Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Spojme síly proti Zemanovi, vybízí Kalousek ČSSD. Místo Babiše chce Vášáryovou

Miroslav Kalousek se o víkendu stane předsedou TOP 09. Jaké chystá změny?
Miroslav Kalousek se o víkendu stane předsedou TOP 09. Jaké chystá změny?  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
27. listopadu 2015
21:14

Spolupráce s ČSSD, podpora premiéra – TOP 09 se pod vedením Miroslava Kalouska prý neodvrátí od svých principů, ale bude měnit priority. Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny promluvil i o užší spolupráci s ODS.

Miroslav Kalousek, který na víkendovém sněmu převezme vedení strany TOP 09 po odcházejícím Karlu Schwarzenbergovi, přiznal, že jeho strana se bude pokoušet spolupracovat i s ČSSD. Prioritou podle něj bude bojovat za svobodu a plnohodnotnou demokracii. Podobně smýšlí i ohledně prezidentských voleb. Prozápadně smýšlející strany by měly najít společného kandidáta, aby svrhl populistického Miloše Zemana.

„Tady jde o zahraniční směřování, o zahraniční kredit České republiky, který může stejně dobře držet prezident levicový jako pravicový, hlavně když bude demokratický. Jde nám o to, najít osobnost, která bude držet zahraničněpolitický azimut České republiky tak, jak ho založil Václav Havel a jak ho prohluboval Karel Schwarzenberg,“ uvedl budoucí šéf TOP 09 v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Rozhodně překvapující moment nastal, když se věčný kritik vládnoucí koalice zastal premiéra Bohuslava Sobotky. Toho totiž prezident označil za drzého kluka, jenž mírným přístupem k imigrantům ohrožuje bezpečnost republiky. Prezident podle něj posunul pravidla slušného chování. Kandidáta, který by proti němu obstál, ale Kalousek ještě nemá.

Prvním vstřícným krokem bude memorandum TOP 09

„Zatím jediné jméno, na které bych přišel, je Magda Vášáryová, ale to není česká státní občanka. Leda že by ji s námi chtěli vyměnit Slováci za Andreje Babiše. To by byl kšeft, za který bych si i připlatil,“ říká v žertu. Babiš je další důvod, který ho vede ke spolupráci s ČSSD. Na hodnotových principech strany se nic měnit nebude, jen se změní priority.

Prvním vstřícným krokem vůči ČSSD chystaným Markem Ženíškem, který kandiduje na post místopředsedy strany, je memorandum TOP 09 na podporu premiéra. Strany by podle něj mohly spolupracovat v otázkách zahraničí politiky a vztahů k Evropě, migrační krize, obranné politiky a také obrany před „hnědnutím“ společnosti. „Je to vstřícné gesto, které by mohlo odstartovat spolupráci v dalším období,“ myslí si Ženíšek. Memorandum by mělo být hotové do Vánoc.

Vláda podle něj zvládá migrační krizi i bez zbytečné hysterie, i když se někdy nevyjadřuje jednotně. Narážel tím opět na Babiše, který některé vládní postupy zpochybnil v médiích. O užší spolupráci s ODS ale mluvil Kalousek velice skepticky. Prý by jejich společná kandidátka do voleb Poslanecké sněmovny byla kočkopes, ve kterém by se nevyznali voliči ani jedné strany.  

kkkastr ( 30. listopadu 2015 12:56 )

 Kraďousek který ve vlastní prospěch vystřídal spousty stran je ten pravej co o morálce káže a k němu se připojují zlodějíčci co se bojí registračních pokladen. Notorik který nic neumí a v každém zaměstnání by dostal za svůj alkoholismus paragraf

hejhej ( 29. listopadu 2015 10:51 )

Hnusný, odporný, arogantní Kalousek!!!!!!! Co je v politice, a že hezky dlouho, nic pro lidi neudělal. Okradl důchodce, nemocné a matky s dětmi, nacpal pomoci kriminálníka státní peníze do chřtánu církvím. Pan prezident tomu ožralovi Kalouskovi hodně leží v žaludku, protože se dokáže zastat veřejně lidí tohoto státu a nepodporuje zloděje a vlastizrádce. Taky menůže v té své ožralé hubě zkousnout, že se "číro" nestal prezidentem. To bychom to chytli s věčně spícím, uslintaným, dementním rakušákem.

kvarteto ( 28. listopadu 2015 23:24 )

Jen vůl je jen na bulváru k politice. Ty chybět nebudeš.

vladimir1950 ( 28. listopadu 2015 23:16 )

Registrujte se a přihlaste se do EuroZpráv a Parlamentních listů, je to tam o několik stupňů lepší a objektivnější, než tenhle Plesk! I zabezpečení je na úrovni, doporučuji..To píše původní nick.

pupidupio ( 28. listopadu 2015 19:55 )

Zemane, Zemane, třes se!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa