Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pivaři, pozor. Zlatavý mok čekají v roce 2016 změny

Ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (v kroužku) plánuje změny v oblasti piva. Jaké?
Ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (v kroužku) plánuje změny v oblasti piva. Jaké?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. prosince 2015
05:56

Řada lidí si ráda zajde na „jedno“, u kterého však často nezůstane. Pivo jako takové čekají v Česku v roce 2016 ovšem změny. Jde o úpravy především ve značení. Stojí za tím nové výrobní technologie, ale i požadavky EU, jak vyplývá z návrhu vyhlášky ministerstva zemědělství. Jeho šéf Marian Jurečka (KDU-ČSL) Blesk.cz prozradil, jakému pivu on sám dává přednost a také co říká na to, že je v řadě restaurací pivo levnější než limonády pro jeho syny.

Doba pokročila a s ní se mění i výrobní postupy a technologie u řady nápojů. Bohužel se však také často různí kvalita jednotlivých výrobků. Není pivo jako pivo, není šťáva jako šťáva. A tak se české ministerstvo zemědělství pustilo do sestavení nové vyhlášky o tom, jak se u nás budou značit například jednotlivá piva, co je přesně čím dál tím oblíbenější cider či co ještě bude ledovým čajem a co již nikoli.

Jde o „Návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí“. Předložit se jej chystá příští rok ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za hlavní motivy nové vyhlášky je uváděno přizpůsobení požadavků u alko- i nealkoholických nápojů „vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství a přímo použitelným předpisům Evropské unie“. Vedle toho ministerstvo upozorňuje, že naposledy byla odpovídající vyhláška novelizována v roce 2013 a navíc v té době nešlo o úpravy nijak zvlášť velkého rozsahu. Je proto poněkud zastaralá. 

„Nejvýraznější změny jsou navrženy v kategorii pivo, medovina a nealkoholické nápoje. Návrh vyhlášky je vytvořen tak, aby vyhovoval jak spotřebitelům z hlediska zachování kvality potravin a jejich přehledného označování, tak také samotným provozovatelům potravinářských podniků (výrobci, distributoři, prodejci atd.),“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. 

Ministr Jurečka: Od revoluce se kvalita piva zlepšila

Češi jsou přitom národ pivařů. A tak řadu lidí změny v oblasti piva zajisté zaujmou. Jordán vysvětluje, že by mělo dojít mj. ke zpřesněné definice piva.

Při dotazu na změny v pivní oblasti se přitom ministr zemědělství Marian Jurečka pozastavil nad dotazem Blesk.cz, jaké pivo on sám preferuje. „Ačkoli kvalita piva, stejně jako všech ostatních potravin je pro mě velmi důležitá, často je důležitější tzv. pivní kultura, tj. kde, s kým, jak (lahvové nebo točené) a při jaké příležitosti se pivo pije a také, jaká je u toho ve společnosti nálada. Souhrn všech těchto skutečností pak výrazně ovlivní dojem z piva,“ prozradil Blesk.cz Jurečka. „Pokud mám ale možnost, dávám přednost Budvaru, dvanáctce,“ přiznal.

„Myslím si, že od revoluce se kvalita piva i hygiena jeho výroby obecně v ČR zvýšila a je na každém, zda dá přednost pivu z velkého pivovaru nebo si vybere pivo některého ze středních výrobců nebo lokálního minipivovaru,“ dodal ministr zemědělství.

„Je absurdní, když limonáda pro syny stojí víc než pivo pro mě.“

V rámci tzv. protikuřáckého zákona se přitom objevil i požadavek, aby byl v restauracích minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než jakýkoli alkoholický nápoj. V současné době totiž dochází k situaci, že je pivo v řadě provozoven levnější než voda.

Jurečka toto nařízení označil za krok jednoznačně správným směrem. „Není pro společnost příliš výchovné ani motivující, aby jakýkoli alkoholický nápoj byl levnější než stejný objem nealkoholického nápoje. Když jdu třeba s rodinou do restaurace, považuji za absurdní, když limonáda, kterou koupím svým synům, stojí víc než pivo, které si dám já,“ řekl Blesk.cz Jurečka, který má celkem čtyři děti. 

V případě Jurečkovým ministerstvem připravené vyhlášky jde ale v první řadě o to, jak se jednotlivé produkty budou v budoucnu definovat a označovat. „Návrh vyhlášky vychází z původního znění vyhlášky, nicméně reflektuje nové trendy a vývoj v potravinářské výrobě. Tedy zvětšení nabídky vyráběného sortimentu, nové technologické postupy,“ říká Blesk.cz mluvčí Jordán.

V případě piva se chystají především změny názvů pro různá „piva speciální“ – nově označovaná jako „silná piva“. Atypickým pivem se pak nově bude rozumět pivo s nestandardním podílem sladu nebo s nestandardním způsobem kvašení. To znamená nikoli pomocí pivovarských kvasnic. „Dále se zavádí možnost použití specifických označení typů (stylů) piva – např. ALE, porter, weizen,“ popisuje dál mluvčí Jordán. I tyhle změny mají reflektovat nové metody výroby piva. A sjednotit i výrobky minipivovarů, kterých je v Česku spousta. Jordán upozorňuje, že další diskutovanou částí je také označení piva jako „ležák“ (pivo s extraktem původní mladiny 11ti až 12ti stupňové).

Z dalších alkoholických nápojů je navrhována změna u medoviny. „Je to úprava (upřesnění) stávající definice a vložení nové definice pro tzv. přírodní medovinu (medové víno), která by více respektovala tradiční postup výroby medoviny,“ uvedl Jordán. 

Změny u nealko nápojů: Čerstvá vs. přírodní šťáva

„Výraznější navržené změny se týkají také oblasti nealkoholických nápojů. Jde např. o vložení dvou nových definic pro ovocné šťávy – čerstvá (fresh) šťáva a tzv. přírodní šťáva tak, aby zákazník mohl při svém výběru lépe rozlišit kvalitu a způsob výroby (opracování) ovocných šťáv,“ vysvětluje Jordán. 

„Dále se navrhuje vložit definici pro tzv. ledový čaj (ice tea); to z důvodu zabránění uvádění takových ledových čajů na trh, které žádný čajový extrakt neobsahují, anebo pouze jeho minimální množství. Novinkou je také návrh na definici tzv. brew čaje, kterým se rozumí vařený pravý čaj vyrobený z výluhu pravého čaje a dalších vhodných surovin,“ dodává mluvčí ministerstva zemědělství.

Pokud vše klapne, měla by vyhláška platit od 1. července 2016. Nyní se dává dohromady její finální podoba. Návrh vyhlášky již byl probrán s příslušnými profesními svazy, chystá se však ještě další odborná debata. „Potraviny budou označeny pro spotřebitele takovým způsobem, aby nebyl klamán ani uváděn v omyl o charakteru a kvalitě dané potraviny, navíc budou definovány některé nové druhy výrobků, které v době vydání původního právního předpisu nebyly v ČR na trhu,“ slibuje si přitom od vyhlášky ministerstvo zemědělství.

inqizitor ( 20. prosince 2015 20:21 )

Asi tak. Navíc rozhodně nebyl takový výběr, většina těch menších, ale i část větších pivovarů byla zavřených nebo v nich dělali něco jinýho...

anka ( 20. prosince 2015 18:38 )

dietr ( 20. prosince 2015 16:25 )

pan ministr měl v době revoluce 8 let a bude nám vykládat takové bludy o zlepšení kvality a chuti. například Radegast kdysi vynikající pivo jsou dnes téměř nepoživatelné patoky

vi3ol ( 20. prosince 2015 16:21 )

To jo, KD-čka cestou na dovolenou??...sme je nechávali na útvaru, aby kluci "přežili"..jestli to riskli..

moiaza ( 20. prosince 2015 16:06 )

Ale kluci, když se vám zda pivo drahé a nedobré, tak ho prostě nepijte.Já jsem nebyl spokojený s cenou, tak jsem ho omezil na minimum. Čepované tak 2-3 do roka a flaškové pouze v létě a to tak 5-6 za celé léto. Přes zimu nepiji pivo vůbec. Celkem těch 8 piv ročně mě nezruinuje. A žiju. Vůbec mi pivo nechybí. Udělejte totéž a uvidíte jak cena piva poletí dolů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa