Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

17. listopad ONLINE: Zeman pobouřil na Albertově, těžkooděnci zasahovali u vlády

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. listopadu 2015
13:20

V úterý 17. listopadu se jako každoročně konala na mnoha místech České republiky řada vzpomínkových i protestních akcí vztahujících se k tomuto významnému datu. Letos byl tento den umocněný obavami po krveprolití ve Francii. Česko si ve zjitřené atmosféře připomnělo 26 let od událostí na Národní třídě. Blesk.cz přinášel po celý den on-line zpravodajství z pietních a kulturních akcí i z demonstrací. Jedna z nich skončila zásahem policie. 

• Miloš Zeman vystoupil na Albertově, kam zamířili i jeho podporovatelé. Blok proti islámu tam svolal demonstraci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“.

• Sešli se i zastánci uprchlíků. Na akci „Tahle země patří všem – Refugees Welcome“ na náměstí Míru a také na Národní třídě. Později se oba proudy spojily a vydaly se na Hrad. V čele se zástavou v podobě rudých trenek.

• V Kramářově vile za pomoc uprchlíkům poděkoval Bohuslav Sobotka dobrovolníkům, zástupcům nevládních organizací i církví. Sobotka při pietě u Hlávkovy koleje varoval, aby po masakru v Paříži nemířil vztek lidí právě na uprchlíky.

• Protestní akce odpůrců migrace vyvrcholily večer u Úřadu vlády. Policie tam musela rozehnat demonstranty, kteří odmítali odejít i po oficiálním ukončení. Používali navíc pyrotechniku a zakrývali si obličeje.  

17. listopad 2015: 26. výročí sametové revoluce
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
08:00
17. 11. 2015

Začalo to jako běžný listopadový normalizační den. 17. listopad 1989 však navždy vstoupil do českých dějin jako den, kdy byla tvrdě rozprášena demonstrace studentů na Národní třídě v centru Prahy. "Bití dětí" pohnulo národem a stalo se významným spouštěčem věcí příštích. Vedoucích k pádu komunistického režimu. 17. listopadu 2015 si Česko připomíná 26. výročí od tohoto významného dne. Do Prahy je svolána řada vzpomínkových, ale i protestních akcí. Na Blesk.cz je pro vás budeme sledovat online.  

 
08:10
17. 11. 2015

Doba se změnila, nálada 17. listopadu 1989 je dávno minulostí. Své o tom ví někdejší signatář a také mluvčí Charty 77 exministr Alexandr Vondra, který v rozhovoru pro Blesk.cz řekl:

"Ta (nálada) vyprchala už dávno. To byla absolutně neopakovatelná atmosféra, kdy se lidem najednou splnily sny. Oni nedoufali, že něco takového nastane, zejména ta starší generace. Ta radost, která zavládla v ulicích v listopadu, prosinci 1989, to samozřejmě dávno vyprchalo, to není nic nového. Byl to unikátní moment v české historii."

Více čtěte v článku Vondra: Ztrácíme svobodu. Socialismus se vrací zadními vrátky

 
08:13
17. 11. 2015

17. listopad 2015 je z řady důvodů jiný než ty předchozí porevoluční. Atmosféra ve společnosti je značně poznamenána (a vyhrocena) uprchlickou krizí a také pátečními teroristickými útoky v Paříži. Se vzpomínkou na listopad 1989 tak bude na řadě míst spojeno i uctění památky obětí teroru. Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec však také varovali před hrozícími provokacemi extremistů.



Policie informovala, že kvůli bezpečnostním rizikům vyšle do ulic českých měst více policistů, než bylo původně v plánu. Teroristický útok však v Česku podle policejního prezidia nehrozí. "Naše hlídky budou především tam, kde bude větší počet lidí. Na ohlášená setkání budeme dohlížet nejen v metropoli ČR, ale i v ostatních regionech, např. v Brně nebo v Ostravě," napsala mluvčí prezidia Jana Macalíková.

 
08:19
17. 11. 2015

„V kontextu zvýšeného napětí v souvislosti s atentáty v Paříži bude 17. listopadu posílena přítomnost bezpečnostních složek v ulicích Prahy,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka po mimořádném jednání členů vlády a představitelů bezpečnostních složek v souvislosti s děním ve Francii.

 
08:20
17. 11. 2015

"Máme avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky,"

varoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dodal: "Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt a aby nedali extremistům prostor k tomu, aby šířili nenávist."

08:22
17. 11. 2015

Společnost rozděluje i pozice prezidenta Miloše Zemana. Při loňském výročí se na něj snášela vajíčka, která s námahou odvracela ochranka i pohotoví členové jeho hradní suity. Tentokrát se však vydá mezi "své". Zeman se rozhodl vyrazit na pražský Albertov k loni odhalené pamětní desce. Na to samé místo se vydají i stoupenci Bloku proti islámu, zemanovci a další - vyznat prezidentovi svou náklonnost. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru popřel, že by se Zeman zúčastnil demonstrace proti islámu:

"Na Albertově nejde o akci Bloku proti islámu. Pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Připomene si zde 17. 11. 39 a 89."

08:35
17. 11. 2015

Premiér Bohuslav Sobotka se po tradiční návštěvě pietního místa v podloubí na Národní třídě chystá v úterý odpoledne přijmout v Kramářově vile české dobrovolníky, kterým poděkuje za pomoc uprchlíkům. Vysvětlil to tímto prohlášením:

„Tváří v tvář hrůzným teroristickým činům, posilování extremismu, migrační krizi a zvyšování napětí ve společnosti nesmíme dopustit, aby došlo k oslabení našich základních hodnot, které symbolizuje 17. listopad, tedy demokracie, solidarity a lidskosti.“

08:50
17. 11. 2015

K památníku na Národní třídě již zamířil šéf ANO Andrej Babiš. Spolu s ním pak ministr spravedlnosti Robert Pelikán či usmívající primátorka Prahy Adriana Krnáčová, které však po posledním dění na pražském magistrátu úsměv na tváři poněkud ztuhl. Koalice s ČSSD a Trojkoalicí se rozpadla.

08:55
17. 11. 2015

Andrej Babiš upozornil, že se 17. listopad ´89 přinesl svobodu slova, cestování a volného pohybu i svobodu podnikání.

"Ty si samozřejmě musíme připomenout, protože vidíme, že už naši mladí studenti někteří ani nevědí, co to byl 17. listopad, co ti lidi, kteří se nebáli bojovat proti komunistickému režimu, pro nás přinesli."

 
08:58
17. 11. 2015

Před Hlávkovu kolej v Praze si události z roku 1939 dorazil připomenout premiér Bohuslav Sobotka či šéf Ústavního soudu Pavel Rychteský. Prezident republiky Miloš Zeman se ze setkání omluvil, zastoupí jej šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

09:05
17. 11. 2015
09:10
17. 11. 2015

"S nebývale velkou migrační vlnou k nám do Evropy přichází stín války, jakou si většina naší společnosti pamatuje jen z vyprávění pamětníků,"

upozornil před Hlávkovou kolejí premiér Sobotka. "S migrační vlnou přichází ale také strach, na kterém parazitují populisté... Jako stoupenci demokracie nesmíme tyto obavy lidí bagatelizovat," upozornil. Vyzval k ukončení migračního chaosu, obnovení fungujících hranic EU a mírové stabilizaci regionů v její blízkosti. Evropa podle něj potřebuje více rozhodnosti a také upřímnosti co se pojmenovávání problémů týče. Třeba "nezvládnutou integraci minulých vln přistěhovalců z muslimského prostředí do většinové evropské společnosti".

09:15
17. 11. 2015

"Vraždili dobře organizovananí islamističtí radikálové. Náš hněv se musí obrátit proti nim, nikoli proti uprchlíkům, které z jejich domovů často vyhnalo právě náboženské nebo etnické násilí šířené úplně stejnými vraždícími fanatiky,"

uvedl Sobotka před Hlávkovou kolejí. "Porážka teroristů z Islámského státu musí být prioritou celého mezinárodního společenství," upozornil. "Odmítám, abychom 26 let po Sametové revoluci ztratili odvahu být demokraty. Strach a panika nesmí ovládnout naší mysl ani naše srdce," dodal premiér. 

17. 11. 2015
 
09:19
17. 11. 2015

"Byli jsme svědky barbarského teroristického útoku na naše evropské spoluobčany v Paříži. Takový útok ohrožuje celou Evropu,"

vzpomenul páteční krvavé události z Paříže také předseda Ústavního soudu Rychetský při pietním aktu u Hlávkovy koleje.

09:37
17. 11. 2015

"Rok 1989 se stal promarněnou příležitostí a mnohé z tehdejších nadějí nenaplnil. Některá tehdejší hesla už dnes znějí jako fráze. Lidem na náměstích neřekli, že je čeká největší majetková změna v dějinách."

Své oficiální vyjádření k 17. listopadu vydali i komunisté. Podle KSČM "zemi řídí majetková oligarchie, nikoli však v zájmu jejích obyvatel" a "vývoj neodpovídá možnostem, které naše země má".

09:39
17. 11. 2015

U Hlávkovy koleje promluvil i Vojmír Srdečný (96), pamětník nacistického zatýkání studentů v listopadu 1939. I on byl převezen spolu s dalšími takřka 1300 studenty do koncentračního tábora Sachsenhausen. "A nyní odpověď na otázku, kterou často dostávám: Kolik vás ještě žije? Máme potvrzeno, stykem osobním telefonickým nebo písemně sedm kolegů ve věku 95 až 99 roků. To je půl procenta z počtu původního z roku 1939," uvedl.

09:49
17. 11. 2015
09:51
17. 11. 2015

Před Hlávkovu kolej dorazil i vicepremiér Babiš spolu s ministry ANO Brabcem, Pelikánem a Šlechtovou. Pod deštníkem se ukrývala i primátorka Adriana Krnáčová.

09:52
17. 11. 2015

Pietní akt u Hlávkovy koleje skončil kladením věnců.

10:10
17. 11. 2015

"To, co se dneska děje, je signál, že se blíží nová nesvoboda, nové pošlapání toho, co tu u nás čtvrtstoletí existovalo. Vidím nejenom obrovský problém ve valících se migrantech, já vidím obrovský problém v té nedostatečné vůli, rozhodnosti, ochotě Evropy s tím něco udělat,"

uvedl na Národní třídě exprezident Václav Klaus.

10:27
17. 11. 2015

"Chodím sem pravidelně každý rok a člověk přemýšlí, jak se jeho život mění, jak děti rostou, jak se mění společnost," reagoval na dotaz ČT premiér Sobotka na Národní třídě, kam se přesunul od Hlávkovy koleje. Vzpomenul tak i své dva malé syny. Ale nejen je. "Vzpomněl jsem si tady také na Václava Havla, protože jeden z občanů tady přinesl jeho fotografii. Tak jsem přemýšlel, do jaké míry Václav Havel skutečně ovlivnil českou společnost a do jaké míry si to jeho dědictví neseme dál," dodal.

 
10:30
17. 11. 2015

Studenti a rektoři u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka

V Žitné ulici v Praze se pořádá vzpomínkový akt s cílem uctít památku studentů hájících akademické svobody a lidská práva. Dorazil sem průvod od Hlávkovy koleje, účastní se i rektoři některých vysokých škol, zpívala se studentská hymna Gaudeamus Igitur. I zde zaznívají výzvy k tomu, nepodléhat šířícímu se strachu.

10:49
17. 11. 2015

"O svobodu je potřeba bojovat každý den, protože o ní můžeme snadno přijít," varoval na Národní třídě exministr Miroslav Kalousek.

10:57
17. 11. 2015

"Současná vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL ukrajuje svobodu po částech,"

tvrdí ve svém prohlášení TOP 09. A uvádí pro to několik příkladů. "Stát bude rozhodovat o tom, kdy a kam budeme chodit nakupovat, a také o tom, jak mají obchodníci podnikat... Rodiče budou muset posílat děti do mateřské školy, jinak jim stát uloží sankce... Roste počet lidí, kterým policie odposlouchává telefonní hovory."

11:00
17. 11. 2015

"Kousky svobody nám dnes bere vláda a prezident také tím, jak mění orientaci zahraniční politiky. Před 26 lety jsme stávkovali za odchod sovětské okupační armády a byli těmi, kdo bránili lidská práva. Máme snad být dnes zemí, která je za mlhavé přísliby ekonomické spolupráce ochotna podílet se na vylepšování politické fasády totalitních režimů? Do politických funkcí a do státních institucí se vracejí lidé těsně spojení s předlistopadovým totalitním režimem. A prezident? Ten vedle skutečných hrdinů a nezpochybnitelných autorit vyznamenává na Hradě bývalé komunistické kádry a osoby podezřelé z udavačství," uvádí TOP 09 v prohlášení.

11:11
17. 11. 2015

"Vyjadřovat názory – pokud se to ještě smí, a já myslím, že se to dlouho v EU nebude smět – tak bych byl velmi pro, aby se názory nahlas vyjadřovaly," komentoval řadu akcí uspořádaných na státní svátek Václav Klaus. "Státní svátek je příležitost, aby se předvedli všichni. Bohužel. Já bych si moc přál, aby se vyjadřovaly skutečně názory, a názory neznamená, že se budou házet vajíčka nebo něco takového," dodal.

 
11:30
17. 11. 2015

Zvýšené pozornosti bezpečnostních složek dnes bude v Praze podrobena především akce na Albertově, kde na listopad 1989 zavzpomíná prezident Miloš Zeman (kolem 14:00). Právě na Albertov totiž byla svolána demonstrace Bloku proti islámu „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“.

 

Sejdou se však i zastánci uprchlíků. Na akci „Tahle země patří všem – Refugees welcome“ na náměstí Míru (od 13:30). V Kramářově vile pak za pomoc uprchlíkům poděkuje Bohuslav Sobotka dobrovolníkům, zástupcům nevládních organizací i církví.

11:33
17. 11. 2015
 
11:39
17. 11. 2015

Jak vypadal podzemní kryt komunistických papalášů a bývalý byt Gustáva Husáka? Podívejte se ZDE Ministr dopravy Dan Ťok dnes symbolicky otevřel dveře do budovy, kde sídlí jeho resort.

VIDEO
Video se připravuje ...
11:44
17. 11. 2015

Velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro zavzpomínal na Twitteru 1. výročí 17. listopadu 1989, kterého se účastnil tehdejší prrezident Spojených států George Bush starší. 

 
11:53
17. 11. 2015

Na Národní třídu k památníku 17. listopadu přichází průvod od Pražského jezulátka. Konala se tam mše "Poděkování za 26 let svobody". Sloužil ji českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, zúčastnil se jí ministr kultury Daniel Herman. V průvodu je i herec Jan Potměšil, kterého v roce 1989 upoutala vážná autonehoda na invalidní vozík.

 
17. 11. 2015

"Najednou jsme v sobě opět objevili odvahu a potřebu dát najevo to, co si myslíme a znovu se nadechnout svobody," zavzpomínal na Národní třídě herec Jan Potměšil. 17. listopad 1989 pro něj byl jedním z nejzásadnějších životních okamžiků. I on vyzval, aby lidé nepočítali s tím, že se svoboda dostaví samozřejmě. Ale že se o ní musí dál a dál bojovat.

 
12:15
17. 11. 2015

Na Národní třídě uspořádala platforma Bez komunistů.cz happening „Ulice volby, ulice svobody“. Jejím ústředním bodem je rudá klec s výzvou "Dostaňte komunisty pod 5%", namířenou proti současné KSČM. Lidé také mohou psát na místě vzkazy, co pro ně znamená svoboda, poslat pozdrav Martě Kubišové či odejít s pamětní stužkou připomínající doktorku Miladu Horákovou, popravenou komunisty po vykonstruovaném monstrprocesu.

12:23
17. 11. 2015

"Ať žije Miloš Zeman." Podporovatelé prezidenta připravili na Albertově, kam hlava státu zavítá patrně kolem druhé hodiny, pódium s tímto transparentem.

12:30
17. 11. 2015

Na Albertově nepustili policisté studenty místních fakult k památeční desce.

"Podle zákona o policii jsme oprávněni zakázat vstup na určená místa,"

odvysílala ČT vyjádření jednoho z policejních organizátorů při debatě se studenty. Bezpečnostní přípravy na příjezd prezidenta vrcholí. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek si postěžoval na Twitteru: "17. listopadu je Albertov pro veřejnost uzavřen policejními kordony. Není rok 1939, ani 1989, ale 2015..."

12:39
17. 11. 2015
12:53
17. 11. 2015

Svědectví z manévrů na Albertově: "Uctění 17. listopadu má letos na Albertově dost autentické kulisy. Pohled z děkanovy kanceláře je dost tristní. Chodby celé fakulty jsou obsazené desítkami policistů v civilu. U zastávky tramvaje už se organizovaně rozdávají zelené karty a cedule ‚Ať žije Zeman‘. "

13:08
17. 11. 2015

Redaktor Blesk.cz Václav Lang hlásí z Albertova: "Je tu chumel policistů, zhruba 30 těžkooděnců. Obestoupili skupinu lidí s vlajkami. Na můj dotaz, co se děje, odvětil jeden z policistů pouze ´Probíhá tu služební zásah´." Lidí přibývá, policie je zastavuje u zátarasu, kontroluje je i skenerem.

 
13:23
17. 11. 2015

Kromě Albertova se však pořádají nejrůznější akce i jinde. Na Václavské náměstí se vydal někdejší republikán a krajně pravicový politik Miroslav Sládek. V jednu hodinu zde začal na Můstku protest "Za národní hrdost a suverenitu, proti imigraci a diktátu Bruselu", který pořádá Dělnická strana sociální spravedlnosti.

13:24
17. 11. 2015

Snímky z demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti v dolní polovině Václavského náměstí.

 
13:25
17. 11. 2015

Demonstrace na podporu uprchlíků "Tahle země patří všem - Refugees Welcome" byla svolána na Náměstí Míru. Vystoupit na ní mají Táňa Fischerová, profesor Martin C. Putna či Michal Berg, politik ze Strany zelených, který byl zatčen v Maďarsku za pomoc uprchlíkům. Akci pořádá iniciativa Proti projevům nenávisti.

13:27
17. 11. 2015
13:38
17. 11. 2015

Na Albertov dorazila již i primátorka Adriana Krnáčová. Schází se podporovatelé Miloše Zemana, studenti pokládají květiny k policejním zátarasům.

13:42
17. 11. 2015

Na Albertově nemohou chybět šéf Úsvitu Lidinský či šéf SPO Veleba, který při příchodu udělal vítězné véčko.

 
13:58
17. 11. 2015

Další porce snímků z pražského Albertova, kde se 17. listopadu 1989 konala studentská demonstrace. O 26 let později demonstraci na podporu prezidenta Zemana svolal Blok proti islámu.

 
14:01
17. 11. 2015

Na Národní třídu byl svolán happening Karta pro příštího prezidenta. Červené karty vystřídaly rudé trenky. "Chceme pokračovat, ale nechceme se opakovat. Prezidenta Zemana už nezměníme, pojďme se tedy zaměřit na to, abychom příště měli štastnější ruku a větší šanci vybrat dobře," vyzývali organizátoři ze spolku Podhradí. Červené karty, ukazované loni prezidentu Zemanovi, tak měly tentokrát sloužit pro napsání tajných přání na příštího prezidenta. Několik demonstrantů si však přineslo rudé trenky, symbol, kterým standartu prezidenta republiky "znesvětil" spolek Ztohoven.

14:05
17. 11. 2015

Na Albertově poněkud houstne atmosféra. Podívejte se na video našeho reportéra.

14:07
17. 11. 2015

A zpět do centra Prahy. Akcí bylo svoláno na 17. listopad požehnaně. Na protiuprchlickou akci vyrazil i Tomio Okamura, tentokrát do horní části Václavského náměstí. K Okamurovi a spol. se k protiuprchlickému pokřikování přidává demonstrace z dolní části Václaváku, ta, kterou svolala Dělnická strana Tomáše Vandase.

17. 11. 2015

Zatímco na Václavském náměstí si hymnu zapěl Tomio Okamura, na Albertově zazpíval jeho někdejší "Brutus", který jej vyštval z Úsvitu - tedy Marek Černoch. Demonstrantům tak zapěl syn Karla Černocha a nevlastní bratr zpěvačky Terezy Černochové.

 
14:21
17. 11. 2015

A aby toho nebylo málo, na Jungmannově náměstí vyplula "Loď bláznů". Jedná se o satirický karnevalový průvod centrem města.

14:27
17. 11. 2015

Před demonstranty na Albertov dorazil prezident Zeman. Vyhlásil nejprve minutu ticha za oběti teroru v Paříži. "Všichni bychom si v klidu a míru měli připomenout obou 17. listopadů. Jak 17. listopadu 1939, tak 17. listopadu 1989," zahájil Zeman svůj proslov. Obě data spojuje nesouhlas národa s okupací.

"Tento národ si zaslouží, aby si vládnul sám a aby mu nikdo, opakuji nikdo z vnějšku nediktoval, co má a co nemá dělat,"

pronesl Zeman a sklidil potlesk. Připomenul i to, že tehdy lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci a vnucování jednoho názoru. "Tehdy lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci, aby protestovali proti tomu, že je jim vnucován jeden jediný správný názor, že jsou navlékáni do svěrací kazajky, názorové uniformy. Že nesmějí myslet jinak, než jim předepisuje ten, kdo jimi manipuluje," vysvětluje prezident a sklízí skandovaný potlesk "Ať žije Zeman."

 
14:33
17. 11. 2015

I v dnešní společnosti hrozí podle Zemana vymývání mozků. "Existuje manipulace, která má spoustu krásných názvů. Někdo se prohlašuje za ´value leaders´ čili hodnotové vůdce a prohlašuje o sobě, že právě on je oprávněn říkat nám, jaké hodnoty máme a nemáme sdílet. Jiný se prohlašuje za tzv. ´opinion leader´, za vůdce veřejného mínění. Zpravidla jsou to rádoby elity, které se tímto způsobem snaží zviditelnit, aniž by je kdokoli zvolil a tedy oprávnil k takovému postoji. A to úplně nejstrašnější označení se jmenuje ´opinion makers´, tedy tvůrdci veřejného mínění. Lidé, kteří se takto nazývají, pohrdají občany. Domnívají se, že občané jsou něco jako plastelína nebo těsto, které je možné hníst do tvaru, které vyhovuje manipulujícícm. My nejsme těsto, nejsme plastelína, my všichni, kdo jsme se tady sešli, se snažíme myslet samostatně," uvedl Zeman. 

14:35
17. 11. 2015

Zeman promluvil i o údajné mediální masáži kolem migrační krize. "Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům, že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také že opačný názor nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami nebo dokonce nadávkami, jako je: „extremisté, xenofobové, islamofobové, rasisté nebo fašisté". Nálepka či nadávka není argument a prokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují," uvedl Zeman a sklidil další potlesk. Loni se podle něj na pietní akci sešlo "stádo", jak počastoval své odpůrce:

 

"Řev je projevem stáda, které se zde sešlo minulý rok."

14:38
17. 11. 2015

Zeman upozornil, že Česko není xenofobní, dokáže přijmout cizince, když to ale "není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti".

"Když se ptám, co způsobuje migraci, tak vím, že velká většina těchto ilegálních migrnatů jsou mladí, dobře živení muži. A já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země pro Islámskému státu,"

říká Zeman a ztěžka oddychuje. "Hlas prezidenta republiky má být hlasem národa, nikoli hlasem médií, nikoli jejich mediální troubou. I když přiznávám, že bych měl pohodlnější život, kdybych hlasem médií byl," popíchl Zeman jako obvykle novináře. Nechce se prý ale dostat do rozporu se svým národem.

14:39
17. 11. 2015

"Udělejme všechno proto, abychom i nadále žili ve svobodné společnosti, kde si budeme vážit rozdílnosti svých názorů," vyzval Zeman na závěr k diskuzi. "A kde nebudeme podléhat vymývání mozků," dodal. Poděkoval za pozornost, s demonstranty se prý opět setká příští rok.

 
14:42
17. 11. 2015

A opět se mikrofonu chopil Marek Černoch! Syn v prosinci 2007 zesnulého zpěváka a hudebního skladatele Karla Černocha pěje národní hymnu na pódiu, pod billboardem "Ať žije Zeman!" mu přibrukuje i prezident Zeman.

VIDEO
Video se připravuje ...
14:43
17. 11. 2015

Prezident Zeman si zazpíval hymnu "mezi svými". Po jeho pravici stál v tu chvíli kontroverzní docent a islamofob Martin Konvička, po levici měl bodyguarda s deštníkem. Co kdyby přilétlo nějaké to zbloudilé vejce.

14:46
17. 11. 2015
14:55
17. 11. 2015
15:01
17. 11. 2015
15:15
17. 11. 2015

Zatímco Albertovem znělo "Ať žije Zeman", na sociálních sítích vzbudil Zeman svým projevem rozpaky. Na jednu stranu vyzýval ke svobodě názorů, na druhou stranu se ostře pustil do svých kritiků, když je označil je za "stádo".

15:19
17. 11. 2015

Na akci na Albertově dorazili i podporovatelé německého hnutí Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu). Odhalil to jeden ze snímků, které z akce zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

 
15:22
17. 11. 2015

"Organizátoři mě pozvali, abych vystoupil jménem stovek dobrovolníků, kteří se v uplynulých týdnech a měsících podíleli na zmírňování utrpení uprchlíků na mnoha místech v Evropě. Tyto lidi poznáte mezi vámi mimo jiné podle toho, že mají na sobě tuto reflexní vestu. Ta se totiž v roce 2015 stala symbolem lidskosti. Každý z těchto lidí do pomoci investoval obrovskou spoustu času, peněz a energie. A za to jim patří obrovské poděkování. Odměnou těmto lidem byl hlavně nepopsatelný a nepřenositelný pocit něčeho důležitého... Na druhé straně s tím vším je spojena také obrovská dávka negativní energie, výhrůžek či nenávisti, kterou nás naše okolí zasypávalo," komentoval svou účast na prouprchlického shromáždění Tahle země Michal Berg (Strana zelených).

15:21
17. 11. 2015

Na Albertov vyrazili i demonstranti z náměstí Míru, kteří protestovali na podporu uprchlíků. Policie oba tábory oddělila.

15:27
17. 11. 2015

O svůj postřeh se podělil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na Twitteru se přidali i další politici, třeba europoslanec Pavel Telička (ANO).

"Říkat, že lidé opačných názorů mají být k sobě tolerantní a že ti, kdo se mnou nesouhlasí, jsou řvoucí stádo, to umí jen prezident Zeman."

15:31
17. 11. 2015

Šéf ODS Petr Fiala se pozastavil nad tím, že policisté nevpustili studenty na Albertově k pamětní desce. "Musím s politováním konstatovat, že v listopadu 89 studenti na Albertov mohli. Hanba," přidal se europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

 
15:45
17. 11. 2015

Demonstrace na Albertově se obešla bez incidentů. Odcházející těžkooděnci se přesunuli do centra města - na Václavské náměstí a Národní třídu.

 

Samotný průvod na podporu uprchlíků cestou z Albertova policie dvakrát zastavila. Nejprve u Botanické zahrady, kde podle policie nechtěli jeho účastníci nechtěli dodržet stanovenou trasu. Podruhé o pár desítek metru dál v Benátské ulici, kde policie zadržela muže se zapálenou dýmovnicí. Účastníci za to policisty vypískávali.

 
15:50
17. 11. 2015

Na Národní třídě dál davy lidí zapalují svíčky u památníku 17. listopadu. Scházejí se zde zároveň také účastníci dvou pochodů – z Karty pro příštího prezidenta a z protestu na podporu uprchlíků Tahle země patří všem. Společně se vydají na Setkání dobré vůle na Václavské náměstí.

16:15
17. 11. 2015

Premiér Sobotka se v Kramářově vile sešel s českými dobrovolníky, kteří pomáhali uprchlíkům na hranicích Srbska a Chorvatska. "Velmi často a velmi spontánně se snaží pomáhat při řešení uprchlické krize. Evropa na uprchlickou krizi nebyla připravena, neměla připravenou infrastrukturu, nefungují vnější hranice schengenského prostoru, a tak jsme se mohli setkávat s katastrofickými výjevy, kdy tisíce lidí putovaly Balkánským poloostrovem. Našli se lidé, kteří se jim snažili pomoci z hlediska humanitární podpory a bylo mezi nimi spousta Čechů i českých organizací. Chtěl jsem využít dnešní den, který je symbolický, pro to, abych jim poděkoval za jejich práci," vysvětlil Sobotka. Mluvili o důležitosti pomoci v uprchlických táborech, ale také o otázce integrace cizinců v ČR.

 
16:20
17. 11. 2015

Také na Národní třídu dorazil karnevalový průvod Sametové posvícení – Loď bláznů. S "Milošem Zemanem" a Krtečkem, "Miroslavem Kalouskem" s máslem na hlavě a dalšími rozvernými maskami.

16:31
17. 11. 2015
 
16:36
17. 11. 2015

"Naší zbraní je solidarita,"

skandují lidé v průvodu, který zamířil na Václavské náměstí. Policejní těžkooděnci náměstí rozdělili na dvě části, aby od přicházejícího pochodu zazstánců uprchlíků odřízli odpůrce imigrantů.Ti na "sluníčkáře" pískají.

 
16:38
17. 11. 2015

Policejní těžkooděnci oddělující na Václavském náměstí dvě skupiny demonstrantů - proti uprchlíkům a pro uprchlíky, za Zemana a proti Zemanovi...

17. 11. 2015
 
16:40
17. 11. 2015

Podle policie přišly na akci proti islámu na Václavské náměstí zhruba čtyři tisíce lidí. Velká část z nich se vydala na pochod na Náměstí Republiky. Tam probíhala akce několika stovek lidí "Konec sametové frašky" Národní demokracie Adama B. Bartoše. Odtud by měli demonstranti zamířit před Strakovu akademii.

16:42
17. 11. 2015
 
16:45
17. 11. 2015

Demonstrace proti imigrantům i na podporu Miloše Zemana se spojuje a chystá se vyrazit na velký pochod před Úřad vlády. Na Úřadu vlády ostatně dnes zrušili plánovaný den otevřených dveří v Hrzánském paláci, oficiálně kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením v okolí vládních budov.

16:53
17. 11. 2015

Odpůrci Miloše Zemana a zastánci uprchlíků se vydali pro změnu směrem na Hrad. Červené trenky nechybí. Skandují se hesla "Ať žije Havel" či "Miloše do koše".

 
17:04
17. 11. 2015

"Čechy Čechům", "Islám tady nechceme", "Češi, pojďte s náma" křičí pro změnu demonstranti, kteří se vydali přes náměstí Republiky směrem k Úřadu vlády. Podle svědectví reportérky ČT dochází během pochodu ke střetům s policií, která několik lidí odvedla.

 
17:15
17. 11. 2015

Směrem na Hrad vyrazil i nejmladší radní v republice, člen ústecké TOP 09 s nezaměnitelným afrem Dominik Feri.

 
17:33
17. 11. 2015

Také europoslance Jiřího Pospíšila rozlítilo to, že policisté dnes nepustili na Albertově studenty k památníku 17. listopadu. Další reakce najdete v článku: Hanba a ostuda na Albertově. Studenty nepustila dál policie

 
17:45
17. 11. 2015

Od 18:00 proběhne v katedrále sv. Víta modlitba za oběti totalitních režimů. Requiem povede kardinál Dominik Duka, zúčastní se ministr kultury Daniel Herman.

17:49
17. 11. 2015
 
18:27
17. 11. 2015

"Máme tvoje trenky! Máme tvoje trenky," volali na Hradě recesisti na prezidenta Zemana. Hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka to popudilo. "Ukázka ‚kultivovanosti‘ odpůrců pana prezidenta, oné ‚elity‘," okomentoval to Ovčáček. Vedle toho se však ozývají i pokřiky "Kavárna je tady" nebo "Prověrku", což je pokřik zacílený na hradního kancléře Vratislava Mynáře.

18:30
17. 11. 2015

Reportér Blesk.cz od Strakovy akademie hlásí: "Zdá se, že si radikálové nechali to nejlepší na konec. U Strakovky šátky přes obličej, házejí dělbuchy a dýmovnice a kříči ‚Čechy Čechům‘."

 
18:44
17. 11. 2015

"Demisi, demisi... Nic než národ."

Před Úřadem vlády to vře. Organizátoři protiimigrační akci sice již oficiálně ukončili, lidé ale zůstávají. Výzvy policie k odchodu neuposlechli, zástupkyně pražského magistrátu je nyní informuje o tom, že je akce oficiálně rozpuštěna. Demonstranti ale chtějí mluvit s premiérem Sobotkou, dál požadují demisi jeho vlády. Nesouhlasí především s jejím přístupem k imigrantům.

 
18:50
17. 11. 2015

Snímky z demonstrace před Pražským hradem proti prezidentu Zemanovi.

 
19:05
17. 11. 2015

Policie se rozhodla vyklidit prostor před Úřadem vlády, který demonstranti odmítli opustit. Používá i pepřový sprej.

 
19:25
17. 11. 2015

Zemanovi kritici ukončili protest před Hradem, stovky účastníků se začaly rozcházet. Po Zámeckých schodech jít lidé nemohli kvůli potyčkám extremistů.

 
19:43
17. 11. 2015

Policie zasáhla proti účastníkům protimigrační demonstrace u Úřadu vlády. Přibližně tisíc lidí odmítalo více než hodinu po oficiálním konci akce opustit navzdory výzvám prostor. Zhruba 12 lidí policisté zajistili, zejména kvůli použití pyrotechniky a zahaleným tvářím. Uvedla to ČTK. 

 

Před úřad vlády dorazily dva řádně ohlášené pochody. Podle mluvčího policie Tomáše Hulana celkem zhruba 5000 lidí. Na místě byly před vchodem do úřadu kovové zátarasy, které jsou tam běžně. Někteří účastníci je ale rozebrali.

 

Policisté účastníky znovu opakovaně vyzývali k odchodu, což se nestalo. Těžkooděnci proto dav vytlačili do bezpečného prostoru. Rozdělili ho na dvě části, jednu vytlačili k Čechovu mostu, druhou směrem k Malostranskému náměstí. Zhruba v 19:45 policie otevřela silnici okolo Úřadu vlády pro běžnou dopravu.

 

Zhruba 12 lidí bylo zajištěno kvůli použití nebezpečné pyrotechniky, někteří měli také protiprávně zahalený obličej. Znamená to, že je policisté vyvedli z davu, legitimovali a chtěli vysvětlení. Podobné případy se často řeší jako přestupek.


 
20:26
17. 11. 2015

V den výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 se udělují také Ceny Paměti národa. K hostům v Národním divadle promluvil v předem natočeném videovzkazu slovenský prezident Andrej Kiska. Řekl, že dnešní den symbolizuje získání svobody a demokracie. Mír a svoboda podle něj nejsou „navždy dosaženým výsledkem, ale stavem, o který je třeba se starat“.

 

Českého prezidenta Miloše Zemana organizátoři rovněž žádali o vyjádření, ale nenašel si prý čas. 

 
21:10
17. 11. 2015

Čtyři bojovníci proti nacismu převzali v úterý večer v Národním divadle Ceny Paměti národa. Oceněna byla Anna Hyndráková, která přežila koncentrační tábor, Lýdia Kovářová, která spolu s rodiči ukrývala skupinu odbojářů a minimálně jednomu z nich zachránila život, když ho schovala před německou kontrolou. Ocenění převzal také Branislav Tvarožek, jenž pomáhal odbojářům a účastnil se Slovenského národního povstání, a Viktor Wellemín, který za okupace utekl před nacisty do Palestiny, kde vstoupil do československých jednotek a účastnil se mimo jiné bitvy u Tobruku. 

21:37
17. 11. 2015

Blesk.cz tímto končí své online zpravodajství ze 17. listopadu. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek večera!

Video se připravuje ...
Další videa