Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mládek si došlápne na nepoctivé stavaře. Na domy si posvítí „stavební policie“

Autor: val - 
23. listopadu 2015
10:24

Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Jana Mládka (ČSSD) chystá zákon, díky kterému by Česká obchodní inspekce (ČOI) získala pravomoc kontrolovat stavby. Takzvaná stavební policie, jak zní pracovní název nového oddělení, by pomohla předcházet sporům o to, kdo může za zpackané stavební práce. Informovaly o tom Lidové noviny (LN).

ČOI může dosud kontrolovat pouze výrobky, které si zákazník nakoupí v maloobchodě, už ale nemůže dohlédnout na koncový stav, tedy zda například materiály nebyly použity špatně. Od toho by nově, podle LN, měla být tzv. stavební policie, nový oddíl ČOI.

Ministerstvo se takto rozhodlo po zkušenostech z konkrétního sváru mezi stavařskou firmou Bahal a mezinárodním dodavatelem Knauf. První společnost obvinila druhou z toho, že dodala šizenou silikonovou omítku, která následně z domu opadala. Spor dosud běží a stále chybí zásadní věc – nezávislá zkouška použitých materiálů a postupů přímo na reklamované stavbě.

„Pokud je někde problém, pak v těch případech, kdy materiál nejde přímo koncovému zákazníkovi. Jsme v šedé zóně z hlediska kompetencí a potřebujeme hlubší kontrolu na stavbách,“ řekl listu Mládek.

Zatím ministerstvo vydalo pro ČOI pokyn, aby zkontrolovala problémové stavby. Zároveň se začal připravovat zákon, díky kterému vznikne zmíněná „stavební policie“.

karel.mladek ( 2. prosince 2015 18:59 )

"Spor dosud běží a stále chybí zásadní věc –zkouška použitých materiálů a postupů přímo na reklamované stavbě." To jsou keci . Zkoušky nechybí,byly provedeny kupy znaleckých posudků. Paní novinářka neuvádí pravdivé informace. Lumpové z MPO kryjí ČOI a státní zkušebny. Knauf prodává material,na který nemá technický list. Označuje materiál jako rakouský a plní ho u nás srágorou....

hejhej ( 23. listopadu 2015 13:27 )

Tato vláda slibovala , že omezí administrativu. Opak je pravdou. Stále vyrábějí zbytečná administrativní místa. Samé komise a okrádá se čím dál, tím víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa