Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Má nálepku pasáka, dealera a chlípníka. Černá ovce mezi izraelskými poslanci přesto provokuje

Orena Hazana se během jeho ani ne osmiměsíčního působení v zákonodárném sboru týkají obvinění z napadení veřejného činitele, obtěžování žen, pasáctví prostitutek a obstarávání drog pro turisty v kasinu.
Orena Hazana se během jeho ani ne osmiměsíčního působení v zákonodárném sboru týkají obvinění z napadení veřejného činitele, obtěžování žen, pasáctví prostitutek a obstarávání drog pro turisty v kasinu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sou - 
27. listopadu 2015
21:51

Strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua má ve svých řadách v parlamentu více než problematického poslance. Orena Hazana se během jeho ani ne osmiměsíčního působení v zákonodárném sboru týkají obvinění z napadení veřejného činitele, obtěžování žen, pasáctví prostitutek a obstarávání drog pro turisty v kasinu. S jeho vstupem do parlamentu se prý vůbec nepočítalo.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Netanjahu až dosud mlčel, ale když Hazan urazil hendikepovanou kolegyni z řad opozice, dal najevo, že nic podobného nestrpí. Kain Elhararová trpí svalovou dystrofií a potřebuje kolečkové křeslo. Při jednom hlasování za ni tlačítko elektronického zařízení zmáčkl kolega, přičemž Hazan se jí jízlivě zeptal, zda dáma nepotřebuje pomoc.

Když mu Netanjahu řekl, že takto se v parlamentu mluvit nebude, prohlásil, že chtěl jenom poukázat na to, že dotyčný kolega hlasoval dvakrát. Hazan o tom něco ví, jelikož jeho otec, který byl rovněž poslanec, byl právě za podvodné dvojí hlasování z parlamentu v roce 2003 vyloučen.

Hazan agentuře AP řekl, že se považuje za přímého člověka a že lidé se těžko smiřují s tím, že říká pravdu.

Do parlamentu se dostal téměř nedopatřením. Středo-pravicová izraelská politická strana Likud totiž v letošních volbách získala původně nepředpokládaný počet křesel, Hazan byl na kandidátce až poslední a s jeho vstupem do parlamentu se vůbec nepočítalo.

Hazana kvůli excesům chtějí odsunout do pozadí

Hned když byl Hazan v březnu zvolen, ozvala se policie a doporučila ho obvinit z urážky pracovníka radnice v jeho domovské osadě Ariel. Měl s ním spor kvůli obstavení bankovního konta z důvodu vyrovnání dluhu. Pak se ozvalo několik žen s obviněním, že je Hazan sexuálně obtěžoval, když pro něj pracovaly v jeho telavivském baru. A nevládní organizace Breaking the Silence, která shromažďuje svědectví vojáků o vojenské službě na Západním břehu Jordánu, tvrdí, že se jí Hazan pod falešným jménem pokoušel podstrčit falešné svědectví, aby ji zdiskreditoval.

Dokument, v němž televize Channel 2 shromáždila Hazanovy excesy spolu s jeho nevybíravými výroky v parlamentu, nakonec přiměl ke kritickému pohledu i členy Likudu. Předseda parlamentu Juli Edelstein zakázal, aby Hazan předsedal jakékoli parlamentní schůzi, a ministr obrany Moše Jaalon odmítl přijít na akci Likudu, když zjistil, že na ní má hovořit Hazan.

„Je to kultura kanálu, která je nemyslitelná v jakémkoli západním parlamentu kdekoli na světě. Je to člověk, jakého jsme tady ještě neměli,“ řekl o Hazanovi Eli Sulam, který vede nevládní hnutí za kvalitní vládu. Coby legálně zvoleného poslance Hazana nelze právní cestou z parlamentu odstranit. Z mnoha stran ale přibývá tlak na to, aby byl odsunut do pozadí.

asiblazen ( 28. listopadu 2015 00:37 )

nevodskočil si kdysi kalous do izraele?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa