Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ransdorf je doma a necítí vinu: Popírá výběr peněz v bance a píše prohlášení

Europoslanec Ransdorf popřel pokus o výběr peněz ve švýcarské bance.
Europoslanec Ransdorf popřel pokus o výběr peněz ve švýcarské bance.  (Autor: Archiv Blesku, Youtube)
Autor: bru/ČTK - 
6. prosince 2015
12:42

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se během dopoledne vrátil do České republiky ze Švýcarska, kde ho tamní policie zadržela a vyslýchala kvůli údajnému finančnímu podvodu. Během cesty z Curychu domů přespal v zahraničí a nyní spolu s právníkem chystá tiskové prohlášení, řekla v neděli vedoucí jeho poslanecké kanceláře Helena Suchá. Původně se čekalo, že se Ransdorf vrátí už v sobotu pozdě večer a zveřejní informace k případu na svém Facebooku.

„Cítí se nevinný,“ tlumočila Suchá Ransdorfův postoj k případu. Po poradě s právníkem se rozhodl, že s novináři nebude přímo komunikovat a vydá tiskovou zprávu, a to během odpoledne. Již v sobotu Ransdorf prostřednictvím své asistentky vzkázal, že žádný účet v curyšské bance neměl a nemá a „o žádný výběr financí v této bance nešlo“.

Naštvaný předseda Filip

Filip nepokládá za slušné, že se mu Ransdorf kvůli zadržení ve Švýcarsku ještě neozval. Doufá, že poslanec vše vysvětlí a zachová se odpovědně.

Švýcarská policie zadržela českého europoslance spolu s trojicí Slováků kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Ransdorf i dva ze tří slovenských občanů byli propuštěni v sobotu.

V pondělí se možná rozhodne, zda proti poslednímu ze zadržených bude vzneseno obvinění. Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Na vysvětlení čeká i Ransdorfova mateřská strana. Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli ráno řekl, že Ransdorf se mu ještě neozval. „Ještě ne. Až se ozve, vydám prohlášení,“ uvedl. KSČM nehodlá případ komentovat do doby, než jim Ransdorf vše osobně vysvětlí a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

lynx ( 6. prosince 2015 17:09 )

No, hlavně mi nedošlo, co dělal v té bance, když v ní neměl účet a nešel si do ní půjčit ani uložit své těžce vydělané peníze.

vi3ol ( 6. prosince 2015 16:37 )

Je to zloděj.. nezavřou ho nikdy ani v Česku.. konal pod nátlakem..v alkoholové nepříčetnosti.. stařecké demenci.. kdy tady odsoudili nějakého komouše, krom případů, že věšel jeden druhého, aby postoupil na jeho místo??..

vi3ol ( 6. prosince 2015 15:14 )

Správně

pavel215-evzen-02 ( 6. prosince 2015 15:13 )

Ty a chápavá?

vi3ol ( 6. prosince 2015 15:07 )

..ledaže by na tom taky něco trhnul..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa