Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smlouvy povinně na internetu, jinak neplatí. Poslanci přehlasovali Senát

Autor: val - 
24. listopadu 2015
17:21

Po třech letech se podařilo prosadit zákon zavádějící tzv. registr smluv. Ten uvádí, že smlouvy, které nebudou zveřejněné na internetu, nebudou platit. Poslanci v úterý odmítli verzi, kterou jim vrátil Senát a který místo zneplatnění smluv počítal pouze s pokutami za nezveřejnění smluv. Místo toho přijali původní verzi, která nyní míří k prezidentovi.

V internetovém registru by se měly zveřejňovat všechny smlouvy nad 50 tisíc korun. Výjimkou budou společnosti s většinovým podílem státu, například ČEZ. Tuto povinnost nebudou mít ani malé obce či Kancelář prezidenta republiky nebo obou parlamentních komor.

Verzi, kterou v září odsouhlasili poslanci, poslali senátoři do sněmovny zpět s úpravami. Nejzásadnější z nich bylo, že místo zneplatnění nezveřejněných smluv nastavoval pouze finanční sankce.

Pro senátní verzi v úterý hlasovalo jen 27 poslanců z přítomných 161. Pro původní poslaneckou verzi jich bylo 110. „Senátní verze není registr smluv,“ okomentoval to předkladatel Jan Farský (STAN).

Problematické je ovšem odložení účinnosti zákona o 12 měsíců. Zatímco zákon tedy začne platit už příští rok, tresty až od poloviny roku 2017. Zákon přitom ležel ve sněmovně od června 2012.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa