Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mozek teroru v Paříži radil ISIS: Do Evropy jeďte přes Prahu

Autor: simao, ČTK - 
19. listopadu 2015
17:30

Strůjce pátečních teroristických útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud prý radil dalším islamistům, aby ze Sýrie do Evropy cestovali přes Prahu. Měli se tak podle něj snáze vyhnout odhalení. S odvoláním na jednoho z radikálů o tom v minulých dnech informovala některá západoevropská média. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek potvrdil, že teroristé mohou využívat Česko jako tranzitní zemi. Naznačují to prý informace tajných služeb.

Prahu jako výhodné tranzitní místo Abaaoud doporučil přinejmenším francouzskému islamistovi, kterého ve Francii zadrželi letos 11. srpna. Reda Hame podle francouzského deníku Le Monde při výslechu přiznal, že ho z bašty organizace Islámský stát (ISIS) ve východosyrském městě Rakka do Evropy vyslal právě Abaaoud. Na francouzském území měl spáchat teroristický čin.

Kromě rady, aby cestoval přes české hlavní město, od Abaaouda prý dostal také USB klíč se zakódovaným softwarem a 2 000 eur (54 tisíc korun). Abaaoud mu prý doporučil také útočit na „snadné“ cíle, jako jsou koncertní síně, v nichž může zabít co největší počet lidí.

Mozek útoků v Paříži je však nyní již po smrti. Belgičan marockého původu Abaaoud zahynul při středečním policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. Dnes to potvrdila prokuratura.

Především chci pogratulovat francouzským bezpečnostním silám, protože ten zásah byl velmi rychlý a ukazuje se, že byl velmi efektivní. A přesně takhle je potřeba postupovat v boji proti terorismu. To znamená jasně ukázat, že pachatelé budou vypátráni, budou dopadeni, zejména pokud jde o pachatele takhle brutálních činů, jakých jsme byli svědky při útocích v Paříži,“ komentoval tuto zprávu premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Česko je využíváno jako místo tranzitu

Na Abbaouda byl napojen také džihádista, kterého v červenci zatkli v Istanbulu, když se pokoušel nasednout do letadla do Prahy s falešným švédským pasem. I on byl pověřen spácháním teroristického činu. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je přitom podle Sobotky rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože Česko je považováno za bezpečnou zemi. „Máme prostřednictvím našich zpravodajských služeb indicie, že Praha, respektive Česká republika, je v zásadě využívána jako místo tranzitu, ale není to zdaleka otázka jen ČR,“ uvedl Sobotka.

„V okamžiku, kdy cestujete z bezpečné země, kde je klid, tak vypadáte méně nápadně, než když cestujete třeba ze země, která je zmítána teroristickými útoky. Takže na jedné straně je to nevýhoda, na druhé straně je potřeba si uvědomit, že je to reakce na to, že ČR je bezpečný stát,“ řekl novinářům premiér.

Sobotka o možných tranzitech teroristů informoval při své návštěvě Aera Vodochody, kde si prohlédl i cvičný letoun L-159. Již dříve přitom promluvil o české stopě v teroru v Paříži – jeden z teroristů spojovaný s teroristickými útoky v Paříži totiž také cestoval přes Česko. A to hned dvakrát. Ovšem před pěti a sedmi lety.

Zavření hranic nepomůže, uvedl premiér

Zpravodajské služby a policie podle Sobotky intenzivně spolupracují a Česko je schopné monitorovat aktivity teroristů . „Je důležité, aby všechny tyto pohyby byly monitorovány, aby byly informovány zpravodajské služby příslušných zemí, a české zpravodajské služby a česká policie jsou schopny toto zajišťovat,“ uvedl premiér.

Podle Sobotky je ČR úspěšná, pokud jde o monitoring těchto aktivit. Premiér tak tyto události nevnímá jako selhání bezpečnostních složek. „Já myslím, že právě naopak. Byly to české bezpečnostní složky, které informovaly zpravodajské bezpečnostní složky o pohybech těchto lidí přes ČR, takže to nebylo žádné překvapení,“ řekl Sobotka.

„Nemusíte zavírat hranice proto, abyste byli schopni vysledovat pachatele,“ dodává Sobotka. „Jakékoliv uzavírání hranic v rámci EU je proti zájmům ČR,“ zdůraznil s tím, že by tento krok mohl mít dopad na export, služby, zaměstnanost a podobně. Je proto proti plotům na hranicích, moderní technologie a inteligentní spolupráce zpravodajských služeb podle něj postačí.

Sobotka také upozornil, že strůjci pařížských atentátů nebyli z řad uprchlíků, kteří do Evropy přišli v posledních měsících, ale v Evropě se už narodili. Proto by uzavření hranic v rámci EU problém nevyřešilo.

„Každý, kdo slyšel mé vystoupení, které jsem měl 17. listopadu u Hlávkovy koleje, tak slyšel, že jsem vyzval k tomu, aby tyto věci nebyly spojovány, abychom se nenechali manipulovat teroristy. Je potřeba si uvědomit, že velké množství uprchlíků, kteří dnes utíkají do Evropy, utíkají před náboženskými fanatiky, před válkami, před čistkami, které vyvolávají nejrůznější islamističtí radikálové,“ dodal.

Česko také tranzitem pro pašeráky zbraní

Po zatýkání podezřelých osob na Slovensku jde však o další varování, že ani Česko nestojí mimo trasy, kudy nebezpeční jednotlivci cestují dál na západ. Podle dřívějších zjištění je Česko zároveň jednou z tranzitních zemí pro pašeráky zbraní.

Policejní hlídka ve Starém Hrozenkově zastavila letos v dubnu automobil řízený dvěma muži s francouzskými doklady. Byl plný zbraní, jak informoval server Lidovky.cz. Šlo o zbraně koupené na Slovensku. Byly sice oficiálně upravené a znehodnocené tak, aby se z nich mohlo střílet jen slepými náboji, jenže podle serveru se na Slovensku prodávají i samopaly, kterými lze po drobných úpravách znovu zabíjet. Zda byly zbraně převážené právě touto trasou použity i v Paříži, nebylo potvrzeno.

dfghjk ( 20. listopadu 2015 13:59 )

To se podívejme, pan Sobotka ví, že si tady teroristi v pohodě cestují kam libo a přitom v televizi vykládá, že : nemáme žádné signály, že na našem území existuje nějaká teroristická hrozba". Ten to bude vykládat i potom, když tady teroristi někoho zamordujou.

qor01 ( 19. listopadu 2015 21:34 )

Ruská USA. Že na východ neemigruješ, do Moskvy pláchl jen fr. herec..

puder ( 19. listopadu 2015 21:13 )

Prej až přestaneš vyvěšovat na komíny trenky.

verka1 ( 19. listopadu 2015 20:22 )

běženci mají zákaz jít přes ČR, ale teroristé tudy jdou. jen měl Sobotka říct kde v Praze se teroristé pohybují.

brum ( 19. listopadu 2015 19:44 )

Sluníčkáři -ještě budete tvrdit,že nás islamisté nemají rádi? Vy si s tím už nějak poradíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa