Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střípky z topky: Feriho selfie, sklenička s diplomaty i zdravice od Merkelové

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2015
18:20

Karel Schwarzenberg se v první den sjezdu TOP 09 v Praze loučil s pozicí šéfa topky, obhajovat ji nebude. Děkoval za spolupráci, loajalitu, na skleničku zašel i s přítomnými velvyslanci, mezi kterými nechyběl ani Američan Andrew Schapiro. Svou zdravici poslala mj. německá kancléřka Angela Merkelová. O své dojmy ze sněmu se s Blesk.cz podělil europoslanec Jiří Pospíšil, zatímco na sociálních sítích perlil „radní s afrem“ Dominik Feri.

28. listopadu 2009 byl Schwarzenberg zvolen šéfem topky se ziskem 99,4 % hlasů. Byl jediným delegátem, který neodevzdal svůj hlas. 

28. listopadu 2015 se kníže s rolí předsedy loučil. Slovy o tom, že nejdůležitější je „nebát se a milovat bližního svého“. Z politiky jako takové ale neodchází. „Budeme se dále vidět, budeme pracovat v kampaních, kdykoli k vám přijedu. Končí jedna kapitola, nastane nová, jsem přesvědčen, že to bude opravdu obnovení strany, nový duch, čerstvé myšlenky,“ říkal na závěr svého projevu Schwarzenberg.

Sklidil dlouhý potlesk vestoje. „Karle, děkujeme vám za vše. I za to, že neodcházíte,“ říkal po proslovu Schwarzenbergův ještě oficiálně nepotvrzený nástupce Kalousek, zatímco kníže členy topky vyzýval: „Seřaďte se teď do jednoho šiku za Miroslavem Kalouskem. On je zkušený, ale bez vaši bezvýhradné podpory se neobejde.“

Poté se vydal Schwarzenberg korzovat po prostorech pražského hotelu Don Giovanni. Zastavil se i na skleničce s velvyslanci. Fotkou s knížetem, ale i diplomaty ze Španělska, Portugalska, s izraelským ambasadorem Garym Korenem i velvyslancem USA Schapirem se na Twitteru pochlubil Marek Ženíšek, který aspiruje na místopředsedu strany.

Schwarzenberga, který se má stát čestným předsedou strany, přitom posadili před projevem i při obědě k mladé a pohledné poslankyni Markétě Adamové. Té vysekl poklonu i teplický radní s nezaměnitelným afrem Dominik Feri. „Nechci nic naznačovat, ale nejhezčí poslankyně je z topky,“ napsal na Facebooku k fotce s Adamovou a knížetem, který však patrně v tu chvíli nevěděl, že se do objektivu fotoaparátu vešel také.

!!!!!!

Posted by Dominik Feri on 28. listopad 2015

Na Twitteru přišel Feri s několika vtipnými poznámkami ke sjezdu, na vážno se však zmínil také o jednom z hlavních bodů Schwarzenbergova proslovu. O uprchlické krizi. „V době, kdy nenávidět je středoproud, je až neuvěřitelný, že Karel a topka jdou proti všem. Tady trnkybrnky na uprchlickou strunu nebude,“ upozornil Feri.

V kuloárech se se Schwarzenbergem dal do hovoru i europoslanec Jiří Pospíšil, který v pátek oslavil své 40. narozeniny v Muzeu Kampa. Končícímu šéfovi TOP 09 děkoval Pospíšil za účast, které si vážil.

„Byl tak hodný, že přijal účast na této oslavě, tak jsme pouze stručně hodnotili tuto akci. Vzhledem k tomu, že pro mě oslava skončila v půl sedmé ráno, tak jsem se dnes spíše účastnil hovorů společenských, nikoli intelektuálních či jinak náročných,“ smál se Pospíšil a v komentáři pro Blesk.cz dodal: „Atmosféru sněmu hodnotím jako celkově přátelskou a srdečnou.“

Delegáty na sjezdu TOP 09 však také seznámil se svou činností v europarlamentu. „Zdůrazňoval jsem, že se zaměřuji mj. na ochranu lidských práv různě ve světě, což považuji za důležité v rámci tradice Václava Havla v zahraniční politice,“ uvedl Pospíšil.

Spolupráce s TOP 09 mu vyhovuje, o členství ve straně však momentálně nepřemýšlí. „V tuto chvíli o tom neuvažuji, při svém odchodu z ODS jsem říkal, že chci zůstat mimo stranický politický systém, aby to nevypadalo, že přebíhám z jedné strany do druhé,“ řekl Blesk.cz Pospíšil, kterému do jisté míry nezávislá pozice momentálně vyhovuje. Do budoucna však změnu nevyloučil.        

Na sněmu, kde „účastníky zájezdu“ svolával do sálu trubač na lesní roh, vystoupili i zahraniční hosté. Z Německa, Slovenska či Maďarska. Svou zdravici zaslala i německá kancléřka Angela Merkelová. Upozorňovala, že její CDU (Křesťanskodemokratické unie) je s TOP 09 v lecčems provázaná, a dodala: „Můj dík patří dílu vašeho odcházejícího předsedy Karla Schwarzenberga, který se, nikoli pouze v této funkci, zasloužil o Evropu.“

V závěru prvního dne sjezdu topky se pak připíjelo i na Schwarzenbergovo zdraví. „Dobrou moravskou pálenku má rád i pan předseda,“ poznamenal na sociální síti člen topky a mediální poradce Ondřej Jakob.

Dobrou moravskou pálenku má rád i pan předseda󾰀

Posted by Ondřej Jakob on 28. listopad 2015

   

serzant ( 15. července 2019 19:04 )

Parta zaprodanců.

mir.holan ( 29. listopadu 2015 14:02 )

Vy si nic lepšího nezasloužíte, opravdu ne.

mir.holan ( 29. listopadu 2015 13:58 )

vendetta Diskuze jsou zavřeny pro takové lidi jako Vy. A naučte se češtinu.

mir.holan ( 29. listopadu 2015 13:56 )

Sobotka nemá diskuzi, uprchlická taky chybí, zbývá Klus.

st.rec ( 29. listopadu 2015 10:45 )

Společnost kolaborantů a vlastizrádců s českým původem ke kterému se hlásí i Shapiro - národní ostuda co jsme nechali politikařit...Chybí jen balkánská řeznice Allbrightová,původem Češka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa