Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanův muž bude velvyslancem v USA. „Buranství,“ hřímá kvůli zprávě Stropnický

Zemanův muž Hynek Kmoníček se stane velvyslancem v USA. Únik zprávy rozčílil ministra obrany Martina Stropnického.
Zemanův muž Hynek Kmoníček se stane velvyslancem v USA. Únik zprávy rozčílil ministra obrany Martina Stropnického.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: mts - 
11. prosince 2015
08:15

Novým českým velvyslancem se stane šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček (53). O jeho jménu se spekulovalo už dlouho, podle informací Práva ho na pondělním zasedání schválila vláda, zbývá ještě potvrzení americké strany. V posledních měsících byly vztahy mezi Kmoníčkem a prezidentem Milošem Zemanem napjaté. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil únik informace o Kmoníčkově nové misi za buranství.

Kmoníček má nastoupit na nový post za rok, kdy skončí mandát exministru zemědělství za ODS Petru Gandalovičovi.

Sám Kmoníček odmítl informaci potvrdit. „Nemohu to komentovat, jména velvyslanců se zveřejňují teprve po udělení agrément (souhlas státu, který bude diplomatického zástupce přijímat – pozn. red.),“ uvedl.

Zároveň ale dodal, že by novému velvyslanci přál, aby nastoupil v době, kdy se budou v USA měnit prezidenti. „To pomáhá vytvořit si v přechodném období kontakty, které se později těžko získávají. Lidé si prostě zvyknou, že jste nastoupil společně s nimi,“ uvedl Kmoníček.

Ten mimochodem pracoval jako náměstek ministra zahraničí, ambasador při OSN nebo jako velvyslanec v Indii či Austrálii.

Chce se Zeman Kmoníčka zbavit?

Už dříve se objevovaly názory, že Zeman chce Kmoníčka do Ameriky „uklidit“. Například na jaře se ředitel zahraničního odboru do prezidenta netypicky opřel.

„Diplomaticky sporné výroky prezidenta Miloše Zemana nejsou z převážné většiny součástí jeho politických plánů. Vznikají jako spontánní odpovědi na často ne úplně smysluplné otázky a stojí za nimi Zemanova touha provokovat,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Dodal, že pokud by prezidentova slova byla skutečně politickým záměrem, měl by s 99,9 procenty z nich profesionální problém.

„Miloš Zeman je vášnivý diskutér, který vždy jde za nějakým bonmotem. Bonmot je v principu zkratkou. Jakmile tu zkratku začnete rozebírat logickou, dlouhodobou analýzou, tak je to stejné, jako když logicky rozeberete vtip,“ uvedl dále Kmoníček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 11. prosince 2015 19:16 )

Hradní pán je arogantní nadutec a buran. A buran dělá buranství.

honza54.. ( 11. prosince 2015 14:14 )

souhlasím, ale vysvětluj to těm dětem tady

dzery ( 11. prosince 2015 13:38 )

Kecálista.

moiaza ( 11. prosince 2015 12:48 )

Kdyby to komentoval někdo kiný, ani se nad tím nepozastavím. Ale neschopný komediant a státní vyžírka Stropnický má nejmíň koho kritizovat! Ať se zamyslí nejdříve sám nad sebou!

agfor ( 11. prosince 2015 12:17 )

Je logické, že každý má svoje kamarádíčky a chce je také pustit k lizu. Divím se, že zrovna komediantovi Stropnickému to vadí, když je jedním z takto dosazevých vyžírků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa