Slib, že podpoří návrh rozpočtu bez pozměňovacích návrhů, podepsali všichni zastupitelé za rozpadlou koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a navíc jedna nezávislá zastupitelka.

„Rada návrh rozpočtu odsouhlasila a 17. prosince ho tak budeme moci schválit na zastupitelstvu. My jsme rozpočet prostě nechtěli dávat všanc k tomu, co se stalo na některých jednání zastupitelstva v minulosti, a aby tento dokument dopadl tak jako některé dokumenty,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Rozpočet měl být v radě projednán již v úterý. Na popud ANO a ČSSD byl z programu jednání vyřazen - obě strany to zdůvodnily nedůvěrou v to, že Trojkoalice bude hlasovat pro rozpočet bez pozměňovacích návrhů. Trojkoalice toto podezření hned v úterý odmítla.

Kvůli sporům v rozpadlé koalici primátorka svolala dnes ráno předsedy zastupitelských klubů a hledala u nich podporu. Podporu rozpočtu nakonec podepsalo 34 zastupitelů, tedy o jednoho víc, než je pro schválení nutné.

Kromě 17 členů ANO, osmi sociálních demokratů a osmi členů Trojkoalice svůj podpis připojila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová (bezp., dříve TOP 09). Podporu pak přislíbili i opoziční komunisté a piráti, kteří si ale kladli několik podmínek. Ani jedna z těchto stran pod dohodou podepsána není.

V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl má město dorovnat ze státních příspěvků. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno 12,7 miliardy, tedy zhruba stejně jako letos.