Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lhal Zeman u výslechu? „Znal jsem jeho ženu i dceru,“ tvrdí zapřený uhlobaron

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. prosince 2015
18:10

Uhlobaron a příznivec buddhismu. Miliardář Antonín Koláček je nezvyklým spojením dvou světů. Jenže v tom prvním je jedním z manažerů, kteří stojí za kauzou kontroverzní privatizace Mostecké uhelné, a ke Koláčkovi se dnes nikdo nehlásí. Svého času se prý ale stýkal s řadou důležitých lidí. Včetně Miloše Zemana, tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta. Ten ho ale měl údajně u policejního výslechu zapřít.

O složitém případu privatizace Mostecké uhelné (MUS) pojednává nová kniha Luboše Xavera Veselého „Jak se těží miliardy?“, která odhaluje řadu skandálních detailů. Sám autor ji prezidentu Zemanovi osobně předal při víkendovém natáčení rozhovoru pro Frekvenci 1. Kam ji asi prezident založil? Kniha totiž opět otevírá otázku, na kterou je Zeman poměrně háklivý. 

Od kauzy MUS se snaží Zeman distancovat dlouhodobě. Dělal to ostatně i během svého boje o Hrad. Byla to však právě Zemanova vláda, která posvětila dokončení privatizace MUS. Tedy prodej zbývajícího státního podílu (46 procent) do soukromých rukou. V roce 1999 schválila prodej zbytku státních akcií společnosti Investenergy, napojené však na majitele většinového podílu – skupinu Appian. Tu založil Belgičan Jacques de Groote, bývalý vysoký manažer Světové banky i MMF. Nejvlivnějším manažerem Appianu se stal právě Antonín Koláček. 

Stát za své akcie dostal 650 milionů korun. Později vyvstala otázka, zda to nebylo proklatě (a podezřele) málo. To když o několik let později získal 49 procent akcií miliardář Pavel Tykač za 10 miliard... Do rozkrytí kauzy MUS se zapojila i švýcarská prokuratura – kvůli podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze a následně „vyprány“ právě ve Švýcarsku. U tamního soudu skončili i de Groote a Koláček. Právě toho Xaver Veselý v knize vyzpovídal.  

Svědectví někdejšího uhlobarona: Zeman nám naléval becherovku

Antonín Koláček v knize promluvil nejen o samotné privatizaci, ale také o svém vztahu k Miloši Zemanovi. A navrch přidal i několik fotek z archivu, které mají dokazovat, že se se Zemanem vídal opakovaně.

„Scházel jste se osobně s někým z tria Mertlík, Zeman, Grégr?“ ptá se Veselý Koláčka na tehdejšího premiéra Zemana a jeho ministra financí Pavla Mertlíka a ministra průmyslu a obchodu. „Se všemi víceméně podle potřeby. Byl jsem představitelem jednoho z největších podniků. Řešili jsme spousty otázek,“ reagoval Koláček.

Veselý se zajímal mj. o to, zda byl Koláček se Zemanem a jeho klíčovými ministry ve vztahu „kamarádském“. „To se asi říct nedá. Ale byla mezi námi důvěra a věcná diskuze. První návštěva u pana premiéra probíhala tak, že nahlas zvolal: ‚Vítejte v centru moci!‘ “ vyprávěl Koláček Veselému, který prý má důvěrné informace, že vztah mezi Koláčkem a Zemanem nebyl vždy jen pracovní.

Uhlobaron Koláček dorazil na začátek druhé fáze projednávání kauzy Mostecké uhelné ve Švýcarsku v doprovodu právníka Pavla Kavínka. Uhlobaron Koláček dorazil na začátek druhé fáze projednávání kauzy Mostecké uhelné ve Švýcarsku v doprovodu právníka Pavla Kavínka. | ČTK

Veselý v knize zmiňuje i cestu Koláčka se Zemanem do USA. „Tu cestu připravovali lidé od Miloše Zemana. Navrhli, aby se tam sešel s Jacquesem de Grootem. Byli jsme pro, to se nedalo odmítnout... Nabídl nám všem becherovku a ještě nějaký další alkohol. Ale nakonec to vlastně vypil on sám. I to, co nalil de Grootovi,“ vzpomíná na Zemana Koláček. 

Při dotazu na to, co si o současném prezidentovi myslí, někdejší uhlobaron Koláček v knize odpovídá: „Je necitlivý. Měl by být více citlivý k sobě samému i ke svému okolí. Znal jsem jeho manželku i dceru, vztah se postupně prohluboval. Na začátku jsem ale viděl velkou vzdálenost.“

Mlžil Zeman u výslechu?

Veselého nová kniha přináší i přepisy z policejních výpovědí politiků, o které se vyšetřovatelé kauzy MUS také zajímali. V září 2010 putoval k výslechu i Miloš Zeman. Tehdy ještě jako důchodce z Vysočiny, který se s vrcholnou politikou rozloučil. I když jen na čas.

Zemanovi byla položena mj. otázka: „Znáte se, a pokud ano, jaké máte nebo jste měl vztahy, s Antonínem Koláčkem, Lubošem Měkotou, Oldřichem Klimeckým, Markem Čmejlou, Petrem Krausem, Jiřím Divišem (další manažeři MUS – pozn. red.) a Jacquesem de Grootem?“

Zeman prý tehdy odpověděl: „Groote je ten člověk z MMF, tedy první a poslední jména ano, zbývající ne. O Grootovi už jsem uváděl, že jsem se s ním jednou nebo dvakrát setkal. Koláčka jsem viděl asi jednou v životě, říkalo se o něm, že je to věřící buddhista, proto si to pamatuji, neboť v ČR je věřících buddhistů málo. A proto jsem si to jméno zapamatoval. Jestli jsem se s ním setkal při nějakém jednání o této privatizaci nebo nějaké společenské příležitosti, si nepamatuji. Pamatuji si na něj, protože jsem si ho spletl s jeho jmenovcem, další Koláček byl v OKD a také se zabýval uhlím.“

Z archivu někdejšího uhlobarona: Koláček v knize „Jak se těží miliardy?“ tvrdí, že Zemana znal. Z archivu někdejšího uhlobarona: Koláček v knize „Jak se těží miliardy?“ tvrdí, že Zemana znal. | Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy?

Mlžil Zeman? Případně proč? U výslechu se hájil v souvislosti s kauzou MUS tím, že jeho tehdejší vláda státní podíl prodat musela, nebylo prý výhodné jej dál držet. Odpovědnost za privatizaci MUS přehodil na svého předchůdce v křesle premiéra Tošovského, za kterého byla zprivatizována větší část společnosti.

Zeman u výslechu poukazoval na to, že některé podniky prošly po revoluci divokou nebo manažerskou privatizací, kdy se manažeři zmocnili většinového podílu na úkor státu, kterému zbyl jen menšinový podíl. S ním však nemohl nic ovlivňovat. A tak se jej snažil prodat za pokud možno co nejvýhodnější cenu. „V tomto konkrétním případě jsem neměl žádné podezření z korupce,“ vypověděl tehdy k MUS Zeman.

Rozsáhlá kauza však zaměstnává policii i žalobce několik let. V souvislosti s kauzou MUS byly Antonínu Koláčkovi obstaveny nemovitosti v centru Prahy. Proces se však vleče. Exmanažeři MUS Koláček, Čmejla, Kraus, Diviš a Klimecký byli nepravomocně odsouzeni ve Švýcarsku již v roce 2013. Trvají na své nevině.  

vi3ol ( 10. prosince 2015 12:10 )

Lhal Zeman?..jeho pravdivé výroky by se vešly na A4..

ivoadler ( 10. prosince 2015 10:58 )

Pokud není po ruce nějaký bonmot, tak Zeman mlží rád. A umí to. Jen blbec zapírá. Přizná to, ale vždyť vlastně o nic nešlo. Asi jsme se náhodou viděli. A je to. Zapomínat je tak lidské.

ochman_prca_ratha ( 10. prosince 2015 01:15 )

zeman je špína , stejně jako ten mladý komunista co se snaží zachránit jeho pověst tím, že krade nicky

donaf ( 9. prosince 2015 23:33 )

Ty jsi fakt realista?

vog.ht. ( 9. prosince 2015 23:15 )

Miloš je v pohodě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa