Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřební urna zabrala. Poslanci podpořili zákaz kouření v restauracích

Ministři si do sněmovny začínají nosit názorné pomůcky. Ministr zdravotnictví Němeček se na podporu protikuřáckého zákon přinesl urnu
Ministři si do sněmovny začínají nosit názorné pomůcky. Ministr zdravotnictví Němeček se na podporu protikuřáckého zákon přinesl urnu  (Autor: Blesk / Václav Lang, Profimedia)
Autor: ČTK - 
15. prosince 2015
17:46

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si přinesl v úterý do sněmovny k obhajobě zákazu kouření v restauracích zajímavou rekvizitu. Pohřební urnu. Vyvolal poměrně emotivní debatu, v níž mu poslanec Úsvitu Martin Lank poděkoval za to, že se „pochlapil a přinesl pořádný popelník“. Sněmovna dala následně šanci v úvodním kole úplnému zákazu kouření cigaret v restauracích, barech, vinárnách nebo v kavárnách a čajovnách. Vládní návrh nového zákona o ochraně zdraví taky zakazuje proti nynější úpravě prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby.

Stejně sněmovna naložila taky s užším návrhem poslanců ANO, který projednávala souběžně a který se týká jen zákazu kouření v restauracích. 

Zastavme likvidaci jednoho okresního města ročně, vyzýval Němeček sněmovnu s odkazem na to, že na následky kouření zemře v Česku kolem 18 000 lidí ročně. Kuřáci se podle ministra přiblíží k hrobu o 15 až 18 let dřív než nekuřáci, stav plic kuřáků Němeček dokumentoval fotografií. „Ohánění svobodou není správné a kulhá,“ zdůraznil Němeček. 

„Kampaň není férová,“ reagoval na ministrovu řeč Jaroslav Zavadil (ČSSD). Poukazoval na případy, kdy se i silní kuřáci dožívají vysokého věku. Další sociální demokrat Štěpán Stupčuk poznamenal, že nepochopil smysl zákona. Označil ho za pokrytecký kvůli tomu, že podle něho vytlačuje kuřáky, ale neomezuje dostupnost cigaret. 

Soňa Marková (KSČM) vyzvala poslance, aby z jednání přestali dělat divadlo. Sněmovna by podle ní měla dát přednost zdraví jako nejvyšší hodnotě. Olga Havlová (Úsvit) ale prohlásila, že pokud zákon vyžene kuřáky na ulici, budou se na ně dívat ty děti, které chtějí předkladatelé zákona naopak před kouřením chránit. 

Bez cigárka v hospodě... 

V debatě, která trvala dohromady déle než šest hodin a začala už minulý týden, vystoupili zastánci i odpůrci restrikcí. Stoupenci normy mluvili hlavně o potřebě chránit zdraví, kritici o omezení podnikání a svobod. 

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky by mělo platit podle vládní normy i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale uvedl, že je ochoten od restrikcí u elektronických cigaret ustoupit.

Upravit se má podle návrhu zákona rovněž prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. Bude se vyžadovat jasné potvrzení, že zákazník je starší 18 let věku. 

Vládní předloha předpokládá, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlacinější nápoj alkoholický ve stejném objemu, kterým bývá obvykle pivo. Provozovatelé by navíc nesli odpovědnost i za to, že se v jejich zařízeních zdržuje nezletilý pod vlivem alkoholu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, mohl by být podnik okamžitě na dva dny zavřen. 

schelly ( 31. prosince 2015 20:12 )

Kdyby se raději starali o jiné důležitější věci. Nedostatek zdravotních sester,které nedokážou pořádně finančně ohodnotit. V některých regionech nedostatk stonatologů, staří odcházejí a mladí nechtějí zůstat v malých městech za menší platy atd. Neexistuje žádná motivace. Kladně hodnotí pouze sebe a přidávají si na platech. Oni opravdu jeno lidi štvou i proti sobě, když to tak tady čtu v těch diskusích. To přeci není normální a nepůjde to donekonečna. Lidi jsou naštvaní ze všeho co se děje a oni tady budou řešit takovou kravinu jako je kouření.

arne127 ( 21. prosince 2015 12:03 )

Jenom debil kouří a smrdí cigeretami.Asi to je krakonoš 500

tgbg ( 16. prosince 2015 08:49 )

Prakticky celá Evropa v hospodách nekouří a my někteří hlupáci ještě planě drští.

anka ( 16. prosince 2015 01:44 )

Lidem se nic nenarizuje, ale kazde podnikani ma sva pravidla a po deseti letech nakonec nasledujeme vyspelejsi svet a pravidla pro podnikani v pohostinstvi se jen trochu meni. Vy si muzete kourit doma v kuchyni, nebo venku jak chcete.

anka ( 16. prosince 2015 01:37 )

kazdy podnikatel ma pravo ???? a na to jste prisel jak???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa