Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ransdorf se rozpovídal: Miliardami chtěl řešit uprchlickou krizi

Autor: mts - 
7. prosince 2015
23:15

Miloslav Ransdorf (KSČM), kterého v pátek zadrželi ve Švýcarsku, poskytl Parlamentním listům exkluzivní rozhovor. V něm vysvětluje, že se jen šel do banky zeptat, proč její lidé nekomunikují s určitým člověkem. Peníze prý vybrat nechtěl. Jeho cílem bylo rozpoutat celoevropskou diskusi o tom, že na kontech od dob 2. světové války leží peníze, o které se už zřejmě nikdo nepřihlásí. A ty by přitom mohly pomoci řešit uprchlickou krizi.

Co dělal v bance?

Ransdorf tvrdí, že v minulosti se na něj obrátili určití lidé s tím, že mají nepohyblivého známého. Tento Čech měl údajně ve Švýcarsku zdědit velké množství peněz, které spravuje konkrétní banka. „Byl jsem požádán, zda bych se do této záležitosti nevložil a zda bych se nepokusil zprostředkovat kontakt mezi bankou a jejím klientem,“ říká politik.

Chtěl peníze nacisty?

Ransdorf vyvrací, že by šel pro peníze nacisty. „V žádném případě se nemělo jednat o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak se též spekuluje, či o majetek Židů, kteří si jej v bance uschovali,“ tvrdí.

Podle něj mělo jít o dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela před 10 lety.

„V průběhu 2. světové války bylo do švýcarských bank uschováno mimořádné množství prostředků patřících zejména Židům. 70 let od války je velmi dlouhá doba. Lze tak předpokládat, že se o tento majetek již nikdo nepřihlásí. Považuji za správné, aby tento majetek sloužil veřejným účelům a nezůstával ve švýcarských bankách,“ dodává.

Co za to měl dostat?

Politik tvrdí, že dostat neměl nic. Chtěl otevřít celoevropskou diskusi o tom, jak by tyto peníze mohly pomoci, například v řešení uprchlické krize.

„Přichází miliony uprchlíků, o kterých nikdo neví, kdo mezi nimi je. Myslím si, že by právě k tomuto účelu, tedy k ochraně Evropy a státu Izrael a ke zlepšení ekonomické situace nejchudších v místech konfliktů, měly být tyto prostředky použity,“ uvedl.

Chtěl si rovnou odnést miliardy?

Prý nechtěl. Účelem jeho návštěvy nebylo z banky cokoliv získat. Pochybuje o tom, že by banka vůbec měla tolik peněz v hotovosti. Navíc kdyby si chtěl stamiliony eur odnést, musel by mít rozměrné vozidlo. A na svou obranu uvádí i to, že nepodepsal ani žádný doklad, který by ho zmocňoval peníze vybrat.

„Šlo pouze o zjištění, zda je bance známo o nějaké situaci, zda dostala dopis postiženého a zda na něj odpověděla, a pokud neodpověděla, tak proč,“ zdůrazňuje Ransdorf.

Jaké dokumenty ho zradily?

Ransdorf tvrdí, že do banky šel pouze s dokumenty, které mu předtím předal pan P. G. (zmocněnec onoho nepohyblivého muže), aby zjistil, zda je o dané věci něco bance známo a proč údajně neodpověděla na dopis, který jí měl postižený poslat.

Nedokáže říct, zda nebyly dokumenty falešné. „Vzhledem k tomu, že jsem však nepodnikl jakýkoliv krok k tomu, aby došlo k výplatě jakýchkoliv finančních prostředků, bylo riziko předložení falešných dokladů relativně malé,“ myslí si.

Proč se po něm slehla zem?

Když se dostal zpět do Česka, potřeboval si odpočinout a zlepšit svůj zdravotní stav. Telefony teď nebere téměř nikomu.

„Myslím, že na každého normálního člověka by nečekané zadržení v době, kdy se jde pouze zeptat, zda se něco stalo, působilo stejně otřesně,“ říká.

Nechápe ale, jak je možné, že když o jeho zadržení nevěděla ještě ani rodina, už o něm psala média. „A jak je také možné, že pracovnice recepce (v bance) ví, že někdo přichází a co bude chtít? Skoro to budí dojem připravené provokace a toho, že mne někdo dlouhodobě odposlouchával,“ říká.

Jak se bude bránit?

Aby Ransdorf prokázal, že v bance nic špatného neudělal, obrátí se co nejdříve na velvyslance Švýcarské konfederace, aby zajistil zveřejnění audiovizuálních záznamů. A to od momentu jeho příchodu do banky až po odvedení na policii.

„Požádám i o zjištění, proč mi švýcarské orgány neposkytly důslednou zdravotní pomoc,“ dodává.

maryfox ( 13. prosince 2015 08:40 )

Tento komunistický idiot chce rozhodovat o penězích švýcarských bank.Jak nás může něco takového reprezentovat v EU? Důsledné psychiatrické vyšetření by bylo na místě.

pjotri ( 8. prosince 2015 16:52 )

n hnup si fakt mysli, ze svycarska prokuratura bude zverejnovat cokoliv z jeho vyslechu??? i kdyz, jako alibi to neni spatnej tah: "ja jsem to chtel zverejnit a nemuzu za to, ze to ONI nezverejnili."

bre-burda ( 8. prosince 2015 10:33 )

To je tak blbé ..., že by to mohla být pravda!

mirkazam ( 8. prosince 2015 10:23 )

Tak vidíte,soudruh Ransdorf má situaci s uprchlíky vychytanou.Politici v Evropě si s uprchlíky neví rady,a tady náš europoslanec chtěl vlastně s těmi miliardami vyřešit uprchlickou krizi.. a ještě se mu nedostalo patřičného uznání.Takový nevděk...

dzery ( 8. prosince 2015 10:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa