Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mynáře naštvala ČT. Kvůli zájezdu Zemanových fanoušků na Albertov a Hrad

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. listopadu 2015
11:10

Kancléř Vratislav Mynář promluvil o zájezdu, který Strana práv občanů (SPO) uspořádala pro příznivce prezidenta Zemana 17. listopadu. Z Osvětiman, kde má Mynář penzion, je odvezla na Albertov a posléze i na Pražský hrad. Mynář odmítl slova o jejich protekci, postěžoval si na reportáž Reportérů ČT a pozastavil se nad tím, kdo celou „srandu“ zaplatí.

„Zájezd, který zmiňujete, není ničím výjimečný. Letos to byl jeden ze 152 a bylo tady zhruba přes 2500 lidí,“ řekl Mynář v rozhovoru pro Aktualne.cz, kde popisuje, jak celá organizace s „třešničkou na dortu v podobě prohlídky Pražského hradu“ probíhala.

„Starosta a pár lidí mě požádali, když lidé jedou podpořit pana prezidenta a už budou z takové dálky v Praze, zda by nebyla možnost se podívat na nějaká místa Pražského hradu,“ uvedl Mynář. A tak se Zemanovi příznivci dostali i do běžně veřejnosti nepřístupných reprezentačních prostorů Hradu, jako jsou třeba Trůnní sál či Habsburský salón.

Mynář nyní reagoval i na informace Reportérů ČT, že se lidé dostali na Hrad bez bezpečnostní kontroly, vyrazili tam na prohlídku, občerstvení v podobě chlebíčků, zákusků, kávy, vína a něčeho ostřejšího, a mohli se posadit i na historická křesla.

O bezpečnostních opatřeních se mluví hodně nahlas po teroristických útocích v Paříži. Jeden z účastníků zájezdu – a kameraman ČT – Jiří Krejčík, pořídil inkognito záběry, jak celá akce „z Osvětiman na Hrad“ probíhala.

„K mému překvapení jsme dojeli přímo do areálu Pražského hradu. Byly tam dokonce zátarasy a stála tam velice důkladná ochranka, vojáci se samopaly, ježci na silnici. Oni před námi ty ježky odstranili a autobusy bez jakékoli kontroly projely do garáží prezidenta republiky,“ uvedl v pořadu kameraman.

Připomenul tak nové žluté ježky instalované napříč silnicí U Prašného mostu na Hradčanech. Upozornil ale také na to, že při vstupu nikdo z návštěvníků neprocházel ani bezpečnostními rámy, nekontrolovala se ani totožnost účastníků. 

„To, že prošli v jiném režimu, je zcela v kompetenci Policie ČR. Pokud tomu tak je, tak já samozřejmě chystám rozsáhlejší bezpečnostní opatření, která se budou týkat jak vstupu, tak vjezdu i stálých karet. To všechno se připravuje,“ uvedl Mynář.

Situaci kolem sezení na historických křeslech na Hradě považuje za „nafouknutou“. „Samozřejmě, jestli tam bylo vidět, že si tam někdo sedá, tak se to asi nesluší,“ řekl Mynář.

Mynář však přiznal, že ho reportáž České televize naštvala. „Protože jsem si říkal, že Česká televize by měla plnit funkci veřejnoprávního zpravodajství,“ vysvětlil Aktualne.cz Mynář. Nyní však již patrně vychladl. K ČT si ale neodpustil ještě jednu ironickou poznámku: „Budu muset napsat České televizi nějaký děkovný dopis, protože jí za tuto reklamu děkuji, jenom mě mrzí, že to dělají tak jednostranně. Ale poprosím je, aby odvysílali několik repríz.“

Bezprověrkový kancléř již prý má i zpětnou reakci lidí z Osvětiman na odvysílanou reportáž. „Z 90 procent je velice negativní vůči České televizi,“ uvedl. Stížnost ale nechystá, šlo by prý o házení hrachu na zeď.

Nejasnosti přitom panovaly kolem financování celé akce. Členové SPO měli na zájezd přispívat 80 korun ze svého, Mynář ale prozradil, že se nakonec strana rozhodla pokrýt všechny výdaje sama.

„Všechny náklady s tím spojené včetně drobného občerstvení, které tady na Pražském hradě bylo, platí SPO. Tedy počínaje autobusy, materiály, které sem dovezli občané, včetně občerstvení hradí do poslední koruny SPO. Na všechno jsou objednávky, na všechno jsou faktury. Všechno bude do poslední koruny zaplaceno,“ slibuje Zemanův kancléř.

auslak ( 26. listopadu 2015 09:10 )

tobě asi ušlo , že tam natáčeli a fotili všichni co se této frašky zúčastnili

kvarteto ( 25. listopadu 2015 23:14 )

Přes prsty dej sobě, bolševiku!

lebkoun ( 25. listopadu 2015 23:12 )

Babčo, už se nenamáhej, 70 let na krku, chápeme!

puder ( 25. listopadu 2015 23:10 )

tosto ( 25. listopadu 2015 22:49 )

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/215452801240039 na hradě účastníky zájezdu přivítal Mynář v doprovodu manželky a synem v kočárku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa