. Protestující přitom mají obavy z narušení demokracie v Polsku.

O reklamu pro nový, již sedmý díl "Star Wars: Síla se probouzí" se přitom postaral muž v kostýmu Darth Vadera, který také dorazil před parlament ve Varšavě. A neobešlo se to bez "temné síly". Varšavský protest proběhl sice poklidně, jenže někdo mu hrozil bombovým útokem. Kvůli anonymu tak museli organizátoři ukončit akci dříve, než bylo původně naplánováno.

Darth Vader z Hvězdných válek na protestu ve Varšavě Darth Vader z Hvězdných válek na protestu ve Varšavě | EPA

Účast Darth Vadera však nebyl jediný "filmový" moment z protestů v Polsku. Opozici totiž přišla podpořit i známá režisérka Agnieszka Holland. Vystoupila i s projevem. Demokracii v něm přirovnala k čerstvému vzduchu, bez kterého se člověk brzy udusí, uvedla ČTK. Varšavská rodačka Holland je mimochodem absolventkou pražské FAMU, která má na kontě třeba třídílný retro film Hořící keř o Janu Palachovi.

Režisérka Hořícího keře Agnieszka Hollandová na protestech ve Varšavě Režisérka Hořícího keře Agnieszka Hollandová na protestech ve Varšavě | EPA

Sobotní polské protesty opět svolal občanský Výbor na obranu demokracie (KOD). V žaludku aktivistům a většině opozičníků přitom neleží jen premiérka Szydlová. Ta totiž pochází ze strany Právo a spravedlnost (PiS), která se v Polsku chopila po volbách moci. Szydlová v rámci ní spojila síly s někdejším premiérem Jaroslawem Kaczynským. Společně je opozice nařkla ze zneužívání většiny v polském Sejmu. A naposledy ze snahy ovládnout také ústavní soud. 

Protesty ve Varšavě: Proti polské vládě premiérky Beaty Szydlové Protesty ve Varšavě: Proti polské vládě premiérky Beaty Szydlové | EPA

Nejnovější protesty v Polsku vyvolalo totiž právě to, že se Kaczynského strana PiS měla domluvit s prezidentem Andrzejem Dudou a pokusit se dosadit do ústavního soudu právě lidi blízké Kaczynskému.

Nejde přitom o první střet s opozicí. Ta kritizovala i listopadové náhlé odvolání hned všech čtyř šéfů polských vojenských i civilních tajných služeb. Odehrálo se doslova přes noc. Opozice jej označovala za "noční atentát" či "blitzkrieg".

Polská premiérka Beata Szydlová Polská premiérka Beata Szydlová | ČTK

Byl to jeden z prvních kroků kabinetu Szydlové a hned sklidil kritiku. Zásah budil obavy i v době, kdy se o tajných službách často mluví také v souvislosti s bojem proti plížícímu se teroru po útocích v Paříži. "Každá minuta fungování těchto osob ve funkcích byla hrozbou," hájil však sesazení šéfů tajné služby ministr Waszcykowski s tím, že prý tajná služba špehovala politiky. Mj. prý i někdejšího prezidenta Lecha Kaczynského, který tragicky zahynul v dubnu 2010 při letecké katastrofě u Smolenska.

Jaroslaw Kaczynski během smutného výročí pádu letadla u Smolenska, ve kterém sedělo i jeho dvojče Lech. Tehdejší polský prezident. Jaroslaw Kaczynski během smutného výročí pádu letadla u Smolenska, ve kterém sedělo i jeho dvojče Lech. Tehdejší polský prezident. | ČTK

S bratry Kaczynskými je však spjata ještě jedna perlička z polských protestů. „Pokud se mí synové dostanou k moci, Polsku to nepřinese nic dobrého,“ vzpomenuly právě dnes Novinky.cz slova Rajmunda Kaczynského krátce před jeho smrtí. Ano, šlo o otce dvojčat Jaroslawa a při letecké havárii zesnulého Lecha. Jeho syny to tehdy vytočilo.

Protesty před klimatickým summitem: Batman ve Vídni Protesty před klimatickým summitem: Batman ve Vídni | Reuters

A mimochodem, zcela na závěr. Účast filmových superhrdinů či superpadouchů při protestech v ulicích se začíná podivně rozmáhat. U Poláků Darth Vader, u Rakušanů ve Vídni a v souvislosti s klimatickým summitem Batman. Kdo bude další? A kdo se zjeví v Praze?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa