Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Konvička psal o namletí moučky z muslimů. Hrozí mu až tři roky či domácí vězení

Autor: ČTK, simao - 
25. listopadu 2015
15:30

Dříve „jen“ entomolog a docent Jihočeské univerzity, dnes však především kontroverzní islamofob, xenofob a šéf Bloku proti islámu Martin Konvička čelí trestnímu obvinění. Za podněcování k nenávisti na Facebooku, kde v minulosti psal mimo jiné o namletí muslimů do masokostní moučky.

Vůči islámu si Konvička rozhodně nebere servítky. „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky,“ vzkazoval v minulosti na Facebooku. Islám pak s oblibou označoval např. za „úchylárnu“, nešetřil ani imigranty obecně. Své stoupence našel v Bloku proti islámu. Právě ten přitom sezval své příznivce 17. listopadu na Albertov, aby podpořili prezidenta Zemana.

Konvička tak minulý týden stanul na jednom pódiu společně s hlavou státu, hymnu zpívali bok po boku. „Blok proti islámu nepřišel za panem prezidentem, ale tu akci v podstatě zneužil ve svůj prospěch,“ tvrdí však nyní šéf SPO Jan Veleba.

Ovčáček: Se Zemanem už na jednom pódiu Konvička nebude

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl aktualne.cz, že nepředpokládá, že by prezident s Konvičkou ještě někdy stanuli na jednom pódiu. Zeman byl ostatně kritizován řadou politiků včetně premiéra Sobotky a skupiny nespokojených europoslanců, kteří prezidentovi poslali otevřený dopis.

Po pozornosti, kterou na sebe Konvička strhl na Albertově, však nyní přišlo volebnímu superlídrovi společných snah Úsvitu a Bloku proti islámu dostat se do sněmovny vystřízlivění.

Konvička byl totiž obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům. Blok proti islámu to ale označil za politický proces. Na Facebooku pak vznikla i skupina „Je suis Konvička“ na Konvičkovu podporu. „Nechť je věc prošetřena nezávisle a bez jakýchkoli politických vlivů. Připomínám, že zmíněné výroky pan prezident v žádném případě nesdílí,“ vzkázal hradní mluvčí Ovčáček.

Hrozí mu i domácí vězení

Konvička může v případě odsouzení dostat i některý z alternativních trestů. Mezi ně patří domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce. Vedle toho Konvičkovi ale hrozí až tři roky vězení.

„Trest je vždy otázkou konkrétních okolností. Ale v tomto případě zákon stanoví sazbu od šesti měsíců do tří let, ovšem je možné také ukládat alternativní tresty jako například obecně prospěšné práce,“ potvrdil státní zástupce Josef Richtr, který případ dozoruje.

Trestní oznámení na Konvičku podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. „Měla jsem poznatky od několika přátel o těch výrocích na Facebooku,“ prozradila Nováková. Domnívala se, že by se mohlo jednat o trestný čin, proto o tom sepsala úřední záznam. „Udělala jsem to z úřední povinnosti, protože státní zástupce je podle trestního řádu povinen stíhat trestné činy, o nichž se dozví,“ vysvětluje.

Video se připravuje ...
Další videa