Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští milenci u Eiffelovky. Klasnovou s Bártou teror od Paříže neodradil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. listopadu 2015
19:46

Jako párek milenců vyrazili Kateřina Klasnová a Vít Bárta do podzimní Paříže. Nedávným tragickým událostem navzdory. Šli tak trochu proti proudu, mnoho Čechů své lety do francouzské metropole po posledním teroru zrušilo. Přemýšlela o tom i Klasnová, ale nakonec se rozhodla s manželem vyrazit. Se svými aktuálními postřehy se svěřila Blesk.cz.

Pracovní cestu do Paříže spojili s víkendovým rodinným výletem. Takovým, na jaký se chystala i řada dalších Čechů. Po teroristických útocích ve městě u Seiny však řada lidí od plánů ustoupila.

Exposlanci a manželé Kateřina Klasnová s Vítem Bártou se původních záměrů drželi dál. „Plánovala jsem to dlouhodobě a nečekala jsem, že se taková věc stane. V noci z pátku na sobotu jsem do dvou hodin do rána sledovala, co se tam děje, lapala jsem veškeré informace a také zvažovala, jestli letět. Cítila jsem s těmi lidmi obrovskou solidaritu,“ řekla Blesk.cz Klasnová.

Francouzské hlavní město doznalo po teroru změn. Bezpečnostní opatření se zpřísnila, v ulicích přibylo ozbrojenců. A ubylo turistů, jak si všimla i Klasnová. „Paříž má trochu jinou atmosféru. Zvýšenější bezpečnostní opatření tam ale byla i dříve. Když se např. člověk procházel po Latinské čtvrti u synagogy, tak bylo vždy zvláštní vidět ty ozbrojence se samopaly. To samé u turistických atrakcí, jako je Eiffelova věž apod. Myslím však, že k tomu nyní přistupují Francouzi ještě zodpovědněji. Více kontrolují při vstupech do muzeí, galerií. Vždy se chodilo přes bezpečnostní rámy, ale nyní to berou ještě více do hloubky. Větší počet policistů jsem potkala třeba i na Montmartru,“ uvedla Klasnová.

V době, kdy Paříž navštívila, neprobíhaly již další policejní zásahy, jako byl ten z minulého týdne na předměstí Saint Denis, při kterém zemřel strůjce útoků Abdelhamid Abaaoud. Paříž se však k normálu vrací jen velmi pomalu. „Jezdili jsme metrem, kde se v několika jazycích hlásilo, aby cestující byli více pozorní a sledovali své okolí, případné podezřelé chování pak hlásili policii. Tuto hlášku pouští v souvislosti s posledními teroristickými útoky, ale setkala jsem se s ní již dříve. Žádné výluky v dopravě jsem ale nezaznamenala,“ pokračuje ve svém líčení Klasnová.

Při své cestě Paříží jeli s manželem i kolem stadionu Stade de France, kde teroristé plánovali útok při mezinárodním fotbalovém utkání. Naštěstí se jim do ochozů fanoušky až po střechu naplněného stadionu proniknout nepodařilo. Běs však rozpoutali např. v klubu Bataclan. „Svíčku za oběti jsem zapálila v jednom pařížském kostele,“ poznamenala Klasnová.

„Paříž terorismus neochromil a žije dál svým typicky francouzským tepem. Turistů je v ulicích sice méně (o to více ozbrojených policistů), ale kdyby člověk nesledoval zprávy, ani by nevěděl, jakým peklem si tohle město a jeho obyvatelé prošli,“ přidala exposlankyně další postřeh na Facebooku.

Doufá přitom, že se Evropa včas vzpamatuje a nerezignuje na své duchovní hodnoty a tradice. „Problémem jsou oba dva vyhraněné názory. Na jednu stranu xenofobie, na druhou stranu sebedestrukční bezbřehá solidarita s těmi, kdo sami evropské ideály neuznávají, nebo je dokonce chtějí zneužít a zničit. Cesta do pekel je často dlážděna dobrými úmysly. Mezi imigranty jsou jistě tisíce slušných lidí, ale promile těch neslušných dokáže napáchat tragédie podobné té v Paříži,“ dodala Blesk.cz Klasnová.

frantacizek ( 25. listopadu 2015 01:34 )

ta khurvička nějak zestárla a von je už vyžranej jako ten voyeb z ODS Vondra. Na tý osmý fotce vypadá jako nácek! Hitlerjungen

egyptanka ( 24. listopadu 2015 22:55 )

A ještě se s tím chlubí trubky.

moiaza ( 24. listopadu 2015 22:22 )

 Jéééé, vykastrovaný Napoleón. Toho jsem už neviděl. Ještě žije?

tarka ( 24. listopadu 2015 21:23 )

trapná dvojka, proč proboha seznamují veřejnost s jejich výletem do Paříže...a ještě ty kydy Klasnové, že kdyby nesledovali zprávy, tak by ani nepoznali, co se stalo...je to prostě husa, měla jsem o ní lepší mínění...někdy před 3-4 lety se nechal ten upištěný psychopat slyšet, že JEDNOU by chtěli mít děti, jí je 38, jemu 41, asi to nechávají na důchod...

ellka ( 24. listopadu 2015 20:52 )

 Co je na tych fotkach romanticke? Ten droteny plech kolo eiffelovky? Mohli si pozvat profesionalneho fotografa, aby im vyrobil lepsie zabery. Ale zrejme je to dalsia baba, ktora ma raz takeho stareho chlapa, ktoreho si brala s lasky k peniazom.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa