Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Schwarzenberg o běžencích: Havel by nás vyzval, abychom přijali lidi v nebezpečí

Autor: Václav Lang - 
22. prosince 2015
05:56

Od úmrtí prezidenta Václava Havla letos uplynuly čtyři roky a Blesk.cz přinesl pětidílný vzpomínkový seriál. Někdejší kancléř a stávající čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v něm nastínil, jaký by byl Havlův postoj k uprchlické krizi.

Karel Schwarzenberg léta spolupracoval s Václavem Havlem, v 90. letech mu jako prezidentovi dělal kancléře. Sám v otázce uprchlické krize volí přívětivější přístup k migrantům.

„Jistě by nás (Havel) vyzval, abychom prokázali pohostinnost a lásku k bližnímu a přijali ty, kteří jsou v nebezpečí. Zajisté by také jako odpovědný státník říkal, že máme přijmout ty, kteří jsou opravdu v nebezpečí,“ řekl pro Blesk.cz.

Jak by se v této souvislosti Havel stavěl k přístupu vlády? „Na to se nechci vyjádřit. Je mi jasné jak, ale nebudu o tom mluvit,“ zasmál se.

Ze Zemana byl Havel zklamaný

Co se týče současného prezidenta Miloše Zemana, Karel Schwarzenberg řekl jen, že už za svého času z něho byl Havel zklamaný.

Václav Havel by letos v říjnu oslavil 79. narozeniny. Před čtyřmi lety, 18. prosince 2011, podlehl dlouhodobým zdravotním problémům.

Karel Schwarzenberg, který zastával i funkci předsedy Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva nebo ministra zahraničí, opakovaně varoval před hysterií z uprchlické krize. Protiimigrační výroky čelných politiků podle něj jen povzbuzují nenávist ve společnosti.

Video se připravuje ...
Další videa