Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišovi chtějí poslanci přesunout 44 miliard. Rozpočet ale podpořili znovu

Andrej Babiš při 1. čtení, kterým návrh státního rozpočtu na rok 2016 prošel.
Andrej Babiš při 1. čtení, kterým návrh státního rozpočtu na rok 2016 prošel.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
25. listopadu 2015
13:25

Rozpočet se záporným výsledkem 70 miliard korun už poslanci mohou změnit pouze vnitřními přesuny peněz. Příjmy a výdaje už schválili. Sněmovna ve středu navrhla upravit rozpočty jednotlivých ministerstev ve výši 44 miliard korun.

Peníze chtějí poslanci přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že svoje stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí ve třetím čtení, kam poslanci dnes návrh propustili.

Ke změnám v rozpočtu ale zřejmě vstřícný nebude, novinářům řekl, že většina z rezortů není schopna vyčerpat ani peníze, které má. Do obrany podle něj bude investováno dost.

Za čtyři roky navyšujeme rozpočet obrany o osm miliard,“ uvedl Babiš k harmonogramu pro léta 2014 až 2018. Letos by podle něj mohla armáda vyčerpat až 50 miliard korun, ale ve skutečnosti to bude 34 miliard Kč.

Základní parametry už se měnit nebudou

Příjmy, výdaje a schodek ve výši 70 miliard korun sněmovna schválila už v říjnu. Teď už mohou poslanci navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu. Loni při druhém čtení rozpočtu navrhli poslanci přesuny pouze ve výši 3,5 miliardy korun. Rozpočtový výbor minulý týden doporučil přesuny v celkovém objemu 1,9 miliardy.

S nejvyšším přesunem peněz dnes přišla opoziční ODS. Ze zhruba 30 položek chce odebrat celkem asi 24 miliard korun a přesunout je do vládní rozpočtové rezervy. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury tak chtějí ukázat, kde je možné najít v rozpočtu úspory. Současně tím prý dávají tyto peníze k dispozici vládě, protože s rezervou může nakládat právě vláda.

Spor o lepší rozpočet armády či navýšení důchodů

Debata se vedla ohledně návrhu Ivana Gabala (KDU-ČSL), který chce na rozvoj armády o 2,28 miliardy korun navíc. Z rozpočtové rezervy ale peníze jít nemohou, na což upozornil i Miroslav Kalousek. Doporučil, aby se peníze hledali například v neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům. Babiš by tak podle něj měl méně peněz na své podnikání, ale stát by měl víc peněz na obranu.



Zdeněk Ondráček (KSČM) navrhl odebrat 30 milionů korun Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), Zdeněk Soukup (ANO) chce o 600 milionů méně na dávky hmotné nouze, přidat je chce na důchody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sairait ( 25. listopadu 2015 16:55 )

on ale nemůže za to že tvá upocená svinsky tlustá prasnice - tvoje manželka *** se sousedem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa