Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Čest státu je pokálena.“ Schwarzenberga zhnusil Zeman postojem k uprchlíkům

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2015
14:27

Karel Schwarzenberg se loučí s pozicí šéfa TOP 09 na volebním sněmu, kde nemohl chybět jeho proslov. Kníže se při něm zabýval i současnou migrační krizí jako velkou výzvou, která před námi leží. Po projevu se pak navezl – očekávaně – do prezidenta Miloše Zemana. Jeho postojem k uprchlíkům je prý „zhnusen“. Vedle toho pak kníže již neadresně uvedl, že čest státu je některými protiuprchlickými výroky pokálena.

„Dělá to strašně, jsem z toho zhnusen,“ pronesl Schwarzenberg na Zemanovu adresu po svém vystoupení před delegáty a hosty volebního sjezdu TOP 09. Prezidenta zkritizoval za jeho postoje k uprchlíkům. Vadilo mu i to, že vystupuje na jednom pódiu s lidmi, kteří podle něj pokračují v práci protektorátního ministra školství a propagandy Emanuela Moravce.

Moravec byl za 2. světové války ministrem školství a propagandy a aktivně spolupracoval s nacistickým režimem. Schwarzenberg narážel především na Zemanovo vystoupení na Albertově po boku předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky a před stoupenci tohoto protiuprchlicky zaměřeného hnutí.

Právě o uprchlících se loučící se Schwarzenberg obsáhle rozpovídal. Děkoval mj. českým dobrovolníkům za pomoc uprchlíkům tam, kde je to třeba. „Ti zachraňují čest našeho státu, která je poněkud některými výroky u nás pokálena, řekněme to takto otevřeně,“ upozornil Schwarzenberg.

Potlesk sklidil při slovech o tom, že i mezi stovkami tisíci uprchlíků se může skrývat teroristický agent. „Že tam či onde může být také agent, dámy a pánové, z našich dějin víme, kde všude může býti agent v naší společnosti,“ uvedl kníže a narážel přitom patrně i na topkou často kritizovaného Andreje Babiše a jeho kauzu StB. Sklidil za svou poznámku potlesk a úsměvy přítomných.

Co také řekl o uprchlících Karel Schwarzenberg?

„Každá generace, dámy a pánové, měla nějakou velkou výzvu, že se prokázalo, jaká je její morální základna. U našich dědů to byl nacismus, u našich otců to byla komunistická vláda a my máme teď nekrvavou výzvu, totiž příliv uprchlíků a migrantů k nám.

Já bych velice prosil vás o jednu věc – uvědomme si, že každý z nás může být uprchlíkem, mnozí z našich krajanů, i já nějaký čas byl sám uprchlík. Každý se do té pozice může dostat. Ano, buďme také my přátelští a vlídní. To je opravdu otázka, na které se ukáže, jaký je náš charakter.“

To neznamená, samozřejmě ne, že bychom ztratili opatrnost a nedbali o naši bezpečnost. Ale to je jiná otázka. Uvědomme si, že ti, kteří prchají, prchají před těmi vrahy, prchají před Islámským státem. Že tam či onde může být také agent, dámy a pánové, z našich dějin víme, kde všude může býti agent v naší společnosti. Tudíž se nedivme, i když mezi 100 000 uprchlíky je tam či onde také agent, ale většina opravdu prchá ve strasti o svůj život, o své rodiny.

Já bych nechtěl, abychom nadále měli v Evropě pověst nevděčných, proto bych chtěl při této příležitosti poděkovat mnoha mladým lidem, kteří vyrazili z České republiky do Srbska, Slovinska, Chorvatska, Maďarska, pracují v uprchlických táborech, pracují tam dobrovolně, bez odměn, jen aby mohli pomáhat. Ti zachraňují čest našeho státu, která je poněkud některými výroky u nás pokálena, řekněme to takto.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa