Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš chce omluvu od ČT. Moravec totiž kritizoval zakázku pro jeho vydavatelství

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. prosince 2015
16:42

Mediální dům druhého nejbohatšího Čecha a ministra financí Andreje Babiše (ANO) chce omluvu po veřejnoprávní televizi. V diskuzním pořadu podle Mafry moderátor Václav Moravec nepravdivě tvrdil, že si Lesy České republiky bez výběrového řízení objednaly u mediální skupiny tisk a distribuci svých novin. Moravec si stojí za svým názorem - podle něj byla objednávka podepsána už před zveřejněním soutěže. Ředitel Lesů Daniel Szórád to odmítá.

„Tato informace se nezakládá na pravdě. Na tuto zakázku bylo podnikem Lesy České republiky, s. p., před jejím zadáním provedeno výběrové řízení. Česká televize před odvysíláním pořadu nekontaktovala nikoho z mediální skupiny MAFRA, a. s., s žádostí o vyjádření. Tím podle názoru MAFRA, a. s., porušila elementární pravidla novinářské práce,“ stěžuje si vydavatel pracující v majetku ministra financí a šéfa hnutí ANO.

Mafra teď po České televizi požaduje omluvu. A její ředitel strategického rozvoje František Nachtigall má na celou situaci jasný názor. Podle něj se o diskutovanou zakázku ucházelo několik firem a jde o konkurenční boj.

To potvrzuje i mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. „Poptávali jsme jak tisk, tak distribuci novin, skrze které jsme nabízeli vánoční stromečky dětem. Jediná Mafra nám nabídla oboje a za nejlepší cenu,“ komentovala obchod mezi firmami Jouklová.

Mafra skutečně získala zakázku bez výběrového řízení, přesto prý nebyla jediná, kdo se o 588 tisíc bez DPH ucházel. „Šlo o takzvané poptávkové řízení dle zákona o veřejných zakázkách. Oslovili jsme Intergraf Náchod, Novotisk – VLP, Garamon HK, Tiskárnu Ringier Print, kteří nabídli pouze tisk novin. Česká pošta nabídla jen distribuci a Mafra tisk i distribuci,“ vysvětlila mluvčí Lesů ČR.

Noviny vyšly 4. prosince v nákladu 820 tisíc kusů. Jeden osmistránkový výtisk tak vyšel zhruba na 70 haléřů. Lesy se s Mafrou dohodly prostřednictvím poptávkového řízení, jehož limitem jsou 2 miliony korun bez DPH. Místo smlouvy pak zadavatel vystavuje objednávku.

Moravec brání své vyjádření

Česká televize ale stížnost a žádost o omluvu ještě nedostala. „České televizi žádný dopis od Mafry nedorazil, vyjádříme se ve chvíli, kdy jej obdržíme a seznámíme se s jeho obsahem,“ napsala Blesku mluvčí televize Alžběta Plívová.

„Není pravda, že od nás Česká televize nic nedostala. Naši právníci posílali v pondělí po 14. hodině doporučeně dopis včetně mailu právničce ČT JUDr. Markétě Havlová,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Mafry Silvie Škábová.

Své vysvětlení přidal na sociální síti i moderátor Václav Moravec. Podle něj byla objednávka podepsána už 5. prosince, tedy před zveřejněním soutěže, která měla podle informací na webových stránkách začít až později.

Ředitel Lesů ČR o tom, co pro laika nevypadá logicky

To ale odmítá ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. „Vzhledem k tomu, že šlo o poptávku, kdy my jsme oslovili relevantní tiskárny, tak jsme dostali informaci ve všech případech dříve, než je uvedený termín,“ vysvětloval Blesku.

„Vypadá to nelogicky, ale tím, že to nebylo otevřené, tak jsme nemuseli čekat na další nabídky. Pokud by to nebylo v pořádku, tak každý, koho jsme požádali o nabídku, mohl nás napadnout. To se nestalo,“ dodal ředitel státního podniku.

„Přiznávám, že to může vypadat pro laika nelogicky. Od teďka, když se na nás obrátí Mladá fronta při jakékoliv přležitosti, tak snad budeme i odmítat spolupráci, i kdyby nám nabízeli nejlepší spolupráci na světě,“ uzavřel rozladěný Szórád.

tosto ( 15. prosince 2015 08:49 )

ČT ke každé blbosti okamžitě jako prvního " požádá o vyjádření " Kalouska nebo Fialu . . až oni " naservírují " svá moudra , pak je prostor i pro ostatní. O Moravcovi ani nemluvě , ten kdyby mohl , tak bude za ně i dýchat.

rumungro ( 14. prosince 2015 23:46 )

ČT i s Bakalou jsou .....,....,.....,....,......,....,... ....,......,....,..... ..... .......,....,..... ....!

vi3ol ( 14. prosince 2015 17:57 )

V diskuzním pořadu tvrdil podle Mafry moderátor Václav Moravec nepravdivě, že si Lesy České republiky bez výběrového řízení objednaly u mediální skupiny tisk a distribuci svých novin Mafra skutečně získala zakázku bez výběrového řízení Mafra teď po České televizi požaduje omluvu. A teď mi vyvraťte moji domněnku, že je Bureš tím chybějícím mezičlánkem mezi šimpanzem, neandrtálcem a čechoslovákem!!..

tomtelini ( 14. prosince 2015 17:39 )

Největším koncesionářem České televize ze je Bakala.- Sponzor stran ODS A TOP 09. Říká se Kalouskoprávní nebo Bakaloprávní televize. A Václav Modravec. Nejde, ani o to, že je gay, ale že jde na ruku určitým skupinám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa