Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová přijede do Česka. Pozval ji Sobotka, má dorazit na jaře

Autor: Václav Lang - 
21. listopadu 2015
08:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedávno pozval německou kancléřku Angelu Merkelovou na státní návštěvu České republiky. Ministerský předseda to řekl pro Blesk.cz. Kancléřka, která se poslední dobou netěší v Česku přílišné oblibě, by mohla přijet na jaře.

„Pozval jsem kancléřku Merkelovou k návštěvě České republiky, v úvahu připadá rok 2016,“ řekl Sobotka pro Blesk.cz. Zda kancléřka pozvání přijala, už ale neodpověděl.

Vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza nicméně upřesnil, že by kancléřka mohla dorazit na jaře. „Budeme hledat nějaký termín na jaře, do půlky března bude mít kancléřka plné ruce práce s několika zemskými volbami,“ reagoval pro Blesk.cz. Formální pozvání podle něj z Česka odejde, až bude jasný termín. „Když spolu mluvili posledně, dohodli se, že na jaře se najde termín,“ dodal.

Merkelová v jámě lvové

Pokud Merkelová dodrží tuto dohodu, nedočká se zřejmě v České republice příliš vřelého přijetí. Coby zastánkyně přijímání uprchlíků a kvót jí řada Čechů nemůže přijít na jméno. Bylo to znát i v úterý na protiislámských demonstracích v rámci oslav 17. listopadu. V davu nejednou zazněla ostrá kritika kancléřky.

Také prezident Miloš Zeman ve svém projevu na Albertově nešetřil Evropskou unii, byť jméno EU explicitně nevyslovil. Jeho výrok, že si český národ zaslouží vládnout sám, tak aby mu nikdo z vnějšku nediktoval, co má dělat, hovoří za vše. V podobném duchu vystupovali i další řečníci.

Sobotka a vláda svorně tvrdí, že vztahy s Německem jsou v naprostém pořádku, třebaže se spekuluje o pravém opaku. Objevily se informace, že jsou dokonce nejhorší za posledních 20 let a že Merkelová nezvedá Sobotkovi telefon.

Video Tomáš Prouza odmítl, že by vztahy mezi Českem a Německem byly špatné. - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Politici to ale striktně odmítají. Prouza například nedávno ve Studiu Blesk označil takové informace za „mediální fikci“. Vztahy s Německem i Sobotky s Merkelovou jsou prý v pořádku.

Video se připravuje ...
Další videa