Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rozohnění diplomaté v Praze: ISIS chce apokalypsu, peníze má i od Turků

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. prosince 2015
17:50

Boj s teroristy z ISIS a vážná situace v Sýrii usadily do lavic českého parlamentu diplomaty ze zemí Blízkého východu. Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček při té příležitosti varoval před apokalypsou, jakou chtějí džihádisté rozpoutat. Vyprovokovat pozemní operaci Západu a zároveň náboženskou válku – dokonce i mezi samotnými muslimy. Syrský diplomat tu jmenoval země, které podle něj ISIS podporují.

Konflikt v Sýrii se vleče pátým rokem a velkou roli v něm hraje Islámský stát. ISIS, chcete-li Daeš, jak zní arabská zkratka pro tyto teroristy. O boji proti němu přijeli do Prahy debatovat diplomaté ze zemí Blízkého východu. Vyzdvihli i zapojení Česka.

Seminář svolal místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) a nechyběl na něm ani zástupce prezidenta Miloše Zemana – šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Právě Kmoníček varoval před snahou ISIS o rozpoutání náboženské války. Ovšem i mezi muslimy samotnými.

Kmoníček: Válčí muslimové sami se sebou?

„Chtěl bych se zamyslet nad otázkou, která se opakuje v Evropě, ale většinou o ní Evropané příliš nehovoří. A to je otázka, jestli je v této chvíli islámský svět ve válce sám se sebou, jestli probíhá, nebo neprobíhá sunnitsko-šíitský konflikt,“ uvedl Kmoníček s poukazem na dvě větve islámu.

Domnívá se, že takový konflikt neprobíhá. Upozornil však, že ISIS ho chce vyvolat. Islámský stát se snaží dělat všechno proto, aby vyprovokoval velkou pozemní operaci a ve svých apokalyptických konceptech aby součástí tohoto konfliktu byl sunnitsko-šíitský otevřený konflikt,“ uvedl Kmoníček.

„Osobně považuji Islámský stát za velké nebezpečí nejen pro muslimský svět, ale i pro Evropu právě proto, že jednou ze součástí jejich jasné strategie je do budoucna vyvolat tento spor, který by znamenal požár v celém muslimském světě,“ pokračoval Kmoníček.

Podle něj však k takovému náboženskému konfliktu momentálně neexistuje nutný důvod. Jeho slova potvrdil i íránský charge d′affaires. „Daeš zneužívá islám ke svým nelidským cílům. Je třeba si uvědomit, že většina obětí tohoto teroru pochází z řad muslimů,“ podotkl pak syrský charge d′affaires Bashar Akbik.

Syrský diplomat: ISIS financuje Turecko i Saúdská Arábie

Syřan Akbik také uvedl, kdo podle jeho informací ISIS finacuje. Jsme si jistí, a nejsem tady, jen abych házel obvinění, že Daeš, fronta an-Nusrá a další teroristické skupiny získávají logistickou, vojenskou a finanční podporu od Turecka, Saúdské Arábie a Kataru. Máme stovky důkazů,“ vypočetl.

Po nedávném rozhovoru syrského prezidenta Bašára Asada pro ČT hájil i on oficiální syrskou vládu. Kritizoval, že Turecko, Saúdové a Katar vedli kampaň proti vládě Sýrie. Do které se zapojil i Západ. Démonizovali představitele státu jako zabijáky, míní diplomat a rozčiloval se nad šířením dezinformací, lží, ekonomickým embargem, ve kterém Sýrie skončila.

Turci a Saúdové podle něj „otevřeli hranice, aby se do Sýrie dostali teroristé z více než 100 zemí světa… Vytvořilo se tak podhoubí proti rozšíření teroru proti všem lidem na celém světě.“

Syrský diplomat, stejně jako před ním Bašár Asad v ČT, vyzdvihoval pomoc Ruska v boji proti ISIS. „Ruské nálety dosáhly za jeden měsíc toho, čeho koalice v čele s USA nedosáhla za 14 měsíců. Což dokazuje neserióznost USA a jejich spojenců, která podporuje terorismus,“ útočil dál Syřan. Sestřelení ruského letadla Turky a zabití ruského pilota označil za „chladnokrevnou popravu.“

Video se připravuje ...
Další videa