Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman s Klausem podpořili petici proti Merkelové. Co si myslíte vy?

Evropa sbírá podpisy v petici proti Angele Merkelové.
Evropa sbírá podpisy v petici proti Angele Merkelové.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Vera Renovica - 
3. prosince 2015
12:14

Politici napříč Unií se spojili a vytvořili takzvaný Evropský manifest. Vyzývají v něm občany svých zemí k podpisu petice, která mimo jiné žádá německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se ve věci migrační krize takříkajíc „probrala“. Mají podporu českého prezidenta Miloše Zemana i exprezidenta Václava Klause. Ti ale podpisy nepřipojí…

Evropský manifest, který bude zveřejněn v nejbližších dnech, sepsal Petr Bystroň – v Česku narozený předseda bavorské organizace Alternative für Deutschland (AfD), euroskeptické a konzervativní pravicové strany.

I v důsledku série teroristických útoků v Paříži, kde 13. listopadu přišlo o život 129 lidí, text žádá o „okamžité ukončení politiky nekontrolovatelné imigrace“. To by mělo obsahovat lepší kontrolu vnějších hranic Evropské unie v rámci Schengenské smlouvy. Manifest také odmítá kvóty na přerozdělování migrantů a tvrdí, že Merkelová aktivně podporuje příval statisíců ilegálních uprchlíků do Evropy.

Cílem je, aby si uvědomila, že už ji nechce nejen většina lidí v Německu, ale i statisíce občanů sousedních zemí. Škodí celé Evropě. Není to tak, že jen ti ‚Východoevropané‘ jsou nesolidární, když si nepřejí přijímat uprchlíky,“ řekl Bystroň Blesk.cz.

Zeman nepodepíše jen ze slušnosti

Manifest dosud podpořili mimo jiné expředseda slovenské Národní rady Richard Sulík, maďarský exministr zahraničních věcí Géza Jeszenszky či dva francouzští poslanci. Za Česko to jsou pražský zastupitel za ANO Patrik Nacher či europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach.

Petice ale zaujala i prezidenta Miloše Zemana. „Pan prezident se již s obsahem této petice podrobně seznámil. Názor týkající se ochrany vnějších hranic Evropské unie prosazuje i pan prezident. Jelikož je ale petice zaměřena i vnitropoliticky v rámci Spolkové republiky, nelze z logických důvodů očekávat, že by pan prezident připojil svůj podpis,“ vyjádřil se pro Blesk.cz jeho mluvčí Jiří Ovčáček. V překladu to znamená, že autogram nepřipojí kvůli česko-německým diplomatickým vztahům.

Takhle se Miloš Zeman opřel do Angely Merkelové v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Video Zeman se opřel do Angely Merkelové - Blesk TV
Video se připravuje ...

Souhlasí i Václav Klaus

Za přínosnou petici považuje i bývalá hlava státu Václav Klaus. „Iniciativa předsedy bavorské AfD je logickou politickou reakcí nejen na to, co se stalo nedávno v Paříži – protože to už je dalšími neméně tragickými událostmi překryto – ale hlavně na to, co se již dlouhou dobu s celou Evropou a v Evropě děje. Vrcholní představitelé EU či lídři velkých politických stran z rozhodujících evropských zemí se přesto v ničem nepoučili, své falešné, politicky korektní postoje neopouštějí a dále vzývají modlu multikulturalismu. Přál bych této výzvě Petra Bystroně, aby byla vážně přijata,“ vyjádřil se pro Blesk.cz.

Sám svůj podpis zatím nepřipojil. V září představil vlastní, obsahově velmi podobnou petici Proti imigraci, která má nyní kolem stovky tisíc signatářů.
Anketa
Podepsali byste petici proti Angele Merkelové?
počet hlasujících: 5686
Anketa
Podepsali byste petici proti Angele Merkelové?
ANO
96 %
NE
5 %
počet hlasujících: 5686

Video se připravuje ...
Další videa