Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamurův bratr: Uprchlíkovi bych pomohl, za Tomia se modlím

Autor: val - 
9. prosince 2015
10:37

Hayato Okamura je starší bratr poslance Tomia Okamury (SPD). Narodil se v roce 1966 v Praze, kde dosud působí jako tlumočník a překladatel z japonštiny. V rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že se se svým známějším bratrem vídá jen letmo, ale modlí se za něj.

„(Tomio) má u nás stále dveře otevřené. Letmo se vídáme, déle pohovoříme tak třikrát ročně. A modlím se za něj,“ řekl v rozhovoru 49letý aktivně věřící katolík.

Ten se narodil na rozdíl od svých dvou bratrů Tomia a Osamu v Praze. „Tatínek za námi každý rok dvakrát létal, vždy na deset dní, což mu zničilo kariéru. V japonské společnosti bylo tehdy nemyslitelné si vybírat tolik volna,“ popsal.

Jaký je jeho pohled na imigranty, proti kterým jeho bratr Tomio bojuje? „Když se mi na prahu objeví zbědovaný člověk, musím mu pomoct bez ohledu na národnost, náboženství. Jinak bych přestal být Evropan, člověk,“ uvedl s tím, že i jeho korejský dědeček přišel do Japonska jako ekonomický migrant.

Postoj Čechů k tomuto tématu spojuje s otázkou osobní identity: „Jako klíčovou vidím otázku identity, kořenů. Jenže aby je člověk postřehl, našel, nesmí žít v obležení neustálých zážitků, požitků a zábavy za peníze. To je pak jak hluchý a slepý.“

Hayato Okamura přiznává, že každý z bratrů je jiný. „My máme ještě třetího bratra, Osamu, je architekt, pražský intelektuál, liberál. Loni o Vánocích však byl stejně jako moji dva starší synové pomáhat při rozdávání obědů chudým, obsluhoval bezdomovce. Každý jsme jiný, ale maminka se modlila za nás všechny tři,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Video se připravuje ...
Další videa