Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka ostře o Zemanovi: Podporuje xenofobii, všechny v ČSSD naštval

Autor: val - 
20. listopadu 2015
10:17

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) rozčílil projev prezidenta Miloše Zemana na Albertově v rámci oslav 17. listopadu. Zeman, který po boku Bloku proti islámu kritizoval uprchlíky, se podle Sobotky zařadil k populistickým politikům a naštval celou sociální demokracii včetně křídla, které jej dosud podporovalo. Sobotka to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

Zeman se podle Sobotky zachoval špatně. „Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ řekl Sobotka HN. Prezident tím podle něj v zásadě legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti v naprosto extrémní podobě.

Celá ČSSD je jeho chováním rozhořčená, řekl Sobotka. „V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal,“ prohlásil s tím, že Zeman pobouřil i ty v ČSSD, kteří se obvykle řadí k Zemanovým podporovatelům. To může hlavě státu uškodit i v prezidentských volbách. ČSSD totiž uvažovala, že místo vlastního kandidáta podpoří stávajícího prezidenta.

Zeman: Sobotka nemá informace

Podle Sobotky se Zeman svým úterním vystoupením zařadil mezi populistické politiky, kteří podporují strach mezi lidmi, „protože je to výborné palivo pro politické kariéry, které už třeba chřadly a uvadaly a teď najednou jsou polity živou vodou“.

Sám prezident premiérova slova odmítl. „Pan premiér zřejmě nemá přiměřené informace, ač by je před jakýmkoli takovýmto prohlášením mít měl,“ vzkázal HN a dodal, že v jeho projevu nebyla jediná islamofobní nebo nenávistná formulace, ale naopak výzva k toleranci a nenálepkování názorových odpůrců, čehož se podle něj Sobotka dopustil. „Myslím, že dobrý premiér by tak jednat neměl,“ prohlásil Zeman.

Jeho mluvčí Jiří Ovčáček si pak ještě přisadil: „Premiér Bohuslav Sobotka si definitivně vybral: Není hlasem národa. Stal se hlasem médií,“ napsal na Twitteru.

Video se připravuje ...
Další videa