Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ransdorf šel s pravdou ven: Zastupoval v bance Čecha Huňka. Prý bez provize

Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2015
18:50

Záhada definitivně vyřešena. Dlouho se spekulovalo, kdo je fantom V. H., kterého měl zastupovat ve švýcarské bance Miloslav Ransdorf (KSČM). A skutečně se jedná o Čecha Vladimíra Huňka. Muže odsouzeného v minulosti za podvody. Sám Ransdorf to nyní v Bruselu potvrdil České televizi.

"Rozhodně vylučuji, že bych naletěl podvodníkům," tvrdil ještě v úterý po schůzce vedením KSČM Miloslav Ransdorf, kterého švýcarská policie zadržela minulý čtvrtek spolu se třemi Slováky v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu.

Český europoslanec se vydal do banky dle svých slov zprostředkovat kontakt mezi bankou a klientem V. H., kterého neznal. Údajného dědice milionů po švýcarské občance, se kterým prý banka přestala komunikovat.

Nyní šel Ransdorf s pravdou ven. V bance jednal jménem Čecha Vladimíra Huňka, který byl několikrát odsouzen za podvody, uvedla Česká televize. O jeho minimálně komplikované minulosti navíc Ransdorf věděl. Do banky šel prý bez nároku na provizi...

Komunista nadále věří, že předkládal Švýcarům v bance pravé dokumenty s reálným nárokem na švýcarské dědictví. "Pro mě je podstatné, zda dokumenty jsou pravé a zda ten člověk je v právu a nebo není, pokud jde o nárok na svůj účet. Já jsem přesvědčený, že dokumenty pravé jsou a nic mě nepřesvědčilo ze strany švýcarské policie, že by to mělo být jinak," hájil se Ransdorf v ČT.

Europoslanec Ransdorf v Bruselu. ČT přiznal, že v bance zastupoval Vladimíra Huňka Europoslanec Ransdorf v Bruselu. ČT přiznal, že v bance zastupoval Vladimíra Huňka | Reprofoto ČT1

Na Vladimíra Huňka přitom Česká televize upozorňovala již dříve - i v souvislosti s jeho podvodem slibování práce v Iráku bodyguardům, které ale oklamal. Ohledně švýcarského dědictví pak Huněk v minulosti předložil patrně stejnou nabídku, jako Ransdorfovi, i jiným lidem.

„Mě zaujalo na jeho přístupu, alespoň co vím od jeho manažera, že chce dávat peníze na humanitární účely včetně zdravotní péče, protože on je údajně handicapovaný člověk,“ řekl však Ransdorf České televizi.

„Spáč z europarlamentu“: Fiasko s miliardami dosáhlo až do Bruselu

S Miloslavem Ransdorfem točila Česká televize rozhovor přímo na půdě europarlamentu. Během svého působení v Bruselu a Štrasburku přitom Ransdorf zaujal mj. spánkem mezi europoslanci či tím, že si měl údajně přijít podepsat docházku a následně se „po anglicku“ vytratit.

Výraznější dopad však nakonec může mít na Ransdorfovo bruselské působení právě jeho současná "švýcarská" kauza. Ransdorf dnes také oznámil, že prozatím pozastaví své členství v krajně levicové frakci. A uvidí se, co bude dál.

„Pozastavím své členství a uvidíme, jestli se do frakce někdy vrátím. Jsem ale přesvědčen, že nic špatného jsem neudělal,“ řekl Ransdorf České televizi.

Jeho kolegové z Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice v Evropském parlamentu zatím nechtějí vydávat stanovisko, Ransdorf jim chce okolnosti svého zadržení vysvětlit. Tak, jak se o to snažil v příapdě vedení KSČM.

Video Europoslanec Miloslav Ransdorf na tiskové konferenci KSČM - Blesk - Václav Lang
Video se připravuje ...

Nejasná je nadále situace kolem Ransdorfova případného obvinění. Dle českých právních poměrů patrně nakonec obviněn nebyl. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák přitom dříve informoval, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o podvod. Chtěli prý převést velké množství peněz na základě falešných dokumentů.

Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun). Po sociálních sítích následně začaly kolovat vtipy. Třeba tenhle: Víte, kolik je 1 Ransdorf? 1351 Rathů.

Komunistickému europoslanci však do smíchu není. Viditelně uštvaný se dostal do pořádné šlamastyky. Jaké další dopady na jeho politickou kariéru může mít, není zatím jasné. V případě potvrzení švýcarského obvinění se však situace může vyvinout i daleko hůře, než že Ransdorf „jen“ naletěl.

ma30 ( 11. prosince 2015 08:46 )

Aniž se Ransdorfa jakkoli zastávám, počkal bych s tím odsudkem až po výroku švýcarského soudu! Pozoruji, že redakce i někteří zde horliví diskutující, mají jasno ještě před konečným stanoviskem justice. Pro českou hlavu docela typické! Pořád mi nejde na rozum, že komunisté i 26 let po "sametové" jsou stále 3. nejpočetnější stranou před všemi milovanou TOPkou ODSkou!

jiznicechy ( 11. prosince 2015 08:17 )

Přátelé, nesmíte ho stresovat nebo zase někoho přejede na přechodu pro chodce - to už tady dlouho nebylo

donaf ( 10. prosince 2015 22:09 )

Spíš si myslí, že blbci jsme my.

tomlk007 ( 10. prosince 2015 21:39 )

Ještě větší blbec, než jsme doufali

eliska963852 ( 10. prosince 2015 20:22 )

To je tedy blábol a ta myšlenková hloubka... Evidentně ti psaní delšího textu dělá potíže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa