Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman je xenofob, islamofob a fašizuje lidi, rozjel se Dienstbier

Autor: ČTK, zst - 
18. listopadu 2015
13:40

Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti, je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Některé výroky hlavy státu jsou podle něj xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach. Úterním vystoupením na Albertově prý Zeman překročil veškeré meze, když podpořil „nenávistné skupiny ve společnosti“.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami.

Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi,“ řekl Dienstbier k úterní akci, na níž Zeman vystoupil po boku členů Bloku proti islámu, který zastává k islámu a přijímání uprchlíků z muslimských zemí velmi negativní postoje.

„Já si neumím představit, že v jakékoliv civilizované zemi by hlava státu tímto způsobem vystoupila, podpořila takovéto nenávistné skupiny a že by si to společnost nechala líbit, že by to bylo tolerovatelné,“ řekl také ministr pro lidská práva. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička v minulosti na svém Facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky.

Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení. Zeman podle něj přinejmenším napomáhá vytváření podhoubí pro fašizaci společnosti. „Samozřejmě tím, že vyvolává strach ve společnosti, tím, jak situaci komentuje, tak tím k tomu samozřejmě přispívá, vytváří tu atmosféru, a dokonce bych řekl, že je v čele tohoto procesu svými výroky,“ uvedl také.

Za podněcování nenávisti hrozí dva roky vězení

Bez bližších komentářů připomněl na sociální síti část českých zákonů zase šéf justice Robert Pelikán (ANO). „Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému (...) náboženství (...), bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta,“ napsal na Twitteru krátce po vystoupení Miloše Zemana na Albertově.

soltero1 ( 20. listopadu 2015 07:27 )

Se Zemanem se v nekterych otazkach souhlasit neda, ale co se tyce uprchlicke krize, tak narozdil od te baby Merkelove, Hollanda a spol. ma zeman mozek a pouziva ho. Merkelova ma v mozku jen uplatky a finance, ktere zhrabne po prijeti migrantu. A Dinsbierovi bohuzel chybi poradne argumenty.

uzjezima ( 18. listopadu 2015 22:56 )

Ty jsi ale taky fanatik

hejhej ( 18. listopadu 2015 19:43 )

Příznivci muslimů, koukněte na video, co dokáží primitivní fanatici : https://www.facebook.com/czech.WeAreHereAtHome/videos/1504725843161712/?fref=nf =

tgbg ( 18. listopadu 2015 19:42 )

Zeman Hurvínek v ruských okupantských službách.

oltec ( 18. listopadu 2015 19:08 )

tramping

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa