Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Nutili ho, aby to zlému Zemanovi nandal.“ Ovčáček ukázal na rádce Sobotky

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2015
17:10

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) ke sporu s prezidentem Milošem Zemanem donutili jeho poradci, řekl v pondělí Českému rozhlasu Plus hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Předseda vlády podle něj ani o svých výrocích vnitřně přesvědčen není.

Sobotka Zemana zkritizoval za to, že během oslav svátku 17. listopadu stál na Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu. Uvedl, že se tak prezident zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Zeman podle premiéra účastí na akci legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

Útok Sobotky na Zemana byl podle Ovčáčka promyšlený a plánovaný. Odvolává se na vyjádření poradce premiéra Oty Novotného v médiích. „Co je velmi zásadní a velmi smutné, je to, že poradci pana premiéra, a to bych považoval za vrchol neloajality, veřejně prohlašují, že oni ho k tomu dokopali, když použiju expresivní termín,“ řekl Ovčáček.

Vidí zemanův mluvčí až do premiérova nitra?

Hradní mluvčí poznamenal, že Vladimír Špidla nebo Tomáš Prouza „nutili premiéra“, aby to „tomu zlému Zemanovi nandal“. „Jsem dokonce přesvědčen, že pan premiér vnitřně o tom není přesvědčen,“ dodal. Zároveň zopakoval prezidentovo vyjádření, že čas ukáže, kdo z dvojice Zeman a Sobotka měl pravdu.

Tomáš Prouza Tomáš Prouza | Profimedia/Mafra - Petr Topič

Špidla Ovčáčkova tvrzení odmítl. „Premiér je mimořádně silná politická osobnost a rozhoduje se sám,“ sdělil Českému rozhlasu.

Diskuse o migraci mezi Zemanem a Sobotkou bude podle Ovčáčka pokračovat i nadále, protože prezident má zcela odlišný názor než Sobotka. Nebude prý ale už v osobní rovině. Očekává, že na schůzce nejvyšších ústavních činitelů v polovině prosince se o vzájemném sporu budou bavit jen na okraj.

Ovčáček: Zeman chybu nevnímá, Konvička výroků lituje

Zeman podle Ovčáčka své vystoupení jako chybu nevnímá. Důležité prý pro něj je, že vystoupil před lidmi, kteří se na Albertově sešli. S extremistickými názory představitele Bloku proti islámu Martina Konvičky Zeman podle mluvčího nesouhlasí. „Pan prezident svou účastí delegitimizuje taková hnutí. Jestli někdo napomáhá nárůstu extremismu, tak to jsou politici, kteří odmítají slyšet, co říká veřejnost,“ řekl Ovčáček.

Na otázku, zda by se Zeman, který svou přítomnost vedle Konvičky hájil tím, že není cenzor, postavil i vedle předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, Ovčáček řekl, že si to nemyslí. Vandas je podle něj zcela nepřijatelná osoba. O Konvičkovi hradní mluvčí prohlásil, že je obětí svých výroků, kterých nyní trpce lituje.

Stoprocentní názorové souznění se Zemanem

Ovčáček už dříve na Twitteru o premiérovi napsal, že si „definitivně vybral“ a není hlasem národa, nýbrž hlasem médií. V pondělí k tomu řekl, že tím podle svého názoru nepřekročil rámec svých kompetencí. Se Zemanem prý vždy o tématech debatuje a jeho názory poté interpretuje. Nesmí prý překročit Zemanův „názorový rámec“, ale protože spolu téměř stoprocentně názorově souzní, nikdy se mu to ještě nestalo a ani nepředpokládá, že by se to stalo v budoucnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

platykodon ( 30. listopadu 2015 19:29 )

Sobotka - Brno Nečas - Uherské Hradiště Topolánek - Vsetín Paroubek - Olomouc Kalousek - Tábor Bělobrádek - Náchod Jurečka - Přerov a další a další. Kde máte ty Pražáky? My tady jen trpíme tuto verbež

vi3ol ( 30. listopadu 2015 19:12 )

Tenhle hradní šašek-chcípáček už překonal i svého pána.. jede asi na novějších drogách..to nemáte aspoň nějakou lepší fotku, kde by se netvářil tak vyjeveně a debilně??.. ale, tahle mu odpovídá..

villi ( 30. listopadu 2015 18:50 )

PRAVDA !!!

platykodon ( 30. listopadu 2015 18:49 )

Ať to bylo, jak to bylo, Sralbotka je velmi slabý premier, je vlastně ostudou našeho státu. Vyžírka první třídy - viz s celou rodinkou v Číně. A pro pana Stanislava - podívejte se na googl, odkud politici jsou, vetšinou je to Morava - bohužel. Všichni se cpou do Prahy a pak říkají "já su z Prahy".

stanislavhahn ( 30. listopadu 2015 18:41 )

Pořád to říkám největší zrádci českého lidu jsou v Praze.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa