Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sobotkův největší zážitek z Číny? Místo, odkud si veze „zbraň“ na Babiše

Autor: ČTK, kle - 
27. listopadu 2015
08:30

Během své končící návštěvy Číny se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) setkal s tamním prezidentem i premiérem a stihl podepsat 36 memorand a dohod. Za svůj největší zážitek však označil návštěvu buddhistického kláštera. Od mnichů dostal sochu Buddhy, kterou prý vezme pro „zklidnění situace“ na zasedání vlády. Podle informací Blesk.cz je přitom hlavním „potížistou“ na schůzích ve Strakově akademii vicepremiér Andrej Babiš (ANO), kvůli kterému musel premiér občas ordinovat všem přestávky na zklidnění. S Buddhou to možná půjde i bez toho.

„Byl to krásný kontrast,“ popsal český premiér návštěvu buddhistického kláštera v Šanghaji. „Ta atmosféra, ten klid pro meditaci v kontrastu s okolním světem, s živým finančním centrem, s hektickým programem, který jsem tady měl. To si budu dlouho pamatovat,“ poznamenal.

Z celé Číny zapůsobila na premiéra Bohuslava Sobotku, podle jeho slov, návštěva buddhistického kláštera. Z celé Číny zapůsobila na premiéra Bohuslava Sobotku, podle jeho slov, návštěva buddhistického kláštera. | Úřad vlády ČR

O sošce Buddhy, kterou dostal od mnichů darem, s úsměvem podotkl, že ji určitě vezme pro zklidnění situace na některé z příštích zasedání vlády.

Sobotka: Pro Čínu jsme důležitým partnerem

V poslední den své oficiální návštěvy Číny Sobotka uvedl, že Česká republika, ačkoli není s Čínou souměřitelná z hlediska velikosti ekonomiky i počtu obyvatel, je pro Čínu důležitým partnerem v rámci Evropské unie.

Dopoledne místního času navštívil Sobotka provincii Che-pej, kde jednal s místními představiteli a zahájil podnikatelské fórum. „Provincie Che-pej, která má něco přes 70 milionů obyvatel, je provincií, která má tradiční vztahy s Českou republikou a ještě s bývalým Československem. V 50. letech tam byla poskytnuta poměrně rozsáhlá pomoc v podobě zemědělské techniky a od té doby lidé z provincie Che-pej sledují, co se v České republice děje,“ uvedl Sobotka.

Co přinesla Sobotkova „mise“?

Mnoho významných čínských investic domluvil během své říjnové cesty prezident Miloš Zeman. Bohuslav Sobotka na něj nyní navázal, celkem bylo podepsáno 36 memorand a dohod.

„Naše firmy usilují o kooperaci s chepejskými firmami, chystá se tam výstavba pivovaru, je snaha podpořit tam export českého piva, budou probíhat výměny dětí z této provincie do České republiky,“ dodal.

„Dohodli jsme se na tom, co Česká republika potřebuje, a to je druhé přímé letecké spojení. Takže jsem rád, že společnost China Eastern už projevuje živý zájem, kontaktuje pražské letiště a chce velmi rychle jednat o tom, aby se příští rok otevřela přímá linka ze Šanghaje do Prahy,“ dodal český premiér.

Česká republika je podle něj rovněž připravena přijmout daleko více turistů než doposud. Letos by do České republiky mohlo dorazit na 300 tisíc Číňanů.

„Praha má dobrou pověst, řada čínských představitelů, se kterými jsem mluvil, v Praze již byla, slyšela o ní nebo se tam chystají,“ dodal. I celkově je zde Česká republika vnímána pozitivně a ve vztazích prý již nejde jen o obecné fráze, ale o konkrétní projekty a obchody.

Sobotka u Nefritového Buddhy:

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa