Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman by si vedle Konvičky stoupl zas. Jurečka ho peskuje za „ubohé výmluvy“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. listopadu 2015
15:35

Bouři reakcí přivolal prezident Miloš Zeman útokem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Vedle toho však Zeman zaujal i tím, že by si na jedno pódium stoupl znovu s islamofobem Martinem Konvičkou. Prezident ostatně bojuje za to, aby se odpůrci imigrantů takto neoznačovali. Zároveň uvedl, že šlo o rozhodnutí organizátorů. Na vyjádření hlavy státu reagovali politici, pro Blesk.cz pak i politolog Josef Mlejnek.

Že se 17. listopadu na Albertově postavili bok po boku Miloš Zeman a kontroverzní docent Martin Konvička, to řada lidí jen těžko skousávala. I kvůli Konvičkovým dřívějším výrokům, kvůli kterým má problémy se zákonem. Třeba těch o namletí muslimů do masokostní moučky...

„Poprvé slyším, že pan Konvička se jmenuje Martin, což dokazuje, že o něm mám, nebo měl jsem, velmi málo informací,“ uvedl pro MF Dnes prezident Zeman. „Nejsem kádrovák, ani cenzor. Organizátoři této akce – nikoli já – rozhodovali, kdo bude na pódiu,“ hájil se Zeman.

Vedle Konvičky by se zkrátka postavil znovu, kdyby si to organizátoři přáli. "Já jsem ho viděl poprvé v životě a celá tato akce nebyla organizována panem Konvičkou, jak některá média mylně tvrdí... Já bych nemluvil o spojení s panem Konvičkou. Rozhodně nejde o spojení už proto, že pan Konvička má nějakou organizaci a paní Jelena Vičanová, která akci pořádala, žádnou organizaci nemá," řekl prezident Zeman minulý týden Blesku.

Kritice však podrobil Zemana mj. premiér Bohuslav Sobotka. „Trvám na tom, že prezident České republiky nemá vystupovat na jednom pódiu společně s extremisty a xenofoby,“ vzkázal z Číny poté, co Zeman jeho slova označil za "klukovskou drzost“.

Jurečka kritizuje Zemana. Podle Babiše byl prezident zneužit

Objevil se však i další vládní „drzoun“. Za ubohé výmluvy označil Zemanovu obhajobu ohledně Konvičky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Jestli prezident a jeho lidé nevědí a neznají, kdo je pan Konvička, tak by se nad sebou měli hluboce zamyslet. Nebo nemít tak ubohé výmluvy,“ napsal Jurečka na Twitteru.  

To ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zopakoval své předchozí prohlášení: „Není šťastné, když na stejném pódiu stojí hlava státu a zástupci fašizujících křiklounů.“ Na Facebooku se pak ozval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Premiérovi Sobotkovi se nelíbilo, že se prezident postavil na tribunu vedle člověka, kterému chybí koncentráky a chce kohosi semlít do masokostní moučky. Prezidentovi to bylo příliš, prý je premiér drzý kluk. Tak pak prohlašuji, že jsem drzý kluk také," vzkázal.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) si nemyslí, že by prezident Zeman s ohledem na svou popularitu potřeboval zrovna Konvičku a Blok proti islámu. „Myslím si, že byl zneužit nebo využit těmito pidistranami, které svým extremismem se snaží vyvolávat nenávistné nálady,“ komentoval to Babiš.

Politolog: Zeman se připravuje na volby

Podle politologa Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií FSV UK v Praze má však Zemanovo vysvětlování ohledně Konvičky kořeny i v prezidentově snaze připravit se na obhajobu svého křesla na Hradě. „Jde o výrok, který je určen jeho voličům. Myslím si, že se Miloš Zeman snaží budovat si voličskou základnu pro své znovuzvolení. Snaží se nějakým způsobem využít migrační krize,“ řekl Blesk.cz Mlejnek.

Slovům o tom, že Zeman Konvičku nezná a zároveň by s ním stanul na pódiu znovu, se Mlejnek nediví. „Snaží se zachovat si přízeň voličů a ví, že účast Konvičky pro část z nich může být přece jenom problém. A tak se to teď snaží udělat tak, aby z toho vytěžil co nejvíce. Aby ti voliči, kterým se tím vystupováním na Albertově zalíbil, byli spokojeni. A ti voliči, u kterých by to mohl být problém, tak aby přece jen trochu ten problém vyhladil. A tak tvrdí, že pana Konvičku nezná, že ho viděl poprvé, že nezná ani jeho křestní jméno,“ zhodnotil Zemanova slova odborník.

Video se připravuje ...
Další videa