Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už žádné peníze z ciziny. Česko plánuje, jak přiškrtit financování islámu

Akce Pojďte s námi do mešity: V Brně pozvali muslimové do své modlitebny veřejnost.
Akce Pojďte s námi do mešity: V Brně pozvali muslimové do své modlitebny veřejnost.  (Autor: ČTK)
Autor: mts - 
10. prosince 2015
08:45

Politici v České republice začali hledat možnosti, jak předcházet radikalizaci muslimských přistěhovalců. Začínají debatovat o tom, že by zakázali financovat islámské instituce a náboženské spolky ze zahraničí. Inspirují se v Rakousku, kde přísun peněz dokonce nepovoluje speciální zákon, upozornily čtvrteční Lidové noviny.

Právě rakouský model české politiky zaujal. „Měli jsme tady už odborníka z Rakouska. KDU-ČSL nehodlá nic ponechat náhodě,“ řekl Lidovým novinám vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

V tom se shodne i s ministerstvem vnitra, které vede ČSSD. „Do budoucna stojí za úvahu zamyslet se nad regulací financování náboženských společností, stejně jako nad požadavky na vzdělání předáků náboženských komunit, abychom předcházeli riziku podpory a šíření nenávisti,“ uvedla mluvčí ministerstva Hana Malá.

Zatrhnout financování ze zahraničí má být imigrantům ku prospěchu. V Rakousku razí teorii, že když k nim přijedou muslimové z Turecka, které je peněžně podporuje, špatně se pak začlení do společnosti.

V Česku ale není komunita muslimů nijak velká. Podle předsedy Ústředí muslimských obcí v ČR Hassana Alrawiho k nám navíc takový zahraniční kapitál neproudí. „Jestli dostaneme nějakých 40 tisíc za rok, tak to je vše. Turisté ze zemí jako Katar přijedou a něco dají do kasičky. Nejde o systematické financování. Provoz si hradíme sami,“ uvedl.

Zákon v Rakousku také upravuje vzdělávání imámů neboli muslimských duchovních. Příští rok začnou na vídeňské univerzitě učit islám, aby duchovní mohli vystudovat v Rakousku. „Imámové by měli být vzory pro mladé muslimy a musejí ukázat, že lze být hrdým Rakušanem a věřícím muslimem současně,“ uvedl už v březnu rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz pro list Guardian.

ivoadler ( 10. prosince 2015 14:21 )

Uvozovky u toho "nikdy" jsou opravdu na místě. Stát bude platit kněze ještě asi 20 let. Nemluvě o tom, že nároky církví vůči státu jsou velmi sporné. Majetek církví byl svěřený, ale ne v jejich vlastnictví. Momentálně ale jde spíš o to, že je třeba vůbec přehodnotit úlohu náboženství v současnosti. Každé náboženství je svinstvo, které nemá nárok na jakoukoliv společenskou podporu. Když chce někdo obcovat s "Bohem", ať si obcuje, ale za svý.

vi3ol ( 10. prosince 2015 11:58 )

Už žádné peníze z ciziny.. co jim na to asi řekne hradní ožrala, jeho chcípáček a zbytek šašků??.. financováni rusákama..musí to platit pro všechny, jinak je to diskriminující..

ivoadler ( 10. prosince 2015 10:47 )

Muslimové: financujeme se sami. Kéž by Bůh dal a mohli to říct i naši křesťané, katolíci zejména. Ty mají od státu nasypáno dost. Když dostávají jedni, proč ne druzí?

istyl ( 10. prosince 2015 10:07 )

proc by mel někdo za ne bojovat? vezmou mobil, chteji jen tam, kde jsou stedre socialni davky a jdou... a at za ne nasazuje život někdo jiny...dik, takove tu nechceme...a proc taky?Ze si vybiraji jen ty staty s dobrou socialni politikou? To nikomu není divne?Docasny azyl by dostaly zeny s dětmi, ostatní, maskače, a zpet si ochranit svůj stat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa