Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Byl to mazec.“ Čech popsal tajnou misi na Kubě a brutalitu Castrova režimu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. prosince 2015
06:50

Mlácení a zatýkaní. Desítky policistů obklíčily park s protestující opozicí a tvrdě zasáhly. V demokratické západní společnosti by se o něčem takovém patrně mluvilo po celé Evropě. Ne tolik na socialistické Kubě. Potlačování lidských práv tam vyrazil pozorovat europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). A odvezl si řadu zážitků. S Blesk.cz promluvil o kubánské chudobě i totalitě a současné autoritě bratrů Fidela a Raúla Castrových. Ale také o tamní migraci.

Z europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) se stal světoběžník. Po Evropě navštívil řadu uprchlických táborů, vydal se mezi uprchlíky i na maďarské hranice. Tentokrát však nasedl do letadla a odletěl daleko na západ. I když socialistický. Po svém návratu napsal na sociální síť tajemný vzkaz, který vzbudil pozornost.

„Vážení, po 10 dnech jsem se vrátil z tajné mise na Kubě, zaměřené na dodržování lidských práv, společně s organizací Člověk v tísni. Byl to mazec… pls, nechte mi čas to vše zpracovat,“ vzkazoval Zdechovský.

Český politik se vrátil do Bruselu, na cestě mezi belgickou metropolí a Štrasburkem se však exkluzivně Blesk.cz přece jenom svěřil, co na Kubě viděl a zažil. „Odletěl jsem na 10 dní na Kubu pozorovat a popsat, jakým způsobem jsou tam dodržována lidská práva. Byl jsem tam i ve svátek, kdy se slavil mezinárodní den lidských práv (10. prosince – pozn. red.). To, co jsem tam ale viděl, bylo brutální potlačení veškerých aktivit veřejnosti, mlácení lidí,“ popsal Blesk.cz Zdechovský.

Svědectví Tomáše Zdechovského  Kuby: "Jeden z nejbrutálnějších policistů. Disidenta obklopeného prappory neustále mlátil a páčil mu ruku." Svědectví Tomáše Zdechovského Kuby: "Jeden z nejbrutálnějších policistů. Disidenta obklopeného prappory neustále mlátil a páčil mu ruku." | Pro Blesk - Tomáš Zdechovský

Do ulic vyrazily i manželky, matky a sestry

Pozorovatelskou misi zaměřenou na lidská práva plánovali dlouho dopředu – již před rokem a půl. Společně s diplomaty a právě Člověkem v tísni. Sešli se i s tamními politickými vězni. „Setkali jsme se třeba se sedmdesátiletou ekonomkou Marthou Beatriz Roque. Ta byla ve vězení dvakrát, nicméně byla opakovaně zatčena například při návštěvě papeže na Kubě. Když ji zatkli poprvé, řekli její rodině, že je mrtvá. Že ji zastřelili. Takových případů jsou tam desítky,“ poznamenal Zdechovský.

Navštívil i demonstraci opozičního hnutí Dámy v bílém, původně spolku manželek, matek a sester kubánských politických vězňů, jejichž drazí jsou již z vězení venku. V protestech ale pokračují dál. 

Jednou z kubánských disidentek je přitom i Rosa María Payá, dcera slavného disidenta Oswalda Payá, kterého Václav Havel dvakrát neúspěšně nominoval na Nobelovu cenu za mír. Při listopadové návštěvě Prahy uvedla, že Kubánci stále žijí v totalitním systému, který si dělá, co chce, a nic se nezměnilo. Dohled Velkého bratra“ zpozoroval i český pozorovatel.

„Čím více se to blížilo ke konci, tím víc to pro nás bylo náročné. Museli jsme několikrát měnit místo pobytu, měnit dopravní prostředky. Z autobusu do taxíku, z taxíku na kolo, na kolo pěšky, aby nás nemohli sledovat,“ řekl Zdechovský. Co dalšího prozradil o své návštěvě Kuby v rozhovoru pro Blesk.cz?

Navštívil jste řadu zemí. Jak dnes vypadá z Vašeho pohledu socialistická Kuba? Pro některé Čechy je spíše vnímána jako exotický dovolenkový resort.

Myslím, že řada Čechů by se měla vydat mezi obyčejné lidi, aby poznala skutečný život na Kubě. Lidé jsou tam neskutečně chudí a třeba jídlo je tam stále na poukazy. Řada lidí nedosahuje ani příjmu dolar na den, což je mezní hranice chudoby.

Jak vnímáte sílu a moc kubánského socialistického režimu? Je to stále ještě totalitní země?

Zažil jsem tam mlácení a zavírání lidí, omezování jejich svobody a neustálé pronásledování a kontrolování toho, co dělají. Ke svobodě a demokracii má tato kdysi nejbohatší země Karibiku hodně daleko.

Je Fidel Castro stále kubánskou ikonou? Jakou pozici mezi lidmi má jeho bratr Raúl, současný prezident?

Obyčejní lidé se nebojí dnes již oba kritizovat. Téměř všichni taxikáři, ale i prodejci nám často řekli, že čím dříve se tento režim změní, tím lépe.

Měl jste pocit, že Vás někdo sleduje?

Ten pocit jsem neměl, tak to i bylo. Některé z lidí, co nás sledovali, jsem si i vyfotil. Byly to celkem vtipné situace.

Jaká byla atmosféra během protestů, na které jste narazil? Jak byste popsal jejich potlačení a čeho chtěli dosáhnout lidé, na které represivní složky zaútočily?

Panovalo tam obrovské napětí. Policie před 11. prosince, zavřela několik stovek disidentů a to se projevilo i během protestů u známého havanského hotelu Havana Libre. Několik stovek policistů v civilu tento park prakticky uzavřelo. Když se tam objevili disidenti, tak se na ně okamžitě vrhli a začali je za neustálého mlácení okamžitě odvádět z parku.

Svědectví Tomáše Zdechovského z Kuby: "Jeden z nejbrutálnějších policistů. Disidenta obklopeného prapory neustále mlátil a páčil mu ruku." Svědectví Tomáše Zdechovského z Kuby: "Jeden z nejbrutálnějších policistů. Disidenta obklopeného prapory neustále mlátil a páčil mu ruku." | Pro Blesk - Tomáš Zdechovský

V Evropě se mluví hlavně o uprchlické krizi. Jak vnímají migraci a pokusy o útěk do USA v současnosti Kubánci?

Především mladí lidé chtějí odejít. Nevidí na Kubě svou budoucnost. Jen za tento rok jich odešlo na 50 tisíc.

Hovoří se o sbližování USA a Kuby, prezident Barack Obama připustil, že by v roce 2006 mohl Kubu osobně navštívit, což naposledy udělal v roce 1928 prezident Coolidge. Jak vnímají Kubánci Spojené státy?

Řada Kubánců USA přímo miluje a na Kubě najdete překvapivě hodně amerických vlajek. Většina lidí na ulici však opakuje kritiku USA ze strany tamní televize. Kvůli embargu.

realistaii ( 17. prosince 2015 09:05 )

denně lži klerofašistické nelidské špíny ve všech masmediích , kapitalisti jsou tisíckrát horší to lze snadno dokázat ,bohužel spousta lidí věří hitlerpropagandě masmedií v rukou oligarchů = vrahů a zlodějů katolická církev povraždila stovku milionu lidí , umučila a upálila miliony dětí , ukradla majetky miliardě lidí svou lží o bohu, či jen krádeží majetků lidem jiné víry, ,znásilnila miliony dětí to je katolická církev kolaborant s nacisty pana tomáše Zdechovského jejích člena ,nic z toho mu nevadí Mlácení a zatýkaní. Desítky policistů obklíčily park s protestující opozicí a tvrdě zasáhly. V demokratické západní společnosti by se o něčem takovém patrně mluvilo po celé Evropě..........divné v USA při potláčení demonstrací postřílelo americké gestapo desítky lidí , tzv. černošská povstání Newark, Luisiana ,a EU fašisti ani necekli . 4.5 1970 v Kentu v Ohiu vláda USA postřílela bezbranné děti na ulici tady jsou jejich jména https://www.youtube.com/watch?v=FakLUusNlXc 1000 civilistů žen i dětí postřílí americké gestapo policie přímo na ulicích každý rok 400 mrtvých civilistů na hranicích USa -Mexiko každý rok statisíce lidí povražděných ve válkách vyvolaných fašistickou bestií USA a NATO ( irák, sýrie, Libye, egypt, Jemen, Ukrajina, Osetie, Afganistán) USA a NATO založilo islámský terorismus jejich spojenci jaou teroristické státy jako Saudská arábie, Turecko Katar a Izrael a každá jejich oběť padá na hlavy demokratů USA a NAto Spojenectvo USA - ISIS (ISIL) odhalené https://www.youtube.com/watch?v=wMVcFE9Wl5c puč 1989 je prohra občanů MULTIKULTI, globalfašismus ,kapitalistický lágr, poté co kapitalisti zavedli multikulti v USA , islamizují evropu , to jsou plány fašistických elit NWO ,Bilerbergu, Trilatelární komise, USA aNATO fašismu.. nežijeme v demokracii a nikdy jsme nežili , drze nám lžou zrůdy u moci http://e-republika.cz/article2649-Vyzkum-potvrdil-%C5%BEe-vlady-stat%C5%A

kakapo ( 15. prosince 2015 11:50 )

Skoro se tají dech, hrdina Zdechovský přeskakuje z taxi na kolo, pak se plíží pěšky,v patách zlotřilé komando kubánských zabijáků, trochu mi to připomíná agenta 007, takových hrdinů potřebujeme více. Jinak Kubáncům přeji, až se to u nich otočí, ať si všechno nerozkradou jako my, a nepustí si Amíky moc k tělu.

yokky ( 15. prosince 2015 11:31 )

spatne informace,,,na kubu jezdim12 let pravidelne,,,je to super,,bydlim mezi mistnima,zaden resort,,,zajimave,,jsou chudi ale porad se smeji,,,my mame vsechno a jsme nasrani,,,,,,,dik

ivoadler ( 15. prosince 2015 10:48 )

U článku s uprchlickou tématikou není v zájmu demokracie povolena diskuse, tak to zkusím tady. Děti v Kanadě zpívaly starou muslimskou píseň na uvítanou uprchlíkům. Pak se ukázalo, že to je malinký podvod. Ve skutečnosti to zpívaly na podporu multikulturalismu. V této souvislosti člověka maně napadá, jak Kanaďani podporují kulturu svých Indiánů a Eskymáků. O USA nemluvě.

jarumas ( 15. prosince 2015 10:30 )

Odporcovia Castrovho režimu majú za to bitie peknými policajtkami pekne zaplatené z USA. Oni sú spokojní, nekazte im kšeft.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa