Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ovčáček dál „šije“ do Sobotky. A jako další terč má šéfa českých muslimů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. listopadu 2015
13:30

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se dál činí ve své kritice Bohuslava Sobotky, který se „opovážil“ zkritizovat prezidenta za vystoupení na Albertově s islamofobem Martinem Konvičkou po boku. Ovčáček na Twitteru premiéra nařkl ze spolupráce se šéfem muslimských obcí v ČR Alrawim. Ani Alrawiho komentář se totiž hlasu Hradu nezamlouval.

„Nové spojenectví. Premiér Sobotka, šéf muslimských obcí v ČR a Bakalův tisk otevřeně proti prezidentu republiky a slovenskému premiérovi,“ napsal v pondělí ráno na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Po otevření pondělních Hospodářských novin ho patrně naštvaly dva materiály. Článek o Sobotkově vzepětí a kritice Zemana. A také komentář Hassana Alrawiho „Boko Zeman a Fico Haram“.

Jak Sobotka, tak Alrawi kritizovali účast prezidenta Zemana 17. listopadu na Albertově. Prezident tam vystoupil před svými příznivci, které tam sezval mj. Blok proti islámu. Na jednom pódiu tak Zeman stanul mimo jiné s entomologem a islamofobem Martinem Konvičkou. Předseda ústředí muslimských obcí v ČR Alrawi následně sarkasticky přirovnal slovenského premiéra Roberta Fica a Miloše Zemana k teroristické organizaci Boko Haram. A po Sobotkovi se stal dalším Ovčáčkovým terčem.

Premiér Sobotka přitom naštval Ovčáčka svou vlastní kritikou Zemana. „Všichni jsme v sociální demokracii naštvaní na pana prezidenta za to, co udělal. Tím, že vystoupil na Albertově 17. listopadu s lidmi, s nimiž stál na pódiu, pro publikum, které se tam shromáždilo, v zásadě legitimizoval šíření xenofobie a nenávisti,“ uvedl rozlíceně premiér pro HN. A reakce hradního mluvčího na sebe nenechala dlouho čekat.

Ovčáček: Dostávám žádosti na odvolání Sobotky

Hospodářské noviny nyní uvedly, že podle lidí ze Sobotkova okolí se sice během všedních dní chová premiér jako nudný úředník, ale ve vypjatých chvílích ožívá, jako tomu bylo třeba po Haškově pokusu o stranický puč a tajné lánské schůzce právě se Zemanem. Sobotka však v posledních dnech také sklízel řadu pozitivních reakcí za svůj rozhodný proslov 17. listopadu při pietní akci před Hlávkovou kolejí. Mnozí diskutující jej na Twitteru označovali za jeho nejlepší projev vůbec.

Podle Zemanova mluvčího však Sobotka zas tak „neperlí“. „Mám zahlcený mail žádostmi o odvolání premiéra B. Sobotky,“ dodal nyní opět na sociální síti Ovčáček. Novináře, kteří s premiérem „drží basu“, na Facebooku mluvčí poučil, že by si pro příště mohli dát přízvisko Ústřední orgán Úřadu vlády ČR.

Sobotky se však zastal na Facebooku třeba europoslanec ČSSD Libor Rouček. Již předchozí Ovčáčkovy výroky na adresu Sobotky ho rozlítily. „Je to naprosto bezprecedentní. Co si Jiří Ovčáček dovoluje, nemá v demokratickém světě obdoby. Mluvčí vysokých ústavních činitelů, coby úředník placený státem, by si toto nikdy neměl dovolit. Jako mluvčího Zemanovy vlády v letech 1998–2002 by mě ani ve snu nenapadlo, abych napadal prezidenta republiky, předsedu Senátu či Sněmovny,“ uvedl Rouček. 

Europoslance Roučka (ČSSD) naštvala Ovčáčkova kritika premiéra Sobotky. Europoslance Roučka (ČSSD) naštvala Ovčáčkova kritika premiéra Sobotky. | Facebook

Sobotka v Číně a přímá linka do Šanghaje

Zda se již Ovčáčkovy další útoky k premiérovi Sobotkovi vůbec donesly, není jisté. Předseda vlády totiž má bohatý program v Číně, kde v pondělí pokračuje druhým dnem jeho státní návštěva. A kde se přičinil o přímé letecké spojení z Prahy do Šanghaje. Právě do Číny přitom již dvakrát cestoval za svůj prezidentský mandát i prezident Zeman. Stejně jako jeho, i Sobotku doprovázela rozsáhlá podnikatelská delegace.

Sobotka před odletem uvedl, že se pokusí zmínit i lidská práva, prioritou jeho cesty však nejsou. Do Číny letěl především kvůli obchodu. V neděli zahájil v Šanghaji česko-čínské obchodní fórum, dnes zamířil do konkrétních firem včetně místního závodu automobilky Škoda.

Dalším terčem Ovčáčka se stal Alrawi

Je tu však ještě jeden rozměr slovních přestřelek mezi Hradem a premiérem. Mluvčí Ovčáček se do Sobotky (a nyní i Alrawiho) pustil na Twitteru, který v minulosti označoval za kanál „pražské kavárny“.

I tu Ovčáček rád kritizuje. Naposledy to udělal v Interview ČT24, kde mluvil dokonce o sociálním rasismu. „Pokud má někdo obavy z extremismu, je potřeba s lidmi hovořit. My jsme bohužel svědky ignorance, nálepkování i určitého sociálního rasismu. To je taková ta klasická situace, se kterou se já setkávám denně v reakcích tzv. pražské kavárny: ‚Voliči Miloše Zemana jsou nevzdělaní, hloupí, lůza, špína.‘ To je vyčleňování lidí na základě vzdělání,“ tvrdil v České televizi Ovčáček.

Šéfa českých muslimů Alrawiho však prezident Zeman zaskočil. Zatímco slovenský premiér Fico podle něj „se zadostiučiněním konstatoval, že je v jeho zemi monitorován každý muslim – jako kdyby každý muslim představoval hrozbu“, „český prezident se zase postavil doprostřed těch, co by chtěli lidem odebírat občanská práva, nebo je rovnou, pokud vyznávají islám, nacpat do mlýnku a vyrobit z nich masokostní moučku.“

Ani tenhle antizemanovský komentář v HN však Ovčáčkově pozornosti neunikl a tak neváhal do jednoho pytle hodit premiéra Sobotku, Alrawiho a vydavatelský dům, který vlastní miliardář Zdeněk Bakala.

atakdale ( 24. listopadu 2015 08:37 )

ovčáček má naprostou pravdu a sobotku a podobnou lůzu sere, že někdo proti nim nahlas řekne, jak to je a rouček? who the fuck is rouček? co ten má co slintat a kdo je na to vůbec zvědavej? debil se akorát zviditelňuje a ten muslim připosranej zcela veřejně nabádá malý muslimáky k nenávisti k ostatním, to sobotkovi nevadí? pelikánovi samozřejmě taky ne, to je zřejmě v pořádku, protože jsou to zasraný islámisti všichni

hejhej ( 23. listopadu 2015 20:09 )

Sobotka s kavárnou, americkou ambasádou apolitiků typu Diensbier, Šabatová rozeštvává lidi. Má stát na straně českých občanů a ne muslimů s jejich násilnickou ideologii.

st.rec ( 23. listopadu 2015 17:49 )

Ten muslim by za urážku prezidenta měl okamžitě letět nejen domů,ale předtím na několik let do krimu.V jeho domovině by každý takový už byl bez hlavy.

hejhej ( 23. listopadu 2015 15:55 )

Co se pořád řeší?? Pan prezident v demokratické zemi řekl to, co si myslí nejen on, ale většina občanů této země. Názor nějakého musima, který vzývá Alláha, zastává se ponižování žen nás nemusí zajímat. Ten může akorát držet hubu a být rád, že může žít v Čechách.

vi3ol ( 23. listopadu 2015 15:55 )

Čistí přece vývod hradního ožraly třikrát denně, navíc nemá..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa