Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo gratulace útok. Kalousek uteče první, až se TOP 09 začne topit, míní Babiš

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    29. 11. 2015
    19:01

    Miroslav Kalousek převzal otěže nad TOP 09 po Karlu Schwarzenbergovi. S Andrejem Babišem (ANO) se tak nyní budou dohadovat jako předseda s předsedou. A Babiš nezahálel, Kalouskovo zvolení komentoval ostře. Označil Kalouska za obratného politického chameleona, který opustí potápějící se loď jako první. Výsledky sjezdu Topky komentovali však i další politici. Prezident Zeman, premiér Sobotka, ministři, poslanci, europoslanci…

  • 1.Andrej Babiš (ANO)

    Místo gratulace přišel útok. Šéf ANO Andrej Babiš byl ostatně terčem řady poznámek během celého sjezdu TOP 09. A nejinak tomu bylo i při projevu Miroslava Kalouska před delegáty v hotelu Don Giovanni v Praze. Kalousek varoval před kumulující se mocí v Babišových rukou. Politickou, ekonomickou, mediální.

     

    A tak i Babiš nabil zbraň a pálil ostrými. „Miroslav Kalousek mě ve svém nekonečně dlouhém projevu jen utvrdil v tom, že je to velmi obratný politický chameleon,“ vzkázal Babiš přes ČTK. „Jediné, v čem je Miroslav Kalousek konzistentní, je program Antibabiš… V momentě, kdy mu odchází opravdový lídr a jeho soukromý projekt TOP 09 začíná hrát o přežití, opět mění barvy a kope do všech kolem sebe,“ šil dál Babiš do Kalouska.

     

    „Kdyby se jejich loď náhodou před dalšími volbami začala potápět, jejich nový kapitán je schopný ji opustit jako první a ani se neohlédnout. Takoví lidovci, kterým, když odcházel, ukradl část strany, by mohli vyprávět,“ dodal Babiš. A narážel i na to, že se Kalousek stal předsedou parlamentní strany již podruhé. Poprvé vedl právě KDU-ČSL.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Blesk/Ladislav Křivan

     

  • 2.Prezident Miloš Zeman

    Výměnu Kalouska za Schwarzenberga v čele TOP 09 okomentovala i hlava státu. Miloš Zeman se však rozhodl šít pro změnu do svého kritika a někdejšího rivala z přímé prezidentské volby Schwarzenberga.

     

    „Myslím si, že i když politika je kruté řemeslo a téměř nezná soucit, že bychom se s panem Schwarzenbergem měli rozloučit s jistým lidským soucitem. Je to politik, který ve své kariéře byl de facto neúspěšný, ale to neznamená, že bychom mu neměli přát pokojné spočinutí a příjemně prožitý odpočinek,“ pronesl Zeman v Partii na FTV Prima.

    Prezident Zeman v pořadu Partie na FTV Prima Prezident Zeman v pořadu Partie na FTV Prima | Reprofoto Partie FTV Prima

  • 3.Bohuslav Sobotka (ČSSD)

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zamířil do Bruselu na mimořádný summit o migrační krizi, před odletem novinářům sdělil: „Opozice má právo vládu kritizovat, ale nemyslím, že by meritum opoziční práce mělo spočívat v tom, že se blokuje parlament a že se brzdí fungování poslanecké sněmovny tak, jak jsme to viděli v uplynulých měsících.“

     

    Postěžoval si tak na obstrukce, za kterými kromě ODS stála i TOP 09. Čím jsou větší obstrukce, tím je lepší opozice, to podle Sobotky neplatí. „Takže bych rád vyzval TOP 09, aby spíše místo obstrukcí hledala argumenty,“ vzkázal Kalouskovi Sobotka.

    Světoběžník. Premiér Sobotka se vrátil z Číny. A vydal se do Bruselu. Světoběžník. Premiér Sobotka se vrátil z Číny. A vydal se do Bruselu. | Úřad vlády

  • 4.Marian Jurečka (KDU-ČSL)

    Také ministr zemědělství Marian Jurečka se pozastavil nad tím, že byl Miroslav Kalousek v minulosti členem lidovců. Ale nejen on. „Tak teď aby se nové vedení TOP 09 trochu snažilo a nedělalo nám tolik ostudu, když to jsou prakticky všichni, co odešli z KDU-ČSL,“ napsal Jurečka. S KDU-ČSL v minulosti byli spjati i nový 1. místopředseda Topky Marek Ženíšek a nově zvolené místopředsedkyně Helena Langšádlová a Jitka Chalánková. Tedy celkem 4 z 6 nových členů nejužšího vedení TOP 09.

    Ministr zemědělství Marian Jurečka Ministr zemědělství Marian Jurečka | archiv Blesku

  • 5.Petr Fiala (ODS)

    Gratulaci zaslal přes Twitter Miroslavu Kalouskovi šéf ODS Petr Fiala. „Gratuluji @kalousekm ke zvolení předsedou @TOP09cz. Věřím, že budeme i nadále spolupracovat na věcech, které mají naše strany společné," napsal na sociální síti. V sobotu přitom Fiala vystoupil na sjezdu Topky osobně s proslovem, ve kterém mluvil právě o tom, že se s TOP 09 sice zdaleka ve všem neshodnou (zmínil i pohled na řešení migrační krize), ale že je třeba se zaměřit hlavně na to, co mají společného.

    Volební sněm TOP 09: Dorazil i šéf ODS Petr Fiala. Volební sněm TOP 09: Dorazil i šéf ODS Petr Fiala. | Daniel Černovský

  • 6.Luděk Niedermayer

    Někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer se v barvách TOP 09 probojoval do europarlamentu. Členem strany, stejně jako jeho kolega z kandidátky Jiří Pospíšil, není. Oba se však na sjezd vypravili. A Niedermayer na svém Facebooku zhodnotil odcházení Karla Schwarzenberga.

     

    „Pravda je ale taková, že Karel neodchází. On prostě odejít nemůže. A řeč není o tom, že slíbil, že TOPce bude pomáhat a kandidovat v dalších volbách. Jeho životní postoje, slušnost, elegance a to, že stojí za svými názory, s námi prostě musí být,“ uvedl Niedermayer. „Potřebujeme příklady lidí, kteří se nebojí říkat pravdu a stát za ní i ve vypjatých chvílích. Bez nich by naše společnost zamířila k neradostným koncům. To že tito lidé existují, dává sílu ostatním, kteří pomáhají dělat náš svět lepší,“ dodal. 

    Niedermayer mluví u pultu po úspěchu v eurovolbách. Niedermayer mluví u pultu po úspěchu v eurovolbách. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

  • 7.Martin Komárek (ANO)

    Naopak kriticky na sněm TOP 09 zareagoval – ovšem bez překvapení – poslanec Babišova ANO Martin Komárek. „Kalousek na sjezdu TOP 09: ‚Jsme unikátní politickou silou, protože nejupřímnějším způsobem reprezentujeme hodnoty Listopadu 1989, a tedy autentické české demokracie.‘ Dámy a pánové, vsadím se o stovku, že nikdo z vás nevymyslí větší lež,“ nadhodil na Facebooku Komárek sázku.

    Ples na Hradě: Poslanec za ANO Martin Komárek s manželkou Petrou Ples na Hradě: Poslanec za ANO Martin Komárek s manželkou Petrou | Foto Blesk - Martin Hurda

  • 8.Jakub Michálek (Piráti)

    Pirát a pražský zastupitel Jakub Michálek se pozastavil nad tím, že Miroslav Kalousek ani Marek Ženíšek neměli protikandidáta. „TOP 09 vybírá předsedu a místopředsedu z jednoho kandidáta a pak Babiše poučuje o vnitrostranické demokracii,“ přidal svůj postřeh na Twitteru.

    Pražský zastupitel Jakub Michálek z pirátů Pražský zastupitel Jakub Michálek z pirátů | ČTK

  • 9.Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

    Našli se ale i tací, kteří využili příležitost a pogratulovali Karlu Schwarzenbergovi k tomu, co dokázal. Nikoli tak, jak to udělal prezident Zeman. „Karel Schwarzenberg je fenomén politiky posledních 26 let. Určitě patří mezi politiky, kterých si obrovsky vážím,“ vzkázal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

    Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ve své bruselské kanceláři Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ve své bruselské kanceláři | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

jou8 ( 1. prosince 2015 14:04 )

Tak Viktorku, nejdřív se nauč pravopis, protože TEN ČEŠTIN ASI NEBUDE TVŮJ KOBYLEK a potom něco piš. Další věc, víš houby co o registračních pokladnách a kolik stojí. Nejdřív by jsi si musel vůbec nastudovat kolik stojí pořízení a provoz registračních pokladen každého živnostníka. A pokud by jsi byl tak inteligentní, tak se živnostníkům nejedná a registrační pokladny ale o to že Bureš, bude mít naprostý přehled co se v jakém kraji prodává a kolik a podle toho může vyrábět výrobky a ničit všechnu konkurenci okolo a neustále si připisovat dotace tak jako na výstavbu čapího hnízda. Ale takovým jako jsi ty postačí sladká kobliha na oblbnutí a jsou naprosto spokojení. A jen pro zajímavost mi ukaž registrační pokladnu s terminálem, tiskárnou a programem za 2 500,- kč to okamžitě koupím ve velkém

hejhej ( 30. listopadu 2015 11:39 )

Arogantního, přeběhlíka Kalouska může volit jenom ubožák. Sedí v parlamentu jako žába na praeni, nic nedokázal, jem urážet. Jako ministr finaci zajistil mnoha lidem bídu, především důchodcům, nemocným a matkám s dětmi, ale hlavně se postaral pomoci zrůdné ODS a kriminálníka prosadit církevní restituce. Kalousek je odporný svým chováním. Mám takový dojem ( nevím určitě), že Kalousek seděl za totáče i v ČNR. Ten arogantní odporný člověk se hodlá spojit s každým, jenom, aby mohl škodit.

salto ( 30. listopadu 2015 08:54 )

Ryze teoreticky a z logiky věci by se TOP už neměla dostat do parlamentu, ovšem asi to nebude tak jednoduché, protože je tu ještě matička Práááhááá a tam přeci vědí všechno nejlíp

santikxauz ( 30. listopadu 2015 03:26 )

Kdyby se uč celá TOP09 včera utopila,tak bylo pozdě.

bara ( 30. listopadu 2015 00:39 )

Oni se "topáci" Kalouska bojí. I to je taky jeden z důvodu, proč nebyl navržen žádný jiný kandidát, proč do toho nikdo z nich "nešel". Rozhodně to nebylo kvůli nějakým vysokým kvalitám Kalouska, jen z nich je největší tlučhuba a tenhle chemik se vždy tvářil, že všemu rozumí nejvíc a běda někomu, kdo má jiný názor!! Ekonomii se člověk učí léta, na ni žádný chemický vzorec nepasuje. Toho jsem si všimla u něj už před lety - konkurenci a odpor nesnáší. A když mu někdo do očí řekne, co si o něm myslí, tak hned fackuje. Možná by se to mělo více připomínat, co je zač, jak je prchlivé a nestoudné povahy!! Brrr - snad ta topka už dojde na úbytě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa