Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Tahle katastrofa dopadne i na nás.“ Konečná varuje před hořícím asijským peklem

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2015
14:45
Před měsícem porodila syna Šimona, své první dítě. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) však nezahálí ani během svých mateřských povinností. Našla si čas pozastavit se nad problémem, který dráždí především ekology, ale týká se vlastně také nás. I když se stal na druhé straně světa. Obří požáry v Indonésii přitom vznikly podle všeho úmyslem. Kvůli vypalování oblastí, aby se tam mohly pěstovat olejné palmy. A nejen Konečná je z toho v šoku.

Europoslankyně Konečná je stínovou ministryní životního prostředí KSČM. Během své mateřské se pozastavila nad problémem, který není možná tak „atraktivní“ jako všudypřítomná uprchlická krize, ale má také dalekosáhlé dopady. Jde o požáry v Asii.

Pěstování olejných palem se v posledních letech stalo asi největším ekologickým problémem v jihovýchodní Asii. A patrně kvůli tomu tam vznikly i obří požáry.

Požár má katastrofální následky nejen pro Indonésii, její přírodní bohatství a obyvatele. „Ale i pro celý svět,“ varuje Konečná s tím, že tyto požáry za poslední tři týdny vypustily do atmosféry víc CO2, než zvládne třeba takové Německo za celý rok. 

Europoslankyni však nejprve naštvalo mlčení a mlžení kolem tohoto tématu. „Chtěla jsem na toto téma upozornit, protože jsem byla upřímně zaražena tím, jak málo se o této problematice ví a informuje. Už jenom samotný fakt, že požár trvá celé tři měsíce a přitom o něm nikdo vlastně pořádně nevěděl,“ sdělila Blesk.cz Konečná.

„Rozsah požáru silně přispívá k ničení našeho životního prostředí. Situace je o to více kritická, protože to, co hoří, jsou deštné pralesy, které mají nezastupitelný význam pro celý ekosystém,“ pokračuje europoslankyně.

Za požárem i ona vidí kácení a ničení deštných pralesů kvůli pěstování palmy olejné a jejímu palmovému oleji. „V souvislosti s obrovskou poptávkou je potřeba stále většího množství palmového oleje, tudíž i větších ploch pro plantáže. Vzhledem k tomu, že palmový olej se dá pěstovat pouze v pásmu tropických lesů, dochází k masivnímu odlesňování napříč Jižní Amerikou, Afrikou i Asií. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy, o vzácná zvířata i rostliny,“ napsala Konečná na svém webu.

Komunistická politička zmiňuje i vinu velkých nadnárodních korporací, po palmovém oleji tak toužících. Palmový olej se totiž používá v polovině potravinářských výrobků, v kosmetice, ale i v průmyslu a biopalivech. Poptávka je velká, pralesy se tak ničí na řadě míst světa.

Konečná: Hrozí i další migrační krize

Obsáhlé téma chce Konečná otevřít i v europarlamentu, který k němu podle ní zatím nevhodně mlčí. „Prozatím se tváříme, že se nic neděje, a to je chyba,“ míní Konečná. Možný dopad požáru však vidí i v souvislosti se současnou migrační krizí. Právě takové přírodní katastrofy totiž mohou dát do pohybu i další lidi.

„Pokud se s danou situací nebude nic dělat, stanou se některé oblasti neobyvatelnými v důsledku globálního oteplování a celý svět bude vystaven nekontrolovaným migračním vlnám,“ dodává Blesk.cz Konečná před tím, než se v pondělí sejde v Paříži velká klimatologická konference za účasti světových špiček včetně prezidenta USA Baracka Obamy.  

stanislavhahn ( 29. listopadu 2015 08:52 )

Diensbiere svrbí tě krk??????????????

ivoadler ( 28. listopadu 2015 19:16 )

Co jiného čekat v kapitalismu. Hlavně že je zisk.

bohatymrbnikatel ( 28. listopadu 2015 19:16 )

Aspoň, že to uznáš.

vi3ol ( 28. listopadu 2015 19:03 )

To je zase hovadina.

vi3ol ( 28. listopadu 2015 19:01 )

Podle vizáže to myslí upřímně.. jako každý stý bolševik.. a jako každej z nich, neví co s tím dělat..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa