Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace v přímém přenosu. Moderátor Moravec musel vyklidit studio

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. listopadu 2015
12:45

Rozezněl se alarm a tradiční nedělní Otázky Václava Moravce měly rázem zcela nečekaný scénář. Dvacet minut po jejich začátku se totiž ozvalo hlášení o evakuaci. A neutuchalo. Moderátor i jeho hosté – ekonomové Jan Švejnar a Pavel Kysilka – sice chvíli debatovali dál, ale nakonec museli vysílání přerušit. A studio v Žižkovské věži skutečně evakuovat!

„Doufám, že nehrozí evakuace,“ reagoval nejprve s úsměvem moderátor diskuzního pořadu Václav Moravec na alarm. Spolu s hosty se snažil pokračovat ve vysílání.

To však výrazně narušovalo hlášení v angličtině, ohlašující test evakuačního systému. Moravec s ekonomy Švejnarem a Kysilkou dál debatovali o evropské ekonomice a hlášení nedbali. Diváci u televizních obrazovek však z jejich snažení příliš neměli. Švejnarův hlas místy zcela zanikal za hlasitým alarmem.

Vydrželi mluvit dlouhé minuty. Jenže k evakuaci následně skutečně došlo. Otázky Václava Moravce se přitom nově vysílají ze Žižkovské věže, namísto dřívějšího studia na Kavčích horách.

„Nejvyšší čas nejen evakuovat Žižkovskou vysílací věž, ale zjevně i Evropu,“ říkal nejprve s nadsázkou Moravec, ale úsměv mu na tváři ztuhl. Do sluchátka dostal jasný příkaz: Opustit studio. „Pro tuto chvíli se omlouvám, omlouváme se za technickou poruchu, za pár okamžiků budeme pokračovat,“ uvedl Moravec ve 12:26.

„Požární poplach na Žižkovské věži. Příčina zatím nejasná, věž byla evakuována. Vysílání by mělo pokračovat po 13. hodině,“ oznámili následně na twitterovém účtu Moravcova pořadu.   

Ve 13:05 se pořad rozjel znovu. „Doba je dramatická, ukázalo se, že porucha na Žižkovské vysílací věži byla v elektroinstalaci, která spustila požární poplach a evakuaci. Požár Žižkovské vysílací věže tedy nebyl a druhá hodina Otázek pokračuje,“ vysvětloval ostřílený moderátor, který ve studiu zažil již leccos. Evakuaci Žižkovské věže však nikoli.

Konečná: Strach, že se něco děje, jsme neměli

Do druhé části pořadu pak měli zavítat europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Pavel Svoboda (KDU-ČSL). „Oni nám vlastně neřekli nic. Myslím, že jsme z toho byli všichni stejně vyjevení, jak štáb, tak my. Z vrchu evakuovali směrem dolů, mohli jsme ale nakonec zůstat v budově  a nevyhnali nás na mráz. Pořád se řešilo, co se vlastně stalo. Zda šlo jen o zkoušku, kterou omylem někdo zapnul, nebo něco jiného. Poměrně dlouho se řešilo i to, jestli vůbec budeme vysílat,“ prozradila Blesk.cz dojmy přímo z místa europoslankyně Konečná. 

Na sociálních sítích přitom rychle začaly kolovat zvěsti i o nahlášení bomby. Zároveň se hojně debatuje o tom, zda mají mít lidé větší strach po teroru v Paříži. Ruší se koncerty a další události, na Staroměstském náměstí se letos nekonalo oficiální rozsvícení vánočního stromečku.

„Já v tomto věřím panu premiérovi. Když řekne, že bezpečnostní složky státu a BIS nemají informace, že bychom měli mít obavy, tak věřím, že je to natolik silné prohlášení – protože jenom dát ho, musí být odvaha v dnešní době – že se nemusíme bát a můžeme být všichni relativně v klidu a že ČR prozatím nemusí mít obavy. Je fakt, že když nám to v Žižkovské věži hlásili, rovnou hlásili i to, že se jedná o test zařízení, takže nás ani nenapadlo mít reálný strach, že tam k něčemu dochází,“ dodala Blesk.cz Konečná.

Druhý z hostů, Svoboda, strach evidentně také neměl. Uveřejnil na Twitteru exkluzivní video ze Žižkova, kde do nebes odlétala celá Žižkovská věž. Udělal si však ze svých odběratelů legraci, šlo o video z jedné nedávné reklamní kampaně. 

kodiak ( 26. dubna 2016 18:09 )

„Nejvyšší čas nejen evakuovat Žižkovskou vysílací věž, ale zjevně Hrad i celou Vládu ,“

egyptanka ( 29. listopadu 2015 22:20 )

123automobil ( 29. listopadu 2015 21:16 )

123automobil ( 29. listopadu 2015 21:14 )

123automobil ( 29. listopadu 2015 21:12 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa