Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovčáček v ČT označil Dienstbiera za „vzteklé štěně“. Kvůli kritice Zemana

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. listopadu 2015
20:35

Prezident Zeman se 17. listopadu objevil na Albertově na akci, na kterou zval lidi i Blok proti islámu. V České televizi se to den poté jal vysvětlovat hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Pro Blok proti islámu má pochopení, nikoli však pro některé politiky. Ministra Jiřího Dienstbiera označil za „vzteklé štěně“.

Loni Miloš Zeman slíbil, že přijde na Albertov, slib splnil a vydá se tam i příští rok, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pořadu Interview ČT24 v rozhovoru s moderátorkou Světlanou Witowskou.

Jenže právě kvůli Zemanově letošnímu vystoupení na pódiu s billboardem „Ať žije Zeman“ se na hlavu prezidenta snesla kritika z různých stran. Příznivce na Albertov zval totiž letos i Konvičkův Blok proti islámu, na pozvánku přidal i Zemanovu fotku. Ovčáček upozornil, že samotnou akci uspořádala aktivistka Jelena Vičanovská (Zemanova zapálená fanynka - pozd. red.), Blok proti islámu se k ní jen přidal.

Zeman vedle Konvičky? Ovčáčkovi to nevadí

Zeman podle Ovčáčka nepřijel podpořit na Albertov nějakou skupinu, ale přijel promluvit před občany. Pro Blok proti islámu však má Ovčáček pochopení. „Právě tato skupina, byť někdy příliš expresivně - a tam je možno míti výhrady, já myslím, že i pan docent Konvička si uvědomuje že v mnoha, nebo v několika případech přestřelil - nastoluje velmi závažná témata,“ uvedl v ČT hradní mluvčí s tím, že závažná témata chtěl nastolit i prezident Zeman.

Právě prezident se stal terčem kritiků i za to, že stanul bok po boku třeba s islamofobem Martinem Konvičkou. „Pan prezident samozřejmě věděl už při příjezdu, kteří lidé zhruba budou na pódiu. Přišli i další, např. pan senátor Doubrava. Nešlo o žádné bilaterální setkání pana prezidenta s panem docentem Konvičkou,“ nerozhodila nijak kritika seskupení lidí na pódiu Ovčáčka. 

Prezident Zeman zpívá hymnu na Albertově. Po pravici má islamofoba Konvičku a syna Karla Černocha Marka Prezident Zeman zpívá hymnu na Albertově. Po pravici má islamofoba Konvičku a syna Karla Černocha Marka | Reprofoto ČT24

„Lidé, kteří vyjadřují své obavy z islámského terorismu, kteří vyslovují své obavy v souvislosti s migrační krizí, jsou různím způsobem nálepkovaní,“ postěžoval si Ovčáček.

„Je to tradiční téma pro česká média, která označují každého, kdo poukazuje na nebezpečí, které představuje islámský terorismus, za xenofoba, rasistu atd. V každém případě pan prezident dal svůj postoj jasně najevo tím, že na pódium přišel, nikoho odtamtud nevypoklonkoval, nikoho odtamtud nevyhazoval... Pan prezident chtěl promluvit k lidem, kteří byli před tím pódiem, to si myslím, že je zásadní. Tohle je zástupné téma pro média,“ navázal Ovčáček na Zemanova obdobná slova z Albertova.

Zemanův projev z Albertova pak mluvčí samozřejmě chválil. „Myslím si, že ten projev je jedním z nejzásadnějších, které pan prezident pronesl za tu dobu, kdy je ve funkci,“ podotkl Ovčáček.

Ovčáček: Dienstbierovi se říkalo Vzteklé štěně“

Hradní mluvčí se pak pustil i do otevřené kritiky některých politiků. „Schytal“ to především ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ten na Facebooku komentoval Zemanův proslov takto: „Miloš Zeman dnes překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extrémistické scény a sdělil svému národu, že fašismus nemá nazývat fašismem, islamofobii islamofobií, rasismus rasismem a xenofobii xenofobií.“ V České televizi si pak Dienstbier přisadil, že pokud hlava státu vystupuje po boku extremistů, dělá z jejich činnosti něco normálního a „vytváří podhoubí pro fašizaci společnosti“.

"Miloš Zeman dnes překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extrémistické scény a sdělil "svému...

Posted by Jiří Dienstbier on 17. listopad 2015

„Podhoubí pro fašizaci společnosti vytváří právě takoví politici jako je pan ministr Dienstbier. Svým pohrdáním občany, jejich názory a hlavně jejich obavami. Pan ministr Dienstbier nám tady vypráví, že je potřeba přijmout 10 tisíc, 120 tisíc uprchlíků, já si myslím, že ve své podstatě tím ohrožuje bezpečnost ČR, to za prvé, jak se ukazuje po pařížských útocích, reagoval Ovčáček.

Coby zábavnou „historku z natáčení“ pak Ovčáček uvedl, jakou měl prý Jiří Dienstbier v minulosti přezdívku. „Ve volebním štábu pana prezidenta měl pan ministr, kdy ještě nebyl ministrem, přezdívku Vzteklé štěně. A já myslím, že to plně naplňuje a ta jeho zhrzenost z prezidentské volby je přímo vidět při každém vyjádření,“ uvedl Ovčáček.

Pan prezident vyjadřuje jasné názory a v tomto případě rozhodně společnost nerozděluje, ale naopak stmeluje a především pan prezident naslouchá lidem... Nikdo z těchto politiků mezi lidi do krajů nejezdí,“ vzkázal Ovčáček kritikům alá Jiří Dienstbier.

Video Zemanův projev zakončil hymnou syn Karla Černocha (+64)! Poslechněte si! - Blesk
Video se připravuje ...

Ovčáček vysvětloval „řvoucí stádo“

Hradní mluvčí reagoval i na kritiku Zemana za to, že na Albertově sice vyzýval k toleranci názorů, ale své vlastní kritiky označil za řvoucí stádo.

„To, co řekl pan prezident, přesně popisuje situaci na Albertově v loňském roce. Tam nemohli promluvit třeba zástupci akademické sféry, lidé, kteří byli také 17. listopadu 89 na Albertově. Metali se tam různé potraviny, předměty a o tom to přece nemá být. Něco jiného je říct kritický názor, ale v takovém případě si vyslechnu aspoň projev pana prezidenta,“ uvedl Ovčáček. Pustil si prý nedávno nahrávku loňského prezidentova projevu a dodal: „Tam je opravdu jenom řev.“ 

suov ( 24. listopadu 2015 07:07 )

No teda zjišťuji, že tady na Blesku je větší cenzůra jako za komunistů, jen tak dále pravice,,,

suov ( 24. listopadu 2015 06:55 )

lunatic- ty jsi trapnější jako deset bolševiků, možná máš ve sklepě uniformu wermachtu a po večerech se oblékneš a nacvičuješ parademarš,,,magore,,,

suov ( 24. listopadu 2015 06:50 )

Občané si pamatuji, jak a proti komu mluvil Dienstbier, když ještě nebyl u koryta, a po jmenování do koryta, jak rychle obrátil, to jsou ty největší špíny,,,

puder ( 19. listopadu 2015 20:43 )

Mně funguje, neklonuji.

hejhej ( 19. listopadu 2015 15:51 )

Blbečkové z redakce zlikvidovali diskuzi k Pelikánovi. Pelikán blije nesmysly, ale vůči němu se nesmí říct pravda. Demokracie po česku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa