Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Strhl Asad v ČT masku řezníka z Damašku? Politolog a reportérka hodnotí rozhovor

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. prosince 2015
19:15

Krvavý diktátor, řezník z Damašku, vrah, zabiják. A nepřijatelný. Nálepek má syrský prezident Bašár Asad řadu, dali mu je protivníci v boji, utíkající Syřané i Západ. Redaktor ČT Michal Kubal ale přinesl na Asada jiný pohled. Při rozhovoru pro Českou televizi na něj působil spíše jako oční lékař, kterým profesně Asad je. Interview pro Blesk.cz zhodnotili politolog Zdeněk Zbořil a reportérka Lenka Klicperová, která Sýrii několikrát navštívila.

„Jestli mluvíte o vztazích ze Západem, v roce 2005 jsem byl zabiják, v roce 2008 mírotvorce, pak se ze mě stal v roce 2011 řezník, teď je tam nějaká pozitivní proměna, ale samozřejmě velmi opatrná, ne příliš viditelná,“ uvedl Bašár Asad v rozhovoru pro ČT.

Na obrazovce České televize vystoupil syrský prezident vůbec poprvé. Dostal půl hodiny na to, aby vysvětlil svůj postoj k vlekoucí se a krvavé syrské krizi, kvůli které jsou miliony lidí na útěku.

„Ve válce mi záleží na tom, co chce syrský lid a jak se na mě lid Sýrie dívá, ostatní mě nezajímají,“ tvrdil Asad a pustil se do představitelů západního režimu, kteří podle něj dělají jen to, co jim nařídí jejich pán – USA.

Kubal: Oční lékař, nikoli řezník z Damašku

Reportér Michal Kubal se po odvysílání rozhovoru v ČT24 svěřil s tím, jak na něj Asad působil. „Byl otevřený, řekl bych až milý. Možná klíčový dojem – možná až zakřiknutý, nesmělý člověk, který vůbec z mého osobního pohledu neodpovídá nálepce brutálního, krvavého diktátora,“ tvrdil Kubal. „Kdybych viděl toho člověka a měl bych si vybrat mezi dvěma charakteristikami – na jedné straně řezník z Damašku, na druhé straně britský oční lékař – tak jednoznačně zvolím tu možnost B,“ dodal. 

Klicperová: Klame tělem, není žádný beránek

Syrský konflikt trvá už pátým rokem. Zemi několikrát navštívila i Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a země. „Zásadními věcmi, před kterými prchají Syřané ze současné Sýrie, je Islámský stát, ale také režim Bašára Asada. Rozhodně není pravda, že mu lidé důvěřují a on je beránek, to v žádném případě. Strašně dokáže klamat tělem, hovoří kultivovaně, má na sobě oblek, ale praktiky jeho režimu naprosto neodpovídají obrázku, který se snaží v médiích vytvářet,“ řekla Blesk.cz novinářka.

„Jeho pozice samozřejmě není tak jednoznačná, jak tvrdí on. Jemu je věrné obyvatelstvo kolem Damašku a Latákie, kde jsou alávité, kde jsou menšiny, kde není většinové sunnitské obyvatelstvo. Když jsem navštívila kurdské oblasti, tak tam panuje jednoznačná nenávist k Asadovu režimu a vnímají ho jako nepřítele, ačkoli přímo s ním nebojují, ale válčí s ISIS. Jeho režim vnímají jako velice problematický, vždy se snažili distancovat od toho, že by připadala v úvahu myšlenka, že poválečná Sýrie se bude nacházet pod vedením Bašára Asada. Je to pro ně naprosto nepřijatelné,“ pokračuje Klicperová.

Upozornila, že toto je pohled Kurdů. Seznámila se však i s pohledem dalších Syřanů, kteří utekli do uprchlických táborů v Jordánsku, Iráku a dalších zemí. „Šlo třeba o Syřany sunnitského vyznání, kteří mi líčili, jak se dostali do konfliktu s režimem, ani nevěděli proč. Najednou se někde objevili Asadovi muži, unesli je a skončili ve vězení, kde byli často mučeni,“ dodala Blesk.cz Klicperová. 

Politolog o rozhovoru na ČT: Je dobře, že Asad dostal prostor

Redaktor ČT Michal Kubal přiznal, že je zvláštní sedět proti člověku, který je v tak „unikátní pozici“ jako Bašár Asad. On sám se pohyboval v oblastech, které byly pod kontrolou Asadových vojáků. A tam se pohled na syrského prezidenta opět liší. I oproti tomu zažitému západnímu. Asad své zastánce najde, jinak by se nedržel tak dlouho u moci přesto, že je jeho země z velké části v troskách.

„Interview ukázalo – a také to řekl redaktor ČT – že Bašár Asad je jiný člověk, než jak byl představován v telerealitě mnoha televizí v Evropě, ale i v arabských televizích. Dojem dělá jiný, než jak je prezentován,“ míní politolog Zdeněk Zbořil. 

Reportéra Kubala za rozhovor pochválil. „Pan Kubal postupoval velmi obezřetně a snažil se nefandit jedné nebo druhé straně. Snažil se nepředvádět jako ti agresivní čeští zpravodajové, kteří v Sýrii ani nebyli. Jistě i riskoval svojí pověst novináře, ale co by jiného novinář veřejnoprávního média měl dělat než riskovat svou pověst ve jménu toho, že bude informovat o realitě, a ne o telerealitě,“ sdělil Blesk.cz Zbořil.

Podle Zbořila je jedině v pořádku, že ČT rozhovor uvedla. „Co by jiného veřejnoprávní televize měla dělat než zprostředkovávat názory různých stran angažovaných v politickém a dnes už i vojenském konfliktu?“ ptá se Zbořil.

„Bašár Asad cítil potřebu vyjádřit svoje stanovisko ke konfliktu, které nám řada médií nedala k dispozici. Poprvé jsme slyšeli autentický popis situace z úst nejvyššího syrského politika a zejména to jeho poděkování Syřanům za to, že ho podporují, nebylo nijak nabubřelé. Dělalo to na mě dojem, že konstatuje fakt, že jeho obliba je na rozdíl od obliby ve Francii a V. Británii úplně jiná u Syřanů,“ zastává Zbořil odlišný názor než Klicperová.

„Dnes se zdá, že už to bez něho nepůjde. Opora, kterou má v ozbrojených silách Ruské federace, je natolik masivní, že proti ní se může postavit jedině ozbrojená moc USA či Severoatlantického paktu, který víme, že váhá, že se chová zmateně a snaží se vyjádřit své stanovisko podporou tureckého prezidenta Erdogana a jeho muslimského bratrstva, což nepřispívá k dobré pověsti NATO,“ poukázal politolog na problém NATO.

Jenže i tady se najdou jiné ohlasy. Kritikou nešetřil třeba renomovaný německý novinář Wolfgang Bauer. Při pražském křtu knihy „Přes moře“ při zmínce o Asadově rozhovoru pro Českou televizi prohlásil: „Bašár Asad je zodpovědný za smrt mnoha lidí v Sýrii a důvod, proč mnoho syrských uprchlíků je v Evropě, je právě Asad. Patří spíš k soudu v Haagu než k mírovým rozhovorům.“

Bauer v Sýrii zažil bombardování a společně s českým fotografem Stanislavem Krupařem cestoval v přestrojení se syrskými uprchlíky na rybářské lodi z Egypta do Evropy. 

Čeští kameramani rozhovor točit nesměli

Michal Kubal, který se od nového roku stane novou tváří Událostí ČT namísto Anety Savarové, nechal přitom nahlédnout i za oponu vzniku celého rozhovoru.

„Podle mě je neuvěřitelné, že se ten rozhovor vůbec povedl. Myslím, že to hodně říká o důležitosti ČR pro vládu Bašára Asada. Do Česka on sám, prezident, i celý jeho režim chtěl vyslat nějaký signál a ČT tím, že jsme požádali o rozhovor, pro něj představovala vítaný kanál,“ uvedl Kubal. 

„Naše zprostředkovatelská role je minimální, ne-li nulová. Může být pouze symbolická... Zda je pravdivá jeho teze, že když přestane podpora ze strany Západu teroristickým skupinám, tak že bude na druhý den klid a do půl roku bude podepsána mírová smlouva včetně podpisu v Praze, to je samozřejmě otázka. Tomu můžeme věřit, i nemusíme a je to spíše propagandistický tah než cokoli jiného,“ podotkl k tomu Blesk.cz politolog Zbořil.

Kontakt na Asada zprostředkovala Kubalovi česká velvyslankyně Eva Filipi. Právě její roli Zbořil vyzdvihuje. „Zásluha se musí rozdělit. Nejde jen o ČT, ale i ministerstvo zahraničních věcí a to, že paní velvyslankyně Filipi je jedna z mála ambasadorů, kteří v Sýrii vydrželi. Jistě se zasloužila o to, že Bašár Asad na to interview přistoupil,“ upozornil Zbořil.

Kubal uvedl, že se podařilo domluvit termín a natáčení nakonec jen o hodinu posunul příjezd delegace od íránského ajatolláha. „Když jsme přijížděli na místo, tak bez jakékoli bezpečnostní kontroly. Auto přijelo k nám do hotelu, nastoupili jsme, vystoupili jsme před budovou starého prezidentského paláce, otevřely se dveře a ze dveřmi stál přímo prezident. Žádné bezpečnostní kontroly, vůbec nic,“ prozradil Kubal.

Na omezení však přece jen došlo. ČT podepsala se Syřany dohodu, že do definitivní verze se již nijak nebude zasahovat. „Nepustili k natáčení kameramany ČT, všechny štáby zprostředkovala syrská strana. To byla jedna z podmínek. Patrně z bezpečnostních důvodů,“ dodal na ČT24 Kubal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzambulka007 ( 17. února 2016 05:52 )

Učitelé bývají tak leda znalí poměrů v Bohnicích. Čao.

orlus ( 7. prosince 2015 12:46 )

Není to první rozhovor s Asadem http://www.literarky.cz/politika/rozhovory/19074-baar-aasad-eska-republika-ma-dvee-otevene

rudyptak48 ( 3. prosince 2015 19:51 )

Proč si muslimové zahalují tvář? Ženy to mají předepsáno v Koránu, proč si ji ale zahalují muži? Asi proto, že jsou to vrazi !!! Proč nejsou před svým Alláhem odhaleni, aby velký Alláh viděl své věrné mudžahedíny při práci, kde obětují kvůli jeho přání život svůj, nebo životy jiných nevinných lidí?

handgood ( 3. prosince 2015 19:18 )

KORÁN Náš prorok Mohamed, zřejmě ještě spal, a sen o Koránu se mu jenom zdál. Jinak by snad záhy zjistil, že vytvořil jenom paskvil. Od Mojžíše opisoval, a Ježíše parodoval. Gabriel mu splnil sen, tak byl Korán naplněn. Mohamed pak nelenil, vlastní stát si vytvořil. Vymyslel tak náboženství, ustanovil mnohoženství. Ustanovil sloupy víry, vymyslel si džihád, a tak mohl rozšiřovat, ten svůj kočovní stát. Který bůh by tohle chtěl, aby člověk zabíjel? Bůh nemá rád ničení, bůh miluje tvoření. Kdo nemá rád lidi, ten nemá rád sebe, nemiluje Boha, nepřijde do nebe. Když je muslim slabý, je tvůj kamarád a brat, když je ale silný, stane se z něj kat. To je láska z Koránu, podle mohemadánů.

aaobcanka ( 3. prosince 2015 12:38 )

Jiří Ptáček, Uherské Hradiště-Jarošov Už mě to nebaví ani číst,pořád dokola přijmou migranty, nepřijmou-zadrátujme hranice, dokud je čas, a dejme tam sloužit ty dnešní chcípáky parchanty rozmazlené. Petr Kozák, Veselí nad Moravou , 3. 12. 2015 Co s Pakistánci, které nevzal Pakistán zpět, asi EU udělá?! Každý si dovede představit! A nebuďme naivní, jelikož podle koránu je soužití s jinověrci možné čtyřmi způsoby: • přestoupí na islám • nechají si svoji víru, ale budou platit daň a zůstanou v podřízené pozici • odejdou • zemřou Hana Pokorná, Praha 8, 3.12.2015, Takže EU je nelidská, když migranty bez dokladů a ověřené totožnosti nepřijme... Ale Pakistán je OK náš spojenec, když je nechá sedět v letadle na letišti?? A nechá je vrátit do EU ? BOŽE, EVROPO, TY SI TEN HROB VÁŽNĚ KOPEŠ SAMA!! VYPRÁSKAT JE VŠECHNY, ZAVŘÍT HRANICE (I TI VNITŘNÍ), VYHNAT BIČEM MIMO HRANICI EU A ZATERASIT! ZÁKONY JAKO V AMERICE A AUSTRÁLII - KDO SÁM NEDOSÁHNE PEVNINY (NIKOLI OSTROVŮ) EU, OKAMŽITĚ NA MOŘI VRACET, OBRACET LODĚ, POD HROZBOU POTOPENÍ! VYŘEŠIT VÁLKU V SÝRII (ZA POMOCI JEDINÉHO DOSUD ZVOLENÉHO LEGITIMNÍHO PREZIDENTA A PRAVIDELNÉ SYRSKÉ ARMÁDY)! POMOCI S OBNOVOU ZEMĚ A VRACET VŠECHNY MIGRANTY, KTEŘÍ NAŠI HRANICI PŘEKROČÍ NELEGÁLNÍM ZPŮSOBEM (BEZ DOKLADŮ, MIMO HRANIČNÍ PŘECHOD, BEZ PLATNÉHO VÍZA DO ZEMÍ EU)! ZASTAVIT VÝDEJ NESMYSLNÝCH PRACOVNÍCH POVOLENEK OBČANŮM 3. STÁTŮ A CELOU TU PAKÁŽ VYPOKLONKOVAT! Jestli tohle politici nezačnou prosazovat, tak se jim to vymkne z rukou! Jiří Špaček, Kopřivnice,3. prosince 2015, Je to prý samý inženýr, doktor, právník a vědec a Pakistán je nechce zpět? Asi mají své inteligence dosti Nezbývá, aby si pakistánské migranty ministr bez ničeho - Diebstbier - vzal na svou chatu a tam si je živí ze svého!!!Možná mu Šabatová s Kocábem a Sobotkou něco přispějí na živobytí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa