Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci jedou za půl milionu do Afriky. Místo exotiky mluví o uprchlících

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. ledna 2016
05:00

Kuba, Chile, Nepál, Vietnam, ale i Senegal. Zahraniční cesty poslanců na sebe čas od času strhávají pozornost pro exotiku, do které se členové různých výborů vydávají. Jde o dovolenou, nebo skutečný přínos? Šéf Výboru pro životního prostředí Robin Böhnisch (ČSSD) Blesk.cz vysvětlil, jak je to například s chystanou cestou do Afriky, která bude stát daňové poplatníky 600 tisíc korun. Zmínil i klimatické uprchlíky.

Je to již každoroční kolorit. Jednotlivé sněmovní výbory přednesou své návrhy toho, kam by se v příštím roce chtěly jejich delegace vydat. Organizační výbor je probere, většinu schválí. Za peníze daňových poplatníků pak poslanci vyráží do různých koutů světa. Z jejich cest vznikají zprávy, se kterými veřejnost ve většině případů obeznámená není.

V roce 2016 se mají podívat poslanci zaletět podívat na řadu míst: Kubu, Chile, Brazílii, Japonsko, Nepál nebo Vietnam. Proč se Výbor pro životní prostředí rozhodl právě pro návštěvu Senegalu?

„Iniciativa k návštěvě výboru pro životní v Senegalu přišla ze zastupitelského úřadu ČR v Dakaru v souvislosti se zájmem představitelů Senegalu o legislativní rámec ochrany životního prostředí, tak jak je nastaven v ČR. Na počátku jsou také slibné projekty z oblasti životního na regionální úrovni,“ řekl pro Blesk.cz Robin Böhnisch (ČSSD), šéf výboru pro životní prostředí.

Jde prý také o návaznost na návštěvu senegalského ministra životního prostředí Abdoulaye Baldého letos v květnu v Praze. „Ministr zároveň tlumočil pozvání pro delegaci výboru pro životní prostředí od partnerského výboru, který našemu výboru následně zaslal i písemné pozvání,“ popisuje domluvu takového „výjezdu“ Böhnisch.

Nejen o životní prostředí však v tomto případě běží. Patrná je i návaznost na současnou migrační krizi. „Zmínka o migraci souvisí se záměry více se soustředit v rámci české rozvojové spolupráce na africký kontinent a do budoucna i díky projektům rozvojové spolupráce předcházet vlnám ekonomických, nebo klimatických uprchlíků. Senegal bude v regionu západní Afriky důležitým partnerem,“ uvedl Böhnisch.

Lidi z Afriky vyhání nedostatek vody

Právě z Afriky míří přes Středozemní moře do Evropy řada ekonomických migrantů, vzhledem k oteplování země a hrozícímu zhoršení klimatických podmínek na řadě míst však hrozí i vlny „klimatických uprchlíků“, které Böhnisch zmiňuje. Motivovanými k přesunům vedrem, suchem a nedostatkem pitné vody, před čímž varují odborníci.

Právě Senegal však byl v médiích označován jako jedna z exotičtějších destinací, kam se příští rok české sněmovní výbory vydají. „Co se týče zmínky o exotice, těžko mohu komentovat novinářské obraty. Mně tato země v západní Africe jako žádná zvláštní exotika nepřipadá, ale možná to bude tím, že mám doma mapu,“ reagoval poslanec Böhnisch.

Pozastavil se také nad samotnou otázkou financování cesty a celkových nákladů. Předběžně odhadované jsou na 600 tisíc korun. „Náklady na cesty delegací jsou pro potřeby organizačního uváděny přibližně. Organizační výbor se pracovními cestami později zabývá znovu před jejich skutečnou realizací. V uplynulých letech na ně bylo čerpáno méně prostředků z rozpočtu Poslanecké sněmovny, než předpokládaly odhady,“ dodal Blesk.cz sociální demokrat.

Video se připravuje ...
Další videa