Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hrad po pařížském teroru povolal ostré posily. Zemana chrání komando ježků

Autor: simao, vr - 
19. listopadu 2015
17:45

Na Pražském hradě zavedli po teroristických útocích v Paříži nová bezpečnostní opatření, zjistil Blesk. U cedulí „Stop, kontrola“ hlídají příjezdové komunikace policisté se samopaly, na silnici umístili zátarasy - těžké žluté „ježky“. Co kdyby přijel terorista s autem plným výbušnin.

Teroristické útoky ve francouzské metropoli mají první viditelný dopad na ochranu Pražského hradu. Ten přistoupil k lepšímu zajištění příjezdových cest. Patrné je to v ulici U Prašného mostu, kde postává uprostřed silnice daleko před samotnými budkami hradní stráže policista se samopalem.

Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

„Je třeba přejít od slov k činům a od výkladu, jak je třeba posílit vnější hranici EU, tuto hranici skutečně posílit. Já bych to poněkud expresivně nazval opevněním Evropy,“ říkal přitom po teroru v Paříži prezident Miloš Zeman.

K „opevňování“ teď dochází i na samotném Hradě. I když v tomto případě vlastně ani není divu. V minulosti bylo možné zcela bez problémů projet celou ulicí až k samotné hradní bráně nad Jelením příkopem, kde hlídkuje hradní stráž. V případě jejího překonání by se narušitel ocitl rázem na II. nádvoří a nedaleko Katedrály sv. Víta. 

Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži Nová bezpečnostní opatření na Pražském hradě po teroru v Paříži | Google Maps, Infografika Blesk.cz

Železní ježci tomu učinili přítrž, ostraha byla zpřísněna i v průjezdu na nádvoří, jak si všímají i procházející turisté či Pražané. „V každém případě reagujeme adekvátně na teroristické útoky v Paříži, ale o podrobnostech bezpečnostních opatření z logických důvodů nebudu vůbec hovořit,“ řekl Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Konkrétní opatření komentovat nechtěl.

Po pařížských událostech se však raději má na pozoru i Pražský hrad. Zpřísněná bezpečnostní opatření však plánoval již dříve – např. bezpečnostní rámy. „Důležité je, aby hrad, který přežil 1000 let, nedostal nějakým bombovým útokem takové trhliny, že je pak budeme dalších 1000 let opravovat,“ zdůvodňoval to před časem prezident Zeman.

Po Paříži má další argument, proč na bezpečnosti zapracovat. Diskusi nad zabezpečením však urychlila i akce recesistů z umělecké skupiny Ztohoven, kteří se nikým nerušeni dostali až na střechu Pražského hradu, kde prezidentskou standartu vyměnili za rudé trenky. Kvůli tomuto pochybení v zabezpečení došlo na Hradě následně k řadě personálních změn právě v oblasti bezpečnosti.

vi3ol ( 21. listopadu 2015 00:18 )

Hradní šašci se potřebují zas jednou vyřádit..doplnit na předražených zakázkách cohokoliv vysychající koryto..kdo by stál o život ty ožralý nuly a jeho chcípáčka??..

honzazchaloupky. ( 19. listopadu 2015 19:30 )

Třeba na vaší cvokárnu!

honzazchaloupky. ( 19. listopadu 2015 18:40 )

Další debil, který neví, že prezident o své vlastní ochraně nerozhoduje. Co chtít ale po usmrkancovi, že?

lunatic ( 19. listopadu 2015 18:33 )

Nechápu , proč by nějaký terorista jel na hrad s autem plným výbušnin-takovou poctu si tam nikdo nezasluhuje .

19jirka74 ( 19. listopadu 2015 18:31 )

Nejdříve plná usta proti teroristum a uprchlíkum. A pak to svoje kolem opevnit aby náhodou do toho nekřápli. Nic moc...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa