Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Duka se modlil za Zemana. Paní Ivana si to nechala ujít, Ovčáček nezklamal

Autor: simao, ČTK, mim - 
20. listopadu 2015
20:41

Kardinál Dominik Duka odsloužil v Lánech bohoslužbu za vlast a prezidenta. Přimlouval se u nejvyššího i za Zemanovo zdraví, pomodlil se i za oběti teroru v Paříži a v Mali. Hlava státu historicky prvnímu podobnému obřadu mlčky přihlížela. Místo první dámy Ivany doprovodili na obřad Zemana šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a mluvčí Jiří Ovčáček.

Kardinál Duka se v Lánech modlil za představitele státu, ale také za oběti terorismu v Paříži a Mali, kde ozbrojenci přepadli hotel Radisson Blu v hlavním městě a povraždily desítky lidí.

Modlitbu přednesl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Právě ten o chystané mši novináře informoval, Zemana pak doprovodil do kostela společně s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem.

První dáma Ivana Zemanová, která prezidenta doprovázela i při letošní návštěvě u papeže Františka ve Vatikánu, si bohoslužbu nechala ujít.

Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. | ČTK/AP

Arcibiskupství pražské před ceremonií popřelo, že by šlo o mši „na počest prezidenta Zemana“.

„Chceme zdůraznit, že mše se na počest nikoho živého neslouží, kněz či biskup má tzv. intenci, tedy úmysl, vyjádřený v přímluvách, např. za vlast, národ, nebo za zdraví a podobně,“ uvedlo na profilu Dominika Duky na Facebooku Arcibiskupství pražské, které potvrdilo, že návštěva Duky v Lánech byla dohodnuta před několika měsíci.

Šlo přitom o mši pro veřejnost. „Nepochybujeme, že pokřtěný a biřmovaný pan prezident Zeman jistě ocení přímluvu za zlepšení zdraví a za to, aby s rozmyslem reprezentoval tento stát,“ pokračovalo arcibiskupství s tím, že „mše svatá není politickou manifestací“.

Do kostela přišla více než stovka lidí, převážně z okolí. Duka se v lánském kostele, který přímo navazuje na zámecký pozemek, pomodlil také za národ, spravedlnost a mír. „I do náboženského života a jeho forem se mohou dostat nešvary,“ uvedl kardinál. Jako jeden z příkladů zmínil terorismus. Dalšími tématy při mši byly také svoboda a společenství všech bez rozdílů.

Na závěr mše zazněla česká hymna. Jindřich Forejt vyzval k modlitbě za prezidenta, navrácení k víře našich otců, za moudrost pro politiky nebo například za zaměstnance lánského zámku i zastupitele. V kostele v tu chvíli nechyběl ani starosta Lán Karel Sklenička společně se zástupci místních spolků.

Podobně významná bohoslužba se v lánském kostele konala poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil. Podle Duky právě na tomto místě často dopadá na představitele státu tíže odpovědnosti.

"Společenství křesťanů stojí na straně těch, kteří potřebují pomoci, stojí také na straně těch, kteří věří, že musí plnit své mezinárodní závazky, ke kterým nás také váže celá historie naší země," řekl na konci bohoslužby Duka. 

Po skončení bohoslužby prezident s kardinálem povečeřel. Letos v červenci přitom společně podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Debaty o mši: Proč neslouží za studenty?

Samotná bohoslužba přitom vyvolala řadu vášnivých reakcí. Diskuze se kolem ní strhla i na samotném profilu Dominika Duky na Facebooku. Diskutující měli řadu dotazů. „Proč neslouží třeba mši za studenty?“ ptal se jeden z nich. „Pan kardinál se pravidelně účastní modlitby Mene Tekel, mimo jiné i za studenty,“ reagovalo Arcibiskupství pražské.

„Ponesou účastníci mše transparenty s nápisem ‚Ať žije Zeman‘?" narážel další z uživatelů na úterní projev prezidenta Zemana na Albertově před jeho podporovateli. „Ne, takové jednání je v kostele při bohoslužbě zapovězeno (byť se ho bohužel někteří stoupenci liberálních křesťanů občas dopouštějí),“ reagovalo arcibiskupství.

„Když má pan prezident potřebu se zúčastnit mše svaté jako obyčejný občan, proč nejde některou neděli na mši slouženou Láďou Heryánem? Ten by se za něj určitě přimluvil také a určitě upřímněji. Ale tam by nešel,“ uvedl další z diskutujících. „Prezident Zeman je z titulu svého bydliště dómským farníkem, tedy katedrály a arcibiskupské katedry. Také jsou s panem kardinálem sousedé – je snad pochopitelné, že člověk vyhledá kněze ve svém okolí, se kterým se zná,“ kontrovalo arcibiskupství.

„Jestli chcete svým modlením za nejznámějšího alkoholika na světě dosáhnout, aby byl znovu v čínském klipu, tak vám k tomu nic nebrání," uváděl další prezidentův odpůrce. „Nepodceňujte sílu modlitby! :)“ odepsalo mu arcibiskupství.

123automobil ( 23. listopadu 2015 13:34 )

qor01 ( 22. listopadu 2015 13:26 )

Zeman černopr*delník? Proč, proč?

ruudazvostravy ( 21. listopadu 2015 19:32 )

Dyš začne kázat Duka,tak černopr*delníkům srce puká.Pak zařvou ámen ze fšech hrdel a navzájem sy pr*dcaj pr*del.

petrfanda ( 21. listopadu 2015 14:39 )

https://www.youtube.com/watch?v=aBWhzryLabE

vlajo ( 21. listopadu 2015 14:14 )

Je vidět že jsi Zemanův obdivovatel taky mluvíš jako hulvát.Takhle se chovali komunisti mi můžem všechno a co řeknem je pravda.Na Albertově šlo taky o rok 1939 a Zeman si z toho udělá svoji populistickou akci.Stát vynakládá nemalé peníze na boj proti kouření Zeman řekne že kouření neškodí,v hotelu je zákaz kouření on si zapálí.Že je ruskej řitopich o tom nemluvě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa