Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Porcování Babišovy kasy. Víc má dostat sport, vysoké školy i dobrovolní hasiči

Poslanci chtějí přesuny ve státním rozpočtu - více peněz by měl dostat sport, vysoké školy i dobrovolní hasiči.
Poslanci chtějí přesuny ve státním rozpočtu - více peněz by měl dostat sport, vysoké školy i dobrovolní hasiči.  (Autor: Blesk, ČTK, Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
18. listopadu 2015
14:20

Čtvrt miliardy korun navíc by měla podle sněmovního rozpočtového výboru dostat ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na podporu sportu. Dalších 200 milionů pak na financování vysokých škol. Peníze by měly jít z obsluhy státního dluhu. Polepšit si mají také dobrovolní hasiči.

Celkově výbor doporučil v návrhu rozpočtu přesuny zhruba v objemu 1,9 miliardy korun. O konečné podobě rozpočtu rozhodne sněmovna v prosinci. Návrhy na přesuny peněz budou moci poslanci podávat ještě za týden při druhém čtení předlohy.

Ministerstvo školství by mohlo dostat podle doporučení rozpočtového výboru na financování vysokých škol 200 milionů korun navíc. O 250 milionů by se mohla zvýšit částka na sport. Obě navýšení by měla jít na vrub peněz na obsluhu státního dluhu.

V rozpočtu ministerstva vnitra výbor podpořil přesun 250 milionů korun z jeho běžných výdajů na investice pro jednotky dobrovolných hasičů. Tyto návrhy předkládaly školský a bezpečnostní výbor.

Z poslaneckých návrhů dostal v rozpočtovém výboru podporu Roman Sklenák (ČSSD), jenž chce v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí navýšit o 200 milionů korun dotace obcím na sociální pracovníky na vrub dávek pomoci v hmotné nouzi. Ze stejné položky by mohlo jít 300 milionů také na investice do sociálních zařízení nestátních organizací.

Oprava památek zřejmě víc peněz nedostane

Rozpočtový výbor se postavil záporně k požadavku poslankyně za TOP 09 Věry Kovářové (STAN) zvýšit ministerstvu kultury částku na obnovu památek o 342 milionů korun. „Kulturní památky, to je naše kulturní dědictví a každý stát musí dbát o jeho zachování,“ apelovala Kovářová na poslance. Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) řekl, že i on by přál památkám víc peněz, a slíbil, že politici o tom ještě budou jednat.

Neuspěl ani František Laudát (TOP 09) s návrhem přidat ministerstvu dopravy 245 milionů na volitelné programy Evropské kosmické agentury. Bez podpory rozpočtového výboru zůstal také požadavek vyčlenit v rozpočtu ministerstva kultury pevně celkem skoro 45 milionů korun na sedm velkých hudebních festivalů, mimo jiné na Pražské jaro, Smetanovu Litomyšl a Janáčkův máj.

Základní ukazatele návrhu rozpočtu už sněmovna schválila v říjnu. S plánovaným schodkem 70 miliard korun při výdajích 1,251 bilionu a příjmech 1,181 bilionu korun už poslanci hýbat nemůžou. Možné jsou jen přesuny uvnitř rozpočtu. Výbor doporučil sněmovně hlasy koaličních členů předlohu s podpořenými změnami schválit. Opoziční poslanci se hlasování zdrželi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa