Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ransdorf je venku a na sociální síti komentuje bílení miliardového konta

Autor: val, vr, kal, ČTK - 
4. prosince 2015
21:30

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf, kterého zadržela švýcarská policie, je od pátečního večera na svobodě. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Ransdorf se zároveň už ozval Blesku, na Twitteru @Blesk24 označil tvrzení o výběru miliard ze švýcarské banky za „absolutní lež.“ Vše chce vysvětlit na tiskové konferenci po návratu ze zahraničí.

Švýcaři zadrželi Ransdorfa zřejmě kvůli údajnému pokusu o finační podvod, když chtěl z konta v curyšské bance vybrat 350 milionů eur (v přepočtu 9,5 miliardy korun). Podle slovenského Denníku N přišel český europoslanec pro peníze se třemi Slováky - a když je nedostal, začal se chovat agresivně. Podle Ransdorfa jde o lež.

„Potvrzujeme, že byl tento muž zatčen. Vyslechli jsme ho spolu s dalšími třemi muži ze Slovenska. Pak byl předán státnímu zástupci,“ řekla webu Respekt.cz Judith Hoedl z curyšské policie. Více informací nesdělila. To bylo v pátek odpoledne. Večer už byl Ransdorf volný.

Podle webu se europoslanec od čtvrtka neozval nikomu ze svých kolegů a v pátek ráno nedorazil do své pražské kanceláře, jak zamýšlel.

Mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková uvedla, že česká policie spolupracuje se švýcarskou stranou ohledně pokusu o podvod, na kterém se měl podílet český občan.

Už se o něj zajímá Filip a spol. 

Událost už řeší i česká komunistická centrála. „Teď to zjišťuji přes zastupitelský úřad, novinářské informace mě nezajímají. Teď to zjišťuji. Až to budu mít ověřené sám, rád se k tomu vyjádřím,“ odsekl v pátek odpoledne na dotaz Blesku předseda KSČM Vojtěch Filip v pátek odpoledne. Večer jako první avizoval, že Švýcaři Ransdorfa pustí.

Europoslankyně Kateřina Konečná, která s Ransdorfem mluvila v úterý, uvedla, že skutečně odjel do Švýcarska. „Věděli jsme, že odjíždí do Švýcarska. Ale on se nám nesvěřoval proč ani kam ani na jak dlouho. Předpokládáme, že to byla soukromá cesta. Já jsem s ním mluvila po telefonu, bavili jsme se obecně o pracovních věcech,“ řekla Blesku.

„Přestože jsme celý den měli vedení strany, tak tuto informaci nikdo neotevřel,“ řekl Blesku místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Když kolegu zadrží v zahraničí policie, tak samozřejmě že to je záležitost, která není běžná. Ale prostě počkám, až budu vědět víc. Nechci vynášet soudy.“

Akční typ a ostuda pro Českou republiku

„Pokud se nejedná o nedorozumění a byla by to pravda, tak by to pro mě byl zcela neuvěřitelný a nepochopitelný příběh. Ostuda pro Českou republiku,“ řekl Blesk.cz šéf sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „Plat europoslance je násobně větší než platy poslanců v České republice, které jsou už tak vysoké,“ dodal Tejc, který Švýcarsko navštívil společně s parlamentní delegací v polovině listopadu.

 

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda zase zmínil na Twitteru, že netušil, že je Ransdorf „takový akční typ“.

Twitterovský účet Miloslava Ransdorfa vznikl krátce poté, co jej policie propustila. Europoslanec na něm vydal i prohlášení pro média, jiným kanálem ale s novináři nekomunikoval. Pravost účtu nikdo z KSČM ani okolí europoslance nezpochybnil.

Aktualizace 5. 12. 2015:

Twitterový účet Miloslava Ransdorfa je falešný. Autor příspěvků vystupoval jménem europoslance a záměrně uváděl média v omyl. Podle právníků mu hrozí trest.


petrfanda ( 11. prosince 2015 13:34 )

https://www.youtube.com/watch?v=0LM2muoSemY

tgbg ( 6. prosince 2015 09:49 )

KOMUNISTA=ZLODĚJ.

helenazestrakonic ( 6. prosince 2015 06:46 )

Soudruch Ransdorf je neviný. Všechno je akce amerických imperialistů co se snaží sdizkreditovat KSČM

cukrenka ( 5. prosince 2015 11:16 )

Někteří asi kradou chytřeji. Mají to "ošetřené, domnluvené, mnohdy zřejmě i s bankami.....Ta jistota jedné notářky je alarmující.

Lucio1 ( 5. prosince 2015 09:59 )

Pochybuji že by Švýcaři někoho pustili na svobodu, pokud by se takového podvodu dopustil...Jsou na své banky dost háklivý, ne jako tady za časů pana Klause kdy se rozkrádala jedna za druhou a pak ho za odměnu zvolili presidentem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa