Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Duka se Zemanem byli v ruském McDonaldu. Kardinál po mši v Lánech čelí kritice

Autor: ČTK, simao - 
23. listopadu 2015
14:45

Kardinál Dominik Duka se stal terčem kritiků i vtipálků za mši, kterou sloužil v pátek v Lánech za vlast a také za prezidenta Zemana. Přimlouval se přitom za Zemanovo zdraví. S prezidentem následně povečeřel. Nebyli ovšem u jedné tabule poprvé, jak si povšimli i uživatelé na Twitteru. Jeden z nich například připomněl společnou fotku Zemana a Duky z ruského McDonaldu v olympijské vesničce. Oba dva byli totiž součástí české delegace při zimních olympijských hrách v Soči.

Po páteční mši kardinála Duky v lánském kostele zareagovala nesouhlasně řada lidí na sociálních sítích, někteří však přešli od internetových komentářů k činům. Zhruba pět desítek lidí se podepsalo pod otevřený dopis kardinálu Dominiku Dukovi, v němž ho za mši kritizují.

Iniciátorkami jsou Ludmila Böhmová a Anna Remešová, mezi signatáři se objevili studenti, ale i teolog Ivan Štampach. Signatářům se nelíbí hlavně symbolické spojování katolické církve s prezidentským úřadem a poukazují na to, že mše následovala jen několik dní poté, co prezident promluvil 17. listopadu na shromáždění za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu.

„Arcibiskupství už sice ujišťovalo veřejnost, že odsloužená mše neměla být politickým gestem. To nás ale příliš nepřesvědčuje. Ve světle posledních událostí lze tento symbolický akt těžko chápat jinak než jako podporu prezidenta a jeho politiky,“ komentují událost iniciátorky dopisu.

Zeman a Duka u jednoho stolu. V ruském Soči

Na sociálních sítích se následně objevily nejrůznější narážky na Dukovu mši, kterou Zeman mlčky sledoval. Zaujala mj. připomínka snímku, na kterém kardinál a prezident „hodují“ před ruským McDonaldem v roce 2014, kdy byli oba součástí české delegace při zimních olympijských hrách v Soči. „Duka, Remek, 1. dáma, Zeman v ruském (OH v Soči) „McDonaldu“. Leccos chápu zase víc,“ napsal jeden z uživatelů.

Zeman přitom s Dukou povečeřel i po lánské mši. V Lánech ostatně kardinála přivítali se všemi poctami. Nad Lánským zámečkem dokonce zavlála prezidentská standarta, kterou na Pražském hradě pro změnu stáhli. Což se děje spíše výjimečně.

Podle autorů otevřeného dopisu však Duka podobnými vystoupeními, jako bylo to lánské, poškozuje v české společnosti obraz křesťanství jako celku. „Ptáme se, jak je toto Vaše jednání, stejně jako soustavné nadbíhání mocným (otevírání tunelu Blanka či reklama na limuzínu), slučitelné s výzvou papeže Františka, že církev musí vyjít z paláců mezi chudé, uvedli kritici mj. s narážkou na to, že Duka v červenci převzal novou limuzínu Škoda Superb.

Vážná kritika kardinála Duky: Prapodivný kalkul

Kritici lánské mše se v otevřeném dopise Dukovi pozastavují ještě nad něčím jiným. „Mše, jež se konala v Lánech, je podle Hradu první bohoslužbou tohoto typu od roku 1921. Je proto velmi těžké se zbavit dojmu, že se spíše než o přímluvnou modlitbu jedná o prapodivný kalkul. Souvislost lánské bohoslužby s červencovým memorandem o převodu majetku ze státu na církev zmiňuje ostatně samo arcibiskupství. Ve svém výsledku to působí jako politické gesto,“ uvádí se dál v dopise.

Zeman a Duka totiž v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Vtipálek na Youtube: Pane, dopřej Milošovi, ať mu játra nevypoví

Spojení sil Duky a Zemana se však stalo i terčem dalších vtipálků. Třeba pro ironický „vzkaz fanouška prezidenta Zemana kardinálu Dukovi“, který nahrál na Youtube uživatel Quido Czerny.

„Věřím, že to bylo právě sbratření pana prezidenta s Konvičkou, co vás přimělo, drahý pane kardinále, k modlitbě za pana prezidenta. Miloš Zeman se pro vás může stát tím, kým se stal Godfried z Bouillonu pro papeže Urbana II. Vůdcem křížové výpravy,“ naráží autor na Zemanova slova mířená často proti ISIS, ale i imigrantům.

„Potěšil jste nás, pane kardinále, tím, že jste rozeznal potenciál Miloše Zemana k mučednictví a k svátosti,“ uvádí recesista a přidává vlastní zhudebněnou modlitbu: „Pane, dopřej Miloši, ať mu játra nevypoví... Pane, dopřej republice, ať má Miloš zdravé plíce.“

hejhej ( 24. listopadu 2015 12:53 )

handgood: Svým příspěvkem se především Ty prezentuješ jako blbec

handgood ( 23. listopadu 2015 18:54 )

tady je ale snůška blb-ců... zdá se, že v těch bonmotech překonáváte i mistra bonmotistu Miloše...

vog.ht. ( 23. listopadu 2015 18:05 )

Přesně

jentakjen.voght. ( 23. listopadu 2015 17:45 )

Víte kdo je největším klonátorem diskusí? No přece já jentakjen a můj píchač vog.ht.

honza54.. ( 23. listopadu 2015 17:41 )

admine, jsi hovado jake se jen tak nevidí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa