Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrt Grosse, Peroutka, venčení prasat: Co hýbalo politickou scénou v roce 2015

  • Autor: Václav Lang - 
    28. 12. 2015
    05:50

    Odvolání dvou ministrů, zadržení Ivana Langera a Miloslava Ransdorfa, úmrtí Stanislava Grosse, hledání článku Ferdinanda Peroutky, loučení Karla Schwarzenberga a schválení důležitých zákonů ve sněmovně. Takový byl rok 2015 v politice. Projděte si měsíc po měsíci, co se dělo. 

  • 1.Leden

    Tanečky kolem Mynářovy vily
    Hradní kancléř Vratislav Mynář a jeho nová vila ve Strašnicích Hradní kancléř Vratislav Mynář a jeho nová vila ve Strašnicích | L. Křivan, Z. Pecák, M. Hurda a archiv

     

    Hradní kancléř a nejvyšší úředník Vratislav Mynář (SPO) pořídil ve Strašnicích vilu za nezvykle nízkou cenu. Mynář ji sehnal od Víta Širokého, advokáta pražského šíbra Romana Janouška. Navíc ji koupil za 5,5 milionu korun, což někteří znalci označili za nízkou cenu v porovnání s okolními nemovitostmi. Mynář tvrdí, že cena odpovídá stavu objektu, do kterého nechal také nahlédnout novináře. 

     

    Zeman varoval před superholokaustem a dehonestoval Peroutku
    Prezident Miloš Zeman vystoupil na Hradě během kongresu při příležitosti výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Prezident Miloš Zeman vystoupil na Hradě během kongresu při příležitosti výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. | Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák

     

    Prezident Miloš Zeman koncem ledna řečnil na mezinárodní konferenci k uctění 70. výročí od uzavření nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Ve svém projevu varoval před superholokaustem ze strany Islámského státu. „Máme-li zabránit superholokaustu a masivnímu vyvražďování lidí, potřebujeme sjednocenou ozbrojenou akci, akci vedenou na mezinárodní úrovni, akci vedenou pod egidou Rady bezpečnosti Spojených národů,“ vyzval.  

     

    V tomtéž projevu se poprvé zmínil o novináři Ferdinandu Peroutkovi, novináři, který podle něj napsal do časopisu Přítomnost článek Hitler je gentleman. Peroutka v něm údajně adoroval Adolfa Hitlera, i přes úpornou snahu hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a vypsání stotisícové odměny se ale text nepodařilo dohledat.    

     

    První velká demonstrace konvičkovců
    Martin Konvička a Jana Volfová na demonstraci před Pražským hradem Martin Konvička a Jana Volfová na demonstraci před Pražským hradem | Pecák
     

     

    V závěru ledna se na Hradčanském náměstí před Pražským hradem uskutečnila první větší demonstrace hnutí Islám v ČR nechceme. Pozdější lídr Bloku proti islámu Martin Konvička tam vyzýval k postavení islámu na roveň nacismu.   

     

    Okamura vyzval k venčení prasat 
    Bývalý předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura Bývalý předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura | ČTK

     

    Další islamobijec, tentokrát však z jiného tábora islamobijců, Tomio Okamura, zveřejnil text s výzvou, aby lidé na protest proti muslimům chodili venčit prasata před mešity. Později se hájil, že není autorem textu, ale pouze jej sdílel. Zdůrazňoval také, že není xenofob ani rasista.  

     

  • 2.Únor

     

    Škromach oznámil kandidaturu na prezidenta
    Zdeněk Škromach chce být novým prezidentem. Zdeněk Škromach chce být novým prezidentem. | Zbyněk Pecák

     

    Senátor a matador sociálních demokratů Zdeněk Škromach, jenž proslul svými Hovory od bazénku, oznámil s nevídaným předstihem, že se bude v roce 2018 ucházet o křeslo hlavy státu. „Zpočátku jsem to bral jako recesi, ale nyní po některých ohlasech beru kandidaturu vážně, byť je zatím na to ještě brzy,“ prohlásil.  

     

    Premiér Sobotka se nad načasováním spíše pousmál. Sociální demokracie zvažuje, zda postavit vlastního kandidáta, jímž Škromach s největší pravděpodobností nebude, nebo podpoří stávajícího prezidenta Miloše Zemana.   

     

    Válková končí jako ministryně spravedlnosti
    Sněm ANO: Loučení ministryně. Helena Válková už spravedlnost nevede. Sněm ANO: Loučení ministryně. Helena Válková už spravedlnost nevede. | Foto Blesk - Karel Kopáč

     

    Helena Válková (ANO) v polovině února oznámila, že k 1. březnu skončí ve funkci ministryně spravedlnosti. Podle ní ji k rezignaci přimělo vedení hnutí ANO. Jeho šéf Andrej Babiš zase tvrdil, že se jednalo o její rozhodnutí. Válkové ale vytkl malou razanci. Prezident Miloš Zeman pak v reakci naznačil, že by mohl rezignaci Válkové odmítnout, ale nakonec to neudělal. 

     

    Babiš obhájil post předsedy ANO
    Sněm hnutí ANO v Praze na Chodově: Úvodní proslov Andreje Babiše Sněm hnutí ANO v Praze na Chodově: Úvodní proslov Andreje Babiše | Foto: Karel Kopáč

     

    Hnutí ANO si o posledním únorovém víkendu zvolilo staronové vedení. Předsednický post obhájil Andrej Babiš se 100procentní úspěšností, čemuž se zejména jeho oponenti vysmívali. Prvním místopředsedou byl zvolen šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, řadovými místopředsedy pak Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Petr Vokřál a Jan Volný. 

     

  • 3.Březen

     

    Pelikán novým ministrem
    Kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán přijel na jednání s premiérem na kole. Kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán přijel na jednání s premiérem na kole. | ČTK

     

    Prezident Miloš Zeman jmenoval 12. března Roberta Pelikána (za ANO) novým ministrem spravedlnosti po Heleně Válkové. Nový muž ve vládě při ceremonii uvedl, že udělá vše, aby nemusel na funkci rezignovat. 

     

    Sobotka znovuzvoleným předsedou
    Premiér Sobotka při projevu na sjezdu ČSSD Premiér Sobotka při projevu na sjezdu ČSSD | Foto Blesk - Ladislav Křivan

     

    Svůj sjezd si v první čtvrtině roku uspořádali také sociální demokraté. Premiér Bohuslav Sobotka uhájil pozici šéfa ČSSD, statutárním místopředsedou se stal ministr vnitra Milan Chovanec, řadovými místopředsedy pak Lenka Teska Arnoštová, Michaela Marksová, Martin Starec, Lubomír Zaorálek a Jan Hamáček. 

     

    Delegáti sjezdu ČSSD také odhlasovali změny stanov, které zavádějí například i kvóty pro ženy na kandidátkách. 

     

    Hanča a Tonča na svobodě
    Antonie Chrástecká a Hana Humpálová krátce po jejich propuštění ze zajetí Antonie Chrástecká a Hana Humpálová krátce po jejich propuštění ze zajetí | Foto: L. Křivan, M. Přibyl, archiv Blesku

     

    Po dlouhých dvou letech se podařilo osvobodit a dopravit do České republiky dvě české dívky vězněné v Pákistánu. Antonie Chrástecká a Hana Humpálová od té doby žijí v tuzemsku, bližší informace o nich se ale nepodávají. 

     

    V Úsvitu to vře
    Tomio Okamura skončil v Úsvitu. Tomio Okamura skončil v Úsvitu. | Martin Sekanina

     

    Uvnitř hnutí Úsvit začínají probublávat problémy. Tehdejší předseda Tomio Okamura a jeho pobočník Radim Fiala byli vyhozeni z poslaneckého klubu. Později založili hnutí Svoboda a přímá demokracie. 

     

    Americký konvoj projel Českem
    S americkými vojáky se fotily i děti. S americkými vojáky se fotily i děti. | Foto: Ladislav Křivan

     

    Českou republikou projel koncem března konvoj amerických vojáků. Celkem v rámci do té doby ojedinělé akce projelo zemí na 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech. Přihlížely davy příznivců i odpůrců. 

     

  • 4.Duben

     

    Zeman se chystá do Moskvy
    Prezident Miloš Zeman ve Strakově akademii po jednání vlády Prezident Miloš Zeman ve Strakově akademii po jednání vlády | ČTK

     

    Vláda schválila květnovou cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Odpůrci kritizovali zejména zvažovanou účast na vojenské přehlídce, té se ale Zeman nakonec vyhnul. 

     

    Zemřel Stanislav Gross
    Pieta za Stanislava Grosse v Lidovém domě Pieta za Stanislava Grosse v Lidovém domě | Blesk - Daniel Černovský

     

    Ve věku 45 let zemřel 16. dubna bývalý premiér za ČSSD a exministr vnitra Stanislav Gross. Trpěl amyotrofickou laterální sklerózou. Gross se nedlouho před smrtí omluvil v televizním dokumentu za to, že svým působením v politice zklamal řadu lidí. Řekl také, že přijal Krista. 

     

    Schapiro má dveře na Hrad zavřené
    Neshodli se na návštěvě Moskvy, neshodnou se ani v přístupu k uprchlíkům. Americký velvyslanec Andrew Schapiro a prezident Miloš Zeman Neshodli se na návštěvě Moskvy, neshodnou se ani v přístupu k uprchlíkům. Americký velvyslanec Andrew Schapiro a prezident Miloš Zeman | Blesk, ČTK

     

    Americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro upadl v nemilost prezidenta Miloše Zemana. Diplomat zkritizoval Zemanovu cestu do Moskvy na oslavy konce druhé světové války, za to mu hlava státu symbolicky zavřela dveře do své pracovny na Hradě. 

     

    Mynář bere 120 tisíc
    Prezidentův kancléř Vratislav Mynář Prezidentův kancléř Vratislav Mynář | L. Křivan, Z. Pecák

     

    Hradní kancléř Vratislav Mynář po letech zapírání odtajnil svůj plat. Podle svých slov bere měsíčně 120 tisíc včetně odměn. 

     

  • 5.Květen

     

    První zkouška koalice
    Premiér Bohuslav Sobotka a jeho vláda přežili hlasování o nedůvěře. Premiér Bohuslav Sobotka a jeho vláda přežili hlasování o nedůvěře. | ČTK

     

    Kvůli sporu o daňové zvýhodnění biopaliv se opozice ve sněmovně spojila, aby vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Sobotkův kabinet ale demonstrativní pokus o svržení ustál. Pro hlasovalo jen 47 poslanců z řad ODS, TOP 09 a Úsvitu. 

     

    Zeman nejmenuje profesory
    Prezident Miloš Zeman v době, kdy se ceremoniálu jmenování profesorů ještě neodmítal účastnit – v Karolinu v roce 2013. Prezident Miloš Zeman v době, kdy se ceremoniálu jmenování profesorů ještě neodmítal účastnit – v Karolinu v roce 2013. | Foto Blesk - Petr Novotný

     

    Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat trojici adeptů na profesuru – Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. První z nich si měl podle něj říci o úplatek, u dalších dvou mu vadí jejich problematická minulost. 

     

    Lidovci potvrdili Bělobrádka v čele
    Pavel Bělobrádek na květnovém sjezdu KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na květnovém sjezdu KDU-ČSL | ČTK
     

     

    Ve Zlíně se v druhé polovině května konal volební sjezd KDU-ČSL. Křeslo lídra obhájil vicepremiér Pavel Bělobrádek, prvním místopředsedou se stal ministr zemědělství Marian Jurečka, řadovými místopředsedy pak Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Jiří Mihola a Ondřej Benešík. 

     

    Pád ministra Chládka
    Marcel Chládek na nádvoří Pražského hradu poté, co prezidentovi Zemanovi nabídl rezignaci. Marcel Chládek na nádvoří Pražského hradu poté, co prezidentovi Zemanovi nabídl rezignaci. | Zbyněk Pecák, Blesk

     

    Ambiciózní ministr školství Marcel Chládek skončil ve vládě. Vaz mu zlomily informace o údajné šikaně a sexuálním obtěžování podřízených na ministerstvu. Chládek se hájil tím, že se jedná o mediální lynč ze strany médií ve vlastnictví šéfa ANO Andreje Babiše.  

     

  • 6.Červen

     

    Nová ministryně školství
    Kateřina Valachová po setkání s prezidentem, který ji v červnu jmenoval ministryní. Kateřina Valachová po setkání s prezidentem, který ji v červnu jmenoval ministryní. | Pecak Křivánek

     

    Kateřina Valachová (ČSSD) se stala 17. června novou ministryní školství po Marcelu Chládkovi (ČSSD). Jmenoval ji prezident Miloš Zeman. Při ceremonii řekla, že by ráda z resortu školství vybudovala „ministerstvo budoucnosti“. 

     

    Babiš, Šincl a „složka“
    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) | archiv Blesk.cz a ČTK

     

    Ve sněmovně se rozhořela tzv. kauza „složka“. Šéf ANO Andrej Babiš obvinil poslance ČSSD Ladislava Šincla z korupčního jednání v rámci zákona o pojišťovnictví. Šincl to razantně odmítl a naopak obvinil Babiše, že si na něj vytvořil složku s informacemi. Babiš to odmítl s tím, že se jednalo o běžně dostupný monitoring médií. Ministr financí se také odmítl poslanci omluvit, oba muži si měli vše vyříkat na společném setkání, na které ale nakonec nedošlo. 

     

    Sobotka v Bruselu proti kvótám
    Premiér Bohuslav Sobotka jel do Bruselu s cílem zabránit přijetí uprchlických kvót. Premiér Bohuslav Sobotka jel do Bruselu s cílem zabránit přijetí uprchlických kvót. | ČTK

     

    Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil summitu lídrů osmadvacítky v Bruselu. Ještě před jednáním ujišťoval české poslance, že se bude snažit zabránit přijetí povinnému relokačnímu mechanismu. Státníci nakonec odhlasovali přijetí 40 tisíc azylantů na dobrovolné bázi. Sobotka označil právě princip dobrovolnosti za úspěch. 

     

    Šance na nekuřácké hospody
    Posezení v hospodě u piva s cigaretkou v ruce či nalévání alkoholu mladistvým, s tím chce zatočit šéf zdravotnictví Stanislav Němeček. Posezení v hospodě u piva s cigaretkou v ruce či nalévání alkoholu mladistvým, s tím chce zatočit šéf zdravotnictví Stanislav Němeček. | archiv Blesku, profimedia.cz

     

    Vláda souhlasila se zásadním zákonem, který by měl zakázat kouření v restauracích. Původně mělo nové nařízení začít platit od ledna 2016, poslanci ale nestihli vše projednat, a tak se účinnost zákona posouvá. 

     

  • 7.Červenec

     

    Česko v čele V4
    Premiéři zemí Visegrádské čtyřky – zleva Robert Fico (Slovensko), Beata Szydlová (Polsko), Bohuslav Sobotka (ČR) a Viktor Orbán (Maďarsko) na summitu premiérů Visegrádské skupiny v Praze. Premiéři zemí Visegrádské čtyřky – zleva Robert Fico (Slovensko), Beata Szydlová (Polsko), Bohuslav Sobotka (ČR) a Viktor Orbán (Maďarsko) na summitu premiérů Visegrádské skupiny v Praze. | EPA/Filip Singer

     

    Česká republika převzala v červenci roční předsednictví Visegrádské čtyřky. Funkce se zhostila po Slovensku, následovat bude Polsko. Členem skupiny je také Maďarsko. 

     

    Služební zákon platí
    Ústavní soud řešil na popud prezidenta Miloše Zemana služební zákon. Ústavní soud řešil na popud prezidenta Miloše Zemana služební zákon. | ČTK

     

    Ústavní soud ponechal v platnosti služební zákon. Prezident Miloš Zeman podal v roce 2014 návrh na zrušení celé normy nebo jejích částí, Ústavní soud ale zrušil jen jednu větu. 

     

    Naťukávání rozpočtu
    Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech Ministr financí Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech | ČTK

     

    Ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil prezidentu Miloši Zemanovi na zámku v Lánech návrh státního rozpočtu na rok 2016. Prezidentovi se jeho návrh líbil: „Poradní tým pana prezidenta podpořil návrh na rozpočet příštího roku. Ocenil, že deficit klesá v řadě, protože letos máme 100 miliard a příští rok bude 70 miliard,“ komentoval setkání Babiš. 

     

    Omezení hazardu
    Vláda započala snahu o omezení hazardu. Vláda započala snahu o omezení hazardu. | ČTK

     

    Vláda schválila souhrn opatření, která mají omezit hazard. Jedním z nich je to, že herny budou muset být zavřené od tří ráno do deseti hodin dopoledne. Návrh počítá také s hráčskými kartami, kterými by se lidé přihlašovali. Vše by měl hlídat speciální monitorovací systém, díky kterému by mělo být vidět, kolik kdo prohrál a zda nepřekročil stanovený limit, který hráči nedovolí pokračovat.

     

  • 8.Srpen

     

    Úsvit má nového šéfa i název
    Miroslav Lidinský se stal předsedou politické strany Úsvit – Národní koalice. Miroslav Lidinský se stal předsedou politické strany Úsvit – Národní koalice. | ČTK

     

    Hnutí Úsvit přímé demokracie si v srpnu uspořádalo sněm, na kterém došlo k několika zásadním změnám: hnutí se přejmenovalo na Úsvit – Národní koalice, jeho novým šéfem se stal válečný veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský a do znaku se dostal modro-bílo-červený lev. 

     

    Kauza Česká pošta
    Ministr vnitra Milan Chovanec byl klíčovou postavou v letní kauze Česká pošta. Ministr vnitra Milan Chovanec byl klíčovou postavou v letní kauze Česká pošta. | Blesk

     

    Srpnovou okurkovou sezónu na poli politiky prořízla kauza Česká pošta. Podnikatel Lukáš Čadek se obrátil na ÚOOZ s tím, že byl údajně donucen Kamilem Chocem (ČSSD – přeruš. členství) zaplatit úplatek, aby se vyřešily jeho spory o zakázky na České poště. Ze třímilionového úplatku měl dostat třetinu podle Čadka také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), v jehož gesci Česká pošta je. Chovanec obvinění odmítl. 

     

    Bobošíková šéfkou Lidických žen
    Jana Bobošíková dostala funkci. Stala se předsedkyní Lidických žen. Jana Bobošíková dostala funkci. Stala se předsedkyní Lidických žen. | Foto Blesk - Karel Kopáč, ČTK

     

    Jana Bobošíková, neúspěšná prezidentská kandidátka, stanula v čele lidické organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. Následně začaly některé členky tuto organizaci opouštět. Vadilo jim, že podle nich může Bobošíková toto své angažmá využít k politické sebeprezentaci.  

     

    Organizaci opustily především tři poslední žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. „Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti,” uvedly v prohlášení. 

     

    Miloš Zeman si vymyslel epitaf
    Zeman celé léto vymýšlel, co si dá na hrob. Zeman celé léto vymýšlel, co si dá na hrob. | archiv Blesku

     

    Prezident Miloš Zeman se po návratu z letních prázdnin pochlubil, že si během odpočinku vymyslel nápis na hrob. Má znít takto: „Zde leží člověk, který každého blbce rozzuřil do nepříčetnosti.“

     

    Jak už bývá zvykem, okamžitě se začaly objevovat parodie na tento slogan. Nejúspěšnějším byl tento: „Zde leží blbec, který každého rozumně uvažujícího člověka rozzuřil k nepříčetnosti.“ Na sociálních sítích ho pochválil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), což se Hradu nelíbilo. 

     

  • 9.Září

     

    Kleslovou platí ČEZ
    Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová | Foto CNC - Martin Sekanina

     

    Radmilu Kleslovou, pravou ruku ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, dostihla informace, že dostává měsíčně 100 tisíc korun od polostátního ČEZ. Údajně se jednalo o odměny za poradenskou činnost. Místopředsedkyně ANO se kvůli tomu napřed rozhodla ukončit spolupráci s ČEZ na konci roku, poté k 30. září. Nakonec také rezignovala na funkci místopředsedkyně hnutí. 

     

    Klaus bije na poplach
    Exprezident Václav Klaus představil petici proti uprchlíkům. Exprezident Václav Klaus představil petici proti uprchlíkům. | Blesk/ Zbyněk Pecák

     

    Exprezident Václav Klaus zveřejnil petici proti imigrantům. V dokumentu mimo jiné vyzval českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Podle některých politiků i odborníků se jedná o populistické využití situace, které může mít souvislost i s blížícími se prezidentskými volbami. 

     

    Rudé trenýrky na Hradě
    Kam zmizela prezidentská standarta? Kam zmizela prezidentská standarta? | zbyněk pecák, archiv Blesku

     

    Umělecko-aktivistická skupina Ztohoven vnikla na střechu Pražského hradu a umístila místo prezidentské standarty rudé trenýrky. Incident stál místo šéfa hradního odboru bezpečnosti, velitele hradní stráže a šéfa prezidentovy ochranky. Standarta v hodnotě několika tisíc se nenašla, členové Ztohoven potrestáni nebyli. 

     

    Neprověřený Mynář
    Prezidentský kancléř Vratislav Mynář na jednání Senátu poté, co se rozkřikl výsledek jeho žádosti o prověrku. Prezidentský kancléř Vratislav Mynář na jednání Senátu poté, co se rozkřikl výsledek jeho žádosti o prověrku. | Petr Novotný

     

    Hradní kancléř Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Po měsících spekulací a následných vytáčkách Mynář přiznal, že se NBÚ k jeho žádosti skutečně postavila negativně. Prezident Miloš Zeman, který dříve podmínil jeho setrvání ve funkci právě prověrkou, pak otočil a řekl, že hradní kancléř prověrku nepotřebuje. 

     

  • 10.Říjen

     

    Schwarzenbergovo odcházení
    Karel Schwarzenberg oznámil konec v čele TOP 09, uvolnil místo Miroslavu Kalouskovi. Karel Schwarzenberg oznámil konec v čele TOP 09, uvolnil místo Miroslavu Kalouskovi. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

    Karel Schwarzenberg definitivně oznámil, že na nadcházejícím listopadové sněmu TOP 09 už nebude kandidovat na předsedu strany. Jedním z důvodů je jeho zhoršující se sluch. Jeho spolustraníci ale trvají na tom, že Schwarzenberg zůstává vůdčí tváří partaje, o měsíc později byl zvolen čestným předsedou. 

     

    Zadržení Ivana Langera
    Zadržený Ivan Langer po příjezdu do Olomouce v doprovodu policie Zadržený Ivan Langer po příjezdu do Olomouce v doprovodu policie | ČTK - Luděk Peřina

     

    V polovině října spustila policie razii s krycím názvem Vidkun, v rámci které detektivové sáhli i do nejvyšších pater krajské politiky nebo policie. Obviněn byl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec nebo šéf olomouckého odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj. Policisté si přijeli i pro exministra vnitra Ivana Langera (ODS), obviněn ale z ničeho nebyl. 

     

    Stropnický odvolán z vedení Prahy
    Pražští zastupilé odvalali čtyři radní včetně Matěje Stropnického. Pražští zastupilé odvalali čtyři radní včetně Matěje Stropnického. | ČTK

     

    Pražský magistrát poznamenala další personální bouře. Po měsících dohad odvolali zastupitelé města na nočním jednání čtyři z jedenácti radních, o svou funkci přišel i náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). 

     

    Zeman vyznamenával
    Prezident Miloš Zeman opět některé pobouřil seznamem vyznamenaných. Prezident Miloš Zeman opět některé pobouřil seznamem vyznamenaných. | ČTK

     

    V Den vzniku samostatného Československa 28. října jako každoročně předával prezident Miloš Zeman státní vyznamenání. Mezi oceněnými byl například fotbalista Pavel Nedvěd, atletka Helena Fibingerová, exministr Eduard Janota, zpěvák Václav Neckář nebo chirurg Bohdan Pomahač. 

     

    Největší poprask vyvolalo vyznamenání Miroslava Tomana, někdejšího ministra komunistické vlády. Podobně tomu bylo u režisérky Jitky Frantové Pelikánové, která údajně donášel na své kolegy StB. Naopak potlesk vestoje sklidil Petr Vejvoda, student, který v roce 2014 bránil vlastním tělem spolužačku před útočnicí ve Žďáru nad Sázavou. Vyznamenání za něj přebíral otec Kamil. 

     

  • 11.Listopad

     

    Stropnický šéfem pražského ANO
    Ministr obrany Martin Stropnický získal v listopadu novou funkci. Ministr obrany Martin Stropnický získal v listopadu novou funkci. | Ladislav Křivan

     

    Po personálních roztržkách v pražské politice a po rezignaci Radmily Kleslové na post šéfky pražského ANO byl zvolen do této funkce ministr obrany Martin Stropnický. Podporoval ho stranický předseda Andrej Babiš. 

     

    Bouřlivý Albertov
    Na Albertov přišel své podporovatele - a odpůrce migrantů - pozdravit i prezident Miloš Zeman. Na Albertov přišel své podporovatele - a odpůrce migrantů - pozdravit i prezident Miloš Zeman. | Ladislav Křivan

     

    Nebývale bouřlivá situace byla 17. listopadu na pražském Albertově. V Den boje za svobodu a demokracii se na pietním místě studentů sešli podporovatelé Miloše Zemana v čele s islamofobním Blokem proti islámu. Prezident dokonce vystoupil na jednom pódiu s jeho lídrem Martinem Konvičkou. Zkritizoval migranty a vyzval k tomu, aby lidé s jinými názory nebyli označováni za extremisty. Popudil tím řadu politiků včetně těch, kteří mu dosud byli blízcí. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že Zeman naštval ČSSD. 

     

    Bezpečnostní opatření na akci byla natolik přísná, že policisté odmítli kvůli Zemanovi nechat studenty, aby položili květiny k pamětní desce. Studenti proto svolali „náhradní“ 17. listopad, který se uskutečnil o pět dní později. 

     

    Martin Konvička obviněn
    Antiislámský radikál a vysokoškolský učitel z Jihočeské univerzity Martin Konvička Antiislámský radikál a vysokoškolský učitel z Jihočeské univerzity Martin Konvička | ČTK

     

    Den po 17. listopadu byl předák Bloku proti islámu Martin Konvička obviněn z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Stalo se tak pravděpodobně v souvislosti s jeho nenávistnými sděleními na sociálních sítích, kde mimo jiné hrozil muslimům namletím do masokostní moučky, případně koncentračními tábory. Jeho zastánci kvůli obvinění kritizují ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který krátce po demonstraci na Albertově vyzval policii, aby stíhala účastníky takových akcí za projevy nesnášenlivosti vůči muslimům. Někteří dávají tuto výzvu do spojitosti s tím, že ministrův nevlastní bratr je muslim. Pelikán to odmítá. 

     

    TOP 09 s Kalouskem v čele
    Miroslav Kalousek na volebním sněmu TOP 09 Miroslav Kalousek na volebním sněmu TOP 09 | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

    TOP 09 si na svém sjezdu koncem listopadu zvolila nové vedení. Z čela strany odešel Karel Schwarzenberg, který se stal čestným předsedou. Novým předsedou strany se stal Miroslav Kalousek, který na sjezdu mimo jiné prohlásil, že TOP 09 musí nalézt společný průnik s demokratickou levicí.

     

  • 12.Prosinec

     

    Europoslanec Ransdorf zadržen ve Švýcarsku
    Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) bezprostředně po svém návratu ze Švýcarska Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) bezprostředně po svém návratu ze Švýcarska | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

    Český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) byl začátkem prosince zadržen poté, co navštívil banku ve švýcarském Curychu. Podle médií se měl pokusit operovat s částkou v přepočtu skoro 10 miliard korun, Ransdorf to odmítá a tvrdí, že šel pouze „otevřít komunikaci“ mezi bankou a mužem, který se na něj obrátil s žádostí o pomoc. Jak se později ukázalo, jedná se o známého podvodníka. Ransdorf ale odmítl, že by někomu naletěl, spíš prý někomu „šlápl na kuří oko“. KSČM se za něj postavila.

     

    Velký pátek svátek
    Velký pátek připomíná den biblického ukřižování Ježíše Krista. Senátoři v prosinci souhlasili s tím, aby se z něj stal státní svátek. Velký pátek připomíná den biblického ukřižování Ježíše Krista. Senátoři v prosinci souhlasili s tím, aby se z něj stal státní svátek. | Blesk/Reuters/ČTK

    Česko bude mít od příštího roku o jeden den volna víc. Senát a posléze i prezident odsouhlasili lidovecký návrh, aby se státním svátkem stal Velký pátek před Velikonočním pondělím. Poprvé jej oslavíme 25. března 2016.

     

    Sněmovna schválila významné zákony
    Jednání Poslanecké sněmovny Jednání Poslanecké sněmovny | ČTK/Michal Doležal

    Poslanecká sněmovna se v prosinci dopracovala k závěrečnému schvalování několika důležitých zákonů. V první řadě odsouhlasili poslanci rozpočet na rok 2016 se schodkem 70 miliard. Prošla také silniční novela, která zavádí mimo jiné přísnější pravidla pro vozítka segway nebo nařizuje chodcům užívat reflexní prvky při chůzi ve tmě po silnici. Poslanci započali také debatu nad zvažovaným plošným zákazem kouření v restauračních zařízeních. Pokračovalo také projednávání elektronické evidence tržeb, klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše (ANO), který se opozice rozhodla blokovat do konce volebního období.

     

    Zeman by rád odvolal Sobotku
    Zeman a Sobotka se opět pošťuchovali. Zeman a Sobotka se opět pošťuchovali. | Blesk archiv

    Prezident Miloš Zeman pošťouchnul premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V rozhovoru pro Frekvenci 1 prohlásil, že se na něj lidé obrací s žádostmi o odvolání předsedy vlády, Zeman zalitoval, že mu zákon neumožňuje tak učinit.  Sobotka později pro Blesk.cz uvedl, že komunikace mezi vládou a prezidentem funguje i přes to velmi dobře. Podotknul ale, že Zeman je politik jako každý jiný, a když udělal 17. listopadu při společném vystoupení Martina Konvičky „vážnou chybu“, musí počítat s reakcí předsedy vlády, která byla v tomto případě ostrá. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 28. prosince 2015 11:12 )

Prakticky všichni velcí hráči mají tendence omezovat internet a neustále vymýšlí záminky pro jeho regulaci.

ivoadler ( 28. prosince 2015 10:50 )

Většinou jsou to pindy. Co má skutečný význam, jsou pravdivé informace. Pořád je jich málo a nejen na té nejvyšší úrovni. Bez informací je demokracie jako hra na slepou bábu. Proto se pravičáci brání poskytování informací o svých kšeftech a majetkových poměrech. Právem by se lidi ptali: a jak k tomu přišli? I informace ze zahraničí jsou velice výběrové. Ještě že je ten internet. Bez něj jsme jako blbci.

jana999 ( 28. prosince 2015 10:01 )

to kdyby si řekl každý, tak žiješ ještě dneska v otroctví

eliska963852 ( 28. prosince 2015 09:58 )

Ty brďo, to je tak dojemný.

moiaza ( 28. prosince 2015 09:26 )

 Hlavně si nenechejte život otrávit nějakými Kalousky,Babiši, Nečasy a jinými exoty. Máte dvě uši. Všehny jejich žvásty pouštějte tím druhým uchem ven. Žijte tak, jak nejlépe umíte. Užívejte si života a radostí z toho, že žijete. Vždyť ti exoti také ve skutečnosti mají své radostí a starostí. Jenom nesmí říci svou pravdu. Musí vždy něco papouškovat, co rozhodne USA, nebo Brusel a pod. Oni ve skutečnosti mnohdy nejsou tak špatní. Stačí je prostě neposlouchat a řídít se svým rozumem. A budete spokojení a šťastní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa